Aproape ca la mondiale – Anna Fenninger conduce in Maribor

Intoarsa in Europa, caravana circului alb feminin face astazi si maine escala in Slovenia, pentru doua etape tehnice. Pe partia din Maribor conduce austriaca Anna Fenninger (1:11,62), urmata la doar trei sutimi de argintul mondial, nemtoaica Viktoria Rebensburg. Noutatea apare pe treapta a treia a podiumului, impartita de schioara americana Mikaela Shiffrin si italianca Federica Brignone (+24). De la locul cinci in jos intarzierile depasesc 7 zecimi.

Anna Fenninger, prima la start, prima la finis in Maribor (© AP Photo/Marco Trovati)

Anna Fenninger a deschis prima cursa de dupa Campionatele Mondiale in aceeasi nota in care s-a despartit de Beaver Creek. Pe primul loc. A schiat frumos si strans pe langa porti. „Am incercat sa gasesc o linie la limita. Sus am facut o cursa buna, m-am straduit sa fortez. La mijloc am fost mediocra. Am realizat asta inca din timpul cursei. Ca urmare, acolo au recuperat adversarele.”

Totusi pentru nici una n-a fost suficient. Cu doua exceptii, toata lumea a pierdut de la patru zecimi in sus pe portiunea „buna” a Annei. Doar Viktoria Rebensburg si Lindsey Vonn au gasit cat de cat linia aceea de care vorbeste Anna in treimea superioara. Viki a ramas un pic in urma sus, a depasit-o pe Anna la al doilea intermediar, iar intarzierea minuscula de la final, de numai trei sutimi o face practic egala austriecei.

Lindsey a schiat chiar mai repede decat Anna, impingand linia dincolo de limita. A avut primul intermediar verde. Apoi, intr-unul din viraje, la o inclinare cu unghiul mai ascutit decat al unui cutit, a derapat si a aterizat in plase, cu spinarea taman pe un bat sustinator. S-a strambat de durere, s-a ridicat cu greu, dar par sa fie doar niste vanatai neplacute. Lindsey era campioana en-titre din Maribor, ea castigand aici ultima cursa inaintea celei din Schladming, in care s-a accidentat. In „vara” de iarna trecuta, Mariborul a ramas fara zapada si cursele programate aici au fost mutate pe partiile masculine din Karnjska Gora.

Intarzierea obligatorie de aproximativ jumatate de secunda de la primul intermediar, fie s-a injumatatit, fie s-a dublat. Federica Brignone, directa, luptatoare, chiar si atunci cand inertia i s-a opus, intra la prima categorie. La fel ca Mikaela Shiffrin, cea fina ca o adiere si cu o linie rotunda ca o funda frumos innodata printre porti.

Nadia Fanchini (5), Kathrin Zettel (6) si Tina Weirather (7) sunt fetele cu dublatul. Nadiei, activa si compacta, i-au pus piedica damburile cu aplecarea pantei, ce au prins-o de ambele dati nepregatita. Kathrin Zettel a coborat linia prea mult intr-unul din virajele finale, iar Tina cea mica a derapat de cateva ori, tot spre sfarsit.

Spectatorilor, stransi in numar mare la poale si pe marginea piste, le-a pasat mai mult de soarta Tinei mari. Tina Maze a lor. Slovena a pierdut jumatatea de secunda sus, a recuperat mult pe mijloc si si-a zis, hai sa apas pedala si mai mult la final. „Am intrat cu multa viteza peste un val. Ma vazusem deja la linia de sosire. Cand colo mi-a iesit valul in fata, si virajul urmator a fost foarte strans.” A cazut cu doua porti inainte de a termina cursa. „Dar spectatorii ma sustin desi nu am terminat azi. Asta este foarte frumos.”

Dupa dezamagirea abandonului din Beaver Creek, unde si-a terminat treaba dupa 20 de secunde, lidera Cupei Mondiale, austriaca Eva-Maria Brem, a dat peste o partie ce nu i se potriveste. „E prea plata pentru stilul meu.” Dar a promis sa gaseasca un remediu, ca sa termine mansa secunda pe un loc mai sus de 16-le de la pauza.

Pentru medaliata cu bronz din America, suedeza Jessica Lindell-Vikarby, partia a fost si mai greu de descifrat. Se afla pe locul 24. De fapt toate suedezele au avut probleme cu traseul, partia sau zapada din Slovenia. Frida Hansdotter, cea mai buna dintre ele, ocupa doar pozitia a 15-a.

La polul opus se afla echipa Italiei. Fede (3), Nadia (5), Irene Curtoni, Francesca Marsaglia, Manuela Mölgg, Marta Bassino (10-13), sunt natiunea majoritara in prima jumatate a clasamentului provizoriu.

Mansa secunda incepe la 14:15, iar clasamentul complet se afla la articolul precedent.