Un super-urias ce refuza sa se tina

Cum se vede in treimile de sus ale pozei, a fost ieri in Bansko, atunci cand fetele au vizitat partiile doar pentru a face cunostinta cu ele si cu zapada bulgara. Cum se vede in treimea de jos, a fost azi la ceea ce ar fi trebuit sa fie prima cursa de super-urias feminina a sfarsitului de saptamana.

Bansko ieri, ieri si azi (© Ladies Skiteam Austria)

Programata tarziu, partial si pentru a se potrivi pe fusul orar al Europei vestice, cea care se trezeste cu o ora mai tarziu decat lumea din muntii Pirin, cursa n-a avut mult spatiu de manevra. De la 12:00 ora locala a putut fi impinsa doar pana la 14:30. In acest interval ceata n-a cedat, ci doar s-a mutat mai sus, sau mai jos.

Dar si de s-ar fi prevazut necazurile cu ceata, tot nu s-ar fi putut schia mai de dimineata. A nins in Bansko peste noapte, nu mult, vreo 10-15 centimetri, si bulgarii, pe modelul romanesc, au decis ca ei stiu mai bine cum se procedeaza in astfel de situatii. Asa ca nu s-au multumit sa curete zapada noua de pe traseu, ci au dat drumul la ratracuri, care au spart partia in cateva locuri.

Orele dinaintea startului au fost ocupate cu refacerea stricaciunilor. Pe banda marcata de dungile albastre s-a reusit cat de cat, dar iesirile in decor s-ar fi putut solda cu accidente.

Ar fi inexact sa sustin ca astazi nu s-a schiat in tempo de cursa pe partia din Bansko. La 13:30 o fereastra in ceata a cuprins in ramele ei intreaga pista. Alexandra Meissnitzer a facut cursa cu camera, s-a dat drumul la deschizatori, insa unul dintre ei s-a oprit fiindca n-a mai vazut nimic.

Ce au facut fetele in timpul acesta? Cele cu numere mici de start, au stat in cortul de sus, gata sa intre in concurs in orice clipa. Ghinioniste. Cele cu numere mai mari, au petrecut timpul in lounge:

Alice McKennis a facut furori postand pe facebook o poza cu „bunicuta din ea”, tricotand!

Cursa de astazi nu fusese prevazuta in calendarul initial al iernii. Bansko s-a oferit s-o gazduiasca suplimentar dupa ce vantul a intrerupt-o dupa 11 schioare in Bad Kleinkirchheim. Apoi Atle Skaardal i-a rugat pe elvetieni s-o preia pe langa cele doua etape din St. Moritz, dar acestia au refuzat, spre marea suparare a directorului FIS al curselor feminine. Etapa a ajuns pana la urma in Bansko, unde a fost anulata astazi, la ora locala 14:30.

Imediat dupa anulare nu s-a stiut ce se va intampla cu ea. Zvonurile au adus Garmisch-ul, gazda etapelor de saptamana viitoare, in discutie. Dar cum si pentru maine este anuntata vreme proasta in Bansko si s-ar putea sa ramana doua curse in aer, juriul a decis sa mai dea statiunii bulgare o sansa luni.