Impotriva tuturor pronosticurilor, schioara austriaca Anna Fenninger, si-a pastrat avantajul cucerit in mansa de super-G si dupa cea de slalom, castigand astfel, cu un timp cumulat de 2:05,06 minute, singura combinata alpina a sezonului, desfasurata ieri in Bansko. Favoritelor Tina Maze (+0,39) si Kathrin Zettel (+1,06) le-au ramas doar pozitiile de pe podium ce o incadreaza pe invingatoare.

Anna Fenninger, ca o slalomista veritabila
Pe hartie favoritele au fost clare: Tina Maze, Nicole Hosp, Kathrin Zettel, exact in aceasta ordine. Anna ar fi putut ajunge pe podium doar prin ratarea uneia dintre ele. Nicole Hosp a facut o tumba pe spate, si i-a facut loc Annei. Dar pe locul 3! Nimeni, nici macar ea nu s-ar fi gandit ca va ajunge sa castige.
„Bifasem deja cursa dupa prima mansa. Ma asteptam ca pista sa cedeze, insa nu s-a intamplat. Acum sunt extrem de mandra. M-am simtit atat de cool in timpul slalomului. Am un deja-vu al medaliei din Garmisch, unde am schiat un slalom bun. Astazi tot asa.”
Un slalom bun este putin spus. Cand a iesit Anna din cabina de start, am vazut pe traseu o slalomista de top, activa, iute de picioare, mladiindu-se printre porti si boxandu-le cu o lejeritate jucausa, careia doar oboseala i-a rapit pe final avantajul crescut la fiecare punct de control fata de Tina Maze.
„Stiu ca pot schia rapid. Constanta insa tine de mental. Nu mi-e usor sa-mi gasesc ritmul la inceputul unui sezon. Important e sa raman focusata. Imi investesc toata energia numai in cursa care ma asteapta si nu ma gandesc la altceva.”
Anna Fenninger nu este straina de performantele la slalom. In adolescenta a obtinut medalia de bronz la FOTE 2005, apoi a castigat cateva curse FIS, ba chiar si o etapa de Cupa Europei in 2009. Mai mult decat atat, pana in primavara urmatoare, concurase doua sezoane complete de slalom si in Cupa Mondiala, desi e drept ca fara prea mult succes. Nu ca n-ar fi facut puncte. De regula, daca termina cursa, era intre primele 30. Dar la cele mai multe starturi ale ei, a aparut inca de la pauza un DNF.
Titlul mondial la super-combinata din Garmisch, castigat in 2011, a venit ca o surpriza, dar a avut un fundament explicabil. De la acel titlu insa, Anna a neglijat antrenamentele de slalom, introducand rar cate unul-doua, inaintea unei combinate. Insumand, asta inseamna 3-6 zile pe an. De exemplu in Beaver Creek s-a antrenat doua zile, inainte de a termina cursa pentru titlu pe locul 4. Apoi l-a neglijat complet.
De aceea aceasta victorie vine ca o mica minune. Slalomul de ieri l-a vrajit din pur talent. Si sa nu uitam ca in invazia de slalomiste suficient de indraznete ca sa riste la mansa de viteza, Anna nu reusise pana acum sa urce mai sus de locul 4 la combinatele Cupei Mondiale.
Marea ei invinsa, Tina Maze, nu facuse un slalom rau. Pornise cu elan, dupa care din prea mult avant trebuise sa contreze intr-un viraj abordat prea direct. Atat, restul a fost fara greseala. Ar fi castigat fara mica eroare? Poate. Sau poate nu. Sigur este doar ca rezultatul ar fi fost unul strans.
Slovena a acuzat oboseala. „A fost o zi lunga, de aceea aratam obosite. A fost foarte greu sa schiem. N-a fost usor sa ne pastram concentrarea, pregatite sa concuram in orice moment, timp de trei zile. Doar astazi ni s-a dat drumul de la start. Am fost de fapt fericita ca putem concura si incerca terenul, desi conditiile nu au fost prea placute.”
Cu acest rezultat Tina i-a facut din nou cadou puncte Annei. Doar 20 de data aceasta, diferenta dintre ele reducandu-se la 64 dupa ce fusese la un moment dat de aproape 400. Anna repeta parcursul de anul trecut de dupa Jocurile Olimpice, cand a ajuns-o pe Maria Höfl-Riesch si apoi a intrecut-o, cucerind primul ei mare glob de cristal. Totusi Tina ramane anul acesta favorita, caci are doua slalomuri suplimentare in program.
In urma cu doi ani, in anul in care a batut o sumedenie de recorduri crezute imposibile, slovena impresionase mai ales prin rezistenta. In tot sezonul nu a avut nici o cadere de forma, reusind astfel acea medie incredibila a punctelor, care a plasat-o practic pe podium in fiecare etapa. Anul acest nu putem sa nu-i remarcam oboseala, mai ales mentala, posibil semn al cochetarii cu iesirea pensie in curand. Dupa Beaver Creek au inceput sa circule zvonuri despre retragerea ei, mai ales ca vara trecuta a facut niste cursuri de pedagogie, care i-ar permite sa devina invatatoare.
Tina nu ar fi singura schioara care se gandeste sa puna schiurile de concurs in debara. Cu un sezon fara intreceri majore in fata, schiorii care au multi ani de Cupa Mondiala in spate, isi pun intrebarea „acum sau peste doi ani” (cand sunt urmatoarele Campionate Mondiale). Pe Nicole Hosp este posibil sa n-o mai vedem, singura ei motivatie ramanand castigarea unei coborari, pentru a completa „slam”-ul schiorilor. Austriaca a obtinut in cariera ei victorii in toate celelalte discipline.
Kathrin Zettel este de fapt inca tanara la cei 28 de ani ai ei, dar problemele de sanatate, in special de la soldul operat anul trecut in mai, au dus-o in trecut nu o data pana in pragul retragerii. Austriaca a fost nemultumita de slalomul aratat, cu cateva viraje sarite in locul alunecarii generatoare de viteza. Dar a bucurat-o podiumul, pe care il ratase in Beaver Creek. „Sunt foarte mandra. A fost cumplit de dificil astazi, dar ma bucur ca am reusit sa arat doua manse cat de cat stabile. Obiectivul zilei a fost un loc pe podium si e cool ca l-am obtinut.” Un podium la final de sezon, al 50-lea al carierei, ar putea fi un argument in favoarea continuarii schiului de performanta. Dar si un bun punct pentru bilanturi si tras linie.
Lindsey Vonn se gandeste si ea la viitor, insa planurile ei includ succese pana in 2018, motiv pentru care, trimisa in prima mansa sa schieze in ceata, schioara americana n-a riscat deloc si apoi nu a mai luat startul la slalom. „Vreau sa fiu sigura ca imi menajez corpul si genunchii, caci am de gand sa concurez pana la urmatoarele Jocuri Olimpice. Asa ca intr-o zi ca aceasta, telul meu este sa ajung pana jos si sa folosesc coborarea drept antrenament pentru maine. Dar pe termen mai lung de o zi, sper sa castig globurile la coborare si super-urias. Acestea sunt obiectivele mele mari.”
Lindsey n-a fost singura care s-a retras de la slalom, la fel procedand si alte schioare, unele chiar cu rezultate bune dupa prima mansa: Elena Fanchini, Viktoria Rebensburg, Tina Weirather, Edit Miklos.
Slalomistele care aratasera un super-urias decent, au profitat de mansa specialitatii lor ca sa avanseze in clasament cat de mult s-a putut. Denise Feierabend (de pe 25 pe 11), sau Marie-Michele Gagnon (de pe 16 pe 5), au luptat cu brio, insa performera etapei ramane elvetianca Wendy Holdener (de pe 28 pe 7), care, salbatica si fara retineri cum o stim, si-a depasit la slalom toate adversarele cu peste o secunda!
Frumos a fost ca nici vitezistele nu s-au dat batute fara lupta. Frantuzoaica aparuta recent intre schioarele cu puncte, Romane Miradoli, a aratat ca si slalomul ii este respectabil, pierzand doar doua locuri (de pe 7 pe 9). Dominique Gisin a tras cu ochiul la sora ei, slalomista, si ne-a aratat ce a invatat, cu o alunecare fluent, chiar daca mai departata de porti decat a specialistelor, coborand numai 3 pozitii (de pe 3 pe 6). Margot Bailet, specialista definitiva a probelor rapide, a reusit chiar sa avanseze dupa locul 14 obtinut in mansa disciplinei ei, pana pe 5!
Fetele si-au prelungit sederea in Bansko cu o zi, pentru repetarea super-uriasului intrerupt sambata din cauza cetii.