Anna Fenninger prelungeste seria succeselor

Titlul mondial la slalom urias i-a fost cel mai drag Annei Fenninger. Si tot asa, n-ar zice nu unui nou glob la aceeasi disciplina. Pana acum i-a blocat drumul spre el coechipiera Eva-Maria Brem. Dar cu victoria de astazi din Maribor (Slovenia), austriaca a preluat tricoul rosu. A avut si noroc. Timpul ei de 2:24,50 l-a imbunatatit pe al vicecampioanei mondiale Viktoria Rebensburg cu numai 4 sutimi. Pe locul trei a ajuns in sfarsit Tina Weirather (+0.30), fata care in Beaver Creek a fost invitata de doua ori la festivitatea de premiere, insa niciodata pentru medalii (un loc 6 la super-G si un 4 la urias).

Anna Fenninger preia tricoul rosu la slalom urias (© AP Photo/Marco Trovati)

Entuziasmul celor 20000 de spectatori adunati in numar mare pentru a o vedea la lucru pe Tina Maze, eliminata in prima mansa, a suferit o noua lovitura chiar la inceputul mansei secunde, cand Ana Drev, singura slovena calificata pentru mansa decisiva, a schiat cu capul drept printr-o poarta, iesind si ea de pe traseu.

Cu toata tristetea, slovenii le-au incurajat pe celelalte fete, fiind rasplatiti de cele mai bune dintre ele de evolutii bine condimentate. Clasamentul primei manse nu a suferit decat permutari minore, semn al calitatii prepararii partiei Pohorje, pe care antrenorul austriac a marcat un traseu mai ritmic decat colegul american, indemnand la atac.

Fosta lidera a disciplinei promisese dupa prima mansa, terminata pe 16, ca va cauta un ac pentru cojocul pistei total nepotrivite cu stilul ei, dar desi nu i-a lipsit aplombul, i-a fugit un picior in lateral, impiedicand-o sa urce mai sus de locul 10, cel mai slab al ei in acest sezon. A fost secondata in urcare de colega de loc 16 dupa prima mansa, Sara Hector, care de pe 11 a devenit cea mai buna suedeza a etapei.

Primele 9 locuri au fost o afacere intre top 10-le primei manse. Irene Curtoni  (9) si Ragnhild Mowinckel (7) s-au saltat nitelus. Italianca a impins cu spor schiurile inainte la iesirea din fiecare viraj, in vreme ce schioara nordica s-a aruncat permanent inainte cu mult elan si indiferent daca a prins virajul bine sau a trebuit sa sara pentru intoarcere, nu a redus deloc intensitatea. Ragnhild a reusit astfel cel de-al treilea timp al mansei, dar la momentul ajungerii jos, tabela electronica a indicat 1 pe toata linia.

Tina Weirather i-a rapit imediat bucuria, atat a primului loc provizoriu, cat si al celei mai bune manse. A inceput frumos, linistit, fiind totusi extraordinar de rapida, prin lasarea schiurilor libere, cu virajele un pic rotunjite ca sa nu trebuiasca sa franeze. Nici macar o dezechilibrare inainte de ultimul val n-a impiedicat-o sa scada inca o data ceea ce avea sa ramana pana la final cel mai bun timp al mansei.

Kathrin Zettel (6) a avut nevoie de timp ca sa intre in ritm, dar dupa ce a facut-o, a scazut partial intarzierea mare acumulata cu virajele inchise foarte tarziu in primul tronson. Al doilea timp al unei noi manse active si avantate a urcat-o pe Nadia Fanchini un singur loc, plasand-o langa podium, lucru pe care avea sa-l descopere abia dupa cursa Annei.

Fetele ce imaprtisera locul 3 in prima mansa i-au dat sperante. Mikaela Shiffrin a pierdut jumatate de secunda pe prima treime fara sa greseasca. „Nu am dat drumul la schiuri destul de devreme, am crezut ca voi avea probleme daca o fac. Restul traseului mi s-a parut bun, asa ca, iau ce pot din cursa asta.” Mika a ramas de fapt constanta cu ea insasi, nerecuperand nimic nici la final.

Federica Brignone (8) a pierdut in partea de sus la fel ca Mika: fara sa greseasca. Apoi a urmat din pacate un viraj pe o linie joasa, in care a agatat si o poarta, de acolo schiind in contratimp cu ritmul traseului.

Stelele primei manse n-au facut concesii si au stralucit pana la final, intr-un duel repetandu-l pe cel de la Campionatele Mondiale, insa mult mai echilibrat si palpitant. Viktoria Rebensburg, flamanda de rezultate la urias, a facut o cursa de atac total, de parca s-ar fi aflat iar pe locul 9 si asta ar fi fost singura ei sansa pentru ajungerea la medalii. Foarte directa la porti, cu viraje luate in aer, schiind pe un singur schi, Viki ne-a aratat din nou spectacolul pentru care am iubit-o pe vremuri.

Dar Anna Fenninger, cu mult sange rece, a intrecut-o. Trei sutimi in prima mansa, inca una in mansa secunda, avantaj obtinut cu sadism dupa ce pierduse pozitia pe podium la punctele de control. Un inceput foarte imprecis, urmat de recuperarea fluxului pe final, i-au adus austriecei a 10-a victorie de Cupa Mondiala.

„Ma bucur ca am gasit viteza la sfarsit, pentru ca sus am facut o greseala in plat. Am iesit in afara liniei ideale, asa ca am incercat sa fortez. Mijlocul nu l-am simtit reusit. Atunci m-am gandit ‘totul sau nimic’ si am castigat. Sunt mandra, caci astazi a fost dificil sa generez si sa mentin viteza, si sa arat ce pot. Ma bucur pentru ce am aratat astazi aici, in fata unui public asa de numeros si de entuziast. Multumesc pentru o cursa pe cinste.”

Anna ramane circumspecta in ceea ce priveste globul mare, desi s-a apropiat la 84 de puncte de Tina Maze. „Situatia se va schimba rapid. Tina are maine o noua sansa (la slalom), in vreme ce eu plec acasa.” In schimb isi doreste cu ardoare globul slalomului urias, cursa in care are acum prima sansa. „Mai sus totusi doua etape. Trebuie sa-mi iasa totul ca sa reusesc.”

Clasamentul final al etapei