Instrumente de tortura

Traseu lung, schiuri cu raza prea mare, distante mici intre porti, ruperi numeroase de ritm, partie denivelata. Toate la un loc au dat in Garmisch-Partenkirchen un slalom urias chinuitor, pentru toti in afara de unul. Marcel Hirscher (1:23,28) a zburdat ca un caprior plin de energie, detasandu-se chiar si de cei mai apropiati urmaritori: Benjamin Raich (+1,99) si Alexis Pinturault (+2,15).

Cursa din alta liga a lui Marcel Hirscher din Garmisch (© Reuters)

Traseele de slalom marcate de Ante Kostelic sunt faimoase pentru imbarligarea si ralentiul lor. Exact asa a aratat astazi traseul de urias (!) marcat de Florian Raich, fratele lui Benni si antrenorul echipei Austriei. Durata mansei, peste un minut si 25 de sutimi pentru toata lumea in afara de Marcel, a depasit-o pe cea a coborarii de ieri cu 15 secunde. Si astazi baietii mai au de schiat inca o data!

Prezentarea acestei opere artistice au facut-o gazdele, prin reprezentantii celor doua cluburi rivale de schi din statiunea germana. Felix Neureuther, cu derapaje micute in unele viraje, mi-a rupt sufletul cu cazna lui pe traseul care s-a invartit si iar s-a invartit, intr-o succesiune de viraje ce a parut fara sfarsit. Fritz Dopfer i-a fost geaman in aparenta si in performanta, depasindu-l cu doar 2 sutimi.

Benjamin Raich, care ieri a implinit 37 de ani, a spus multumesc pentru tortura primita cadou de la fratele mai mare, si le-a luat-o in fata nemtilor. Inceputul a fost mai lent, dar apoi a muncit silitor, viraj dupa viraj, pana si-a creat un avantaj de 19 sutimi.

Cei trei aratasera statici. Contrastul cu Marcel Hirscher a fost radical. Dinamic, activ, sarind in virajele prea stranse, creandu-si permanent o linie cu cadere accelerata spre vale, a transformat cursa melcilor intr-una rapida. A scuturat incredul din cap la vederea avantajului si incredul a ramas pana la final.

Alexis Pinturault a incercat sa-l imite. Vioi si el, a atacat direct si riscant. Chiar asa de rapid ca Marcel n-a fost, insa pe ceilalti adversari i-a lasat in urma. Pentru inceput, caci la iesirea de pe Freier Fall, abruptul cel mare, i s-a agatat un schi in zapada si a fost cat pe ce sa piarda o poarta. A pierdut doar locul secund.

L-am asteptat cu nerabdare pe Ted Ligety. Insa magia lui are efect anul acesta doar in Beaver Creek. Americanul a aratat greoi, cu virajele incheiate tot timpul prea tarziu, si nepotrivit cu rimurile traseului. Denivelarile nu l-au ajutat nici ele. A incasat o intarziere de aproape trei secunde, care l-a gonit imediat din zona publica a stadionului.

Dupa el, am asistat aproape exclusiv la munca la galere. La fiecare concurent, mansa a fost un supliciu pentru el sa schieze, un supliciu pentru noi sa-l urmarim. Cele doua exceptii, care au abordat traseul activ, suedezul Matts Olsson si italianul Roberto Nani, au fost rasplatiti cu clasari deasupra lui Ted.

Mansa a doua incepe la 14:30. Clasamentul calificatilor se afla la articolul urmator.