Se schiaza in sfarsit in Bansko: Anna Fenninger conduce, Tina e favorita la victorie, toata lumea critica

Cu o intarziere de o ora si jumatate si cu trei intreruperi serioase, al treilea super-urias din Bansko a putut fi dus pana la capat. Cum la mijloc soarele a stralucit pe tot traseul, in vreme ce la inceput si la sfarsit fetele au schiat prin ceata, nu se poate vorbi de o cursa fair. Dar rezultatele sunt valide si vor fi luate in considerare impreuna cu mansa de slalom a singurei combinate alpine feminine din acest sezon de Cupa Mondiala. La pauza conduce Anna Fenninger (1:12,73), in fata Tinei Maze (+0,45) si a celor doua fete care au oprit cronometrul in acelasi timp (+0,59), Nicole Hosp si Dominique Gisin.

Anna Fenninger a profitat de soare si conduce in Bansko (© Reuters)

Partia a fost proasta ieri si alataieri, a ramas proasta si astazi. Ceata se risipise oarecum la 11:30, ora cand s-a dat startul, dar a revenit rapid inapoi, vizibilitatea scazand de la o concurenta la alta. Si cu toate acestea, Elisabeth Görgl, Romane Miradoli si Tina Weirather, primele trei plecate de la start, au schiat curajos si nu s-au lasat coborate in clasament decat de patru dintre fetele care au schiat in soare. Remarcabila e mai ales performanta necunoscutei frantuzoaice, care a condus-o pe Lizz pana la ultimul intermediar.

Laurenne Ross, Priska Nufer si Mirjam Puchner nu au avut nici o sansa in lupta cu traseul pe ceata. Dupa ele s-a cerut de catre arbitrii de pe drum o pauza. Kathrin Zettel si Lindsey Vonn au avut de asteptat, cu startul atarnand insa in fata lor ca o posibilitate ce se poate concretiza in orice clipa.

Dupa jumatate de ora li s-a dat drumul, desi ceata avea inca mainile bine infipte in pasajul median. Austriaca a fost pierduta din vedere de cameramani, totusi a mers la atac, fara pic de retinere. Intarziere mica, de patru zecimi, perfecta pentru mansa secunda.

Lindsey a schiat exact cum ne-am asteptat. In astfel de conditii s-a accidentat americanca in Schladming si a refuzat sa riste orbeste, mai ales ca ceata se indesise parca si mai mult decat la Kathrin. A schiat retinut, intarziind aproape doua secunde si a trecut linia de sosire furioasa. A facut o cristiana si a strigat: „E nevoie sa-mi rup piciorul ca sa opriti cursa?”

Intr-adevar cursa s-a intrerupt din nou, si probabil s-ar fi oprit si daca Lindsey n-ar fi zis nimic, caci arbitrii de la mijloc nu si-au mai vazut nici ei portile de care au raspuns.

La urmatoarea  reluare, vremea a fost exact ca in reclamele din Bansko. Cu multe raze de soare inconjurand o-ul final. Surprinzator a fost ca in ciuda vizibilitatii perfecte, nu s-au inregistrat rezultate mai bune.

Lizz a fost intrecuta mai intai de Dominique Gisin, care a facut o cursa inteligenta tactic, in care a adunat suficient avantaj pana la ultimul intermediar, cel dupa care austriaca fusese foarte rapida. Anna Fenninger a depasit-o pe elvetianca cu un inceput superb si un finis si mai bun. Mijlocul n-a fost cel mai rapid, desi indrazneala nu i-a lipsit.

Acolo au incercat s-o depaseasca si Nicole Hosp si Tina Maze. Amandoua au ales pe panta foarte inclinata o linie mai departata de porti, insa extrem de cursiva. Dar startul si finisul n-au fost la inaltimea Annei. Tinei i s-au potrivit un pic mai bine virajele finale, foarte asemanatoare cu cele ale unui urias, pe traseul marcat de antrenorul ei.

Lara Gut a fost singura care a indraznit s-o priveasca pe Anna de la egal la egal, dar riscul asumat a intrecut inca o data masura si a ratat o poarta. Edit Miklos a fost a doua concurenta dupa o noua intrerupere a cursei din cauza unui nou val de ceata, si a schiat ca intr-o cursa de recunoastere pentru maine, nedispusa sa riste.

Favorite in mansa a doua sunt in aceasta ordine: Tina Maze, Nicole Hosp, Katrin Zettel.

Fetele sunt de obicei retinute in critici. Pe de o parte din cauza bunei cresteri formate de-a lungul carierei prin numeroasele aparitii in fata camerelor de filmare, pe de alta din cauza unei cenzuri moderate impuse de federatiile nationale. Astazi insa, parerile au sunat critic la unison, indiferent ca au venit din partea perdantelor (Lindsey), sau a castigatoarelor (Anna, Nicole, Kathrin). Baiul principal a fost desigur proasta preparare a partiei. Care, dupa cum a punctat excelent Nicole Hosp, nu este vina organizatorilor, ci a oficialilor FIS, care ar fi trebuit sa stie sa intervina si sa indrepte lucrurile macar in a treia zi.

Iata si spicuiri din declaratiile fetelor.

Nicole: „A fost cumplit de dificil. Partia a fost plina de gropi, santuri si bulgari. De doua ori am crezut ca raman fara clapari in picioare. Prepararea pistei e o catastrofa, si asta nu doar astazi. Sa fim intelesi, critica nu este la adresa organizatorilor, ci a federatiei. Nu inteleg cum a putut permite asa ceva, si nu intr-o singura zi, ci in trei la rand.”

Anna Fenninger: „Am fost surprinsa sa descopar in timpul cursei in ce stare proasta este de fapt partia. Nu s-a putut schia la limita. A fost prea moale pentru asta.”

Lindsey: „Sincera sa fiu, cursa aceasta a fost o gluma. N-am mai participat la asa un super-urias. E asa de plin de bulgari, iar pista este asa de sparta si proasta, incat e mult prea periculos sa schiem. Am coborat tot drumul franand, fiindca nici n-am vazut nimic. Important e ca am ajuns jos fara accidentare. Inteleg ca se doreste desfasurarea unei curse aici, publicul a venit in numar mare, dar cineva trebuie sa-si asume si responsabilitatea pentru siguranta noastra. I-am spus lui Atle: daca pateste cineva ceva, va fi vina ta, si numai a ta.”

Norvegianul, director FIS al curselor feminine a fost scapat astazi de urmari nefericite de soarele care a imprastiat pana la urma ceata. Dar n-ar fi prima data cand ar avea fete accidentate pe constiinta. Alexandra Meissnitzer si Anne-Sophie Barthet s-au accidentat amandoua in Aspen la o coborare care n-a avut curatata decat o fasie ingusta din traseu si s-a desfasurat pe ninsoare.

Reporterii au cautat desigur si macar o opinie in favoarea conditiilor. Singura gasita i-a apartinut chiar lui Atle Skaardal. „Am fost in contact permanent cu antrenorii, si toata lumea fara exceptie a spus ca este okay, chiar daca partia normal ca n-a fost buna. Noi avem alte obiective, desigur, dar cred ca decizia noastra este justificabila.”

Mansa a doua incepe la 14:45, iar clasamentul se afla la articolul anterior.

Publicitate