Antrenamente in linie dreapta

Ne aflam in fata ultimului sfarsit de saptamana cu etape de viteza din sezonul regulat. Sambata si duminica, atat fetele – in Garmisch-Partenkirchen (Germania), cat si baietii – Kvifjell (Norvegia), isi vor alege cei 25 de finalisti/disciplina, pe care ii vor trimite sa se intreaca in Meribel la coborare si super-G. Pe noi deocamdata ne intereseaza coborarile, care au pus sau ar fi trebuit sa puna astazi in scena primul antrenament oficial.

Partia din Garmisch, pregatita sa le primeasca acum pe fete (© FIS Alpine)

Antrenamentul feminin a fost anulat inainte de a fi programat. Aproape. Vazand prognoza proasta pentru azi noapte si azi, organizatorii le-au anuntat de ieri pe fete ca astazi au liber. Restul programului ramane insa neschimbat. Iata-l (cu detalii completate dupa fiecare antrenament, deci reveniti si maine seara):

 • joi, 5 martie, primul antrenament masculin, 13:00:
  • Clasamentul zilei:
   1. Hannes Reichelt (AUT) 1:50,57
   2. Werner Heel (ITA) 1:51,20
   3. Guillermo Fayed (FRA) 1:51,25
   4. Steven Nyman (USA) 1:51,44
   5. Siegmar Klotz (ITA) 1:51,68
   6. Brice Roger (FRA) 1:51,73
   7. Kjetil Jansrud (NOR) 1:51,75
  • Kjetil a facut o greseala undeva la inceput, caci la primul intermediar incasase deja toata intarzierea.
  • Matthias Mayer a gresit atat de grav incat a terminat doar pe locul 49, la trei secunde si jumatate de Hannes
  • Pentru Hannes Reichelt este a patra mansa de coborare castigata in serie, dupa antrenamentele si cursa din Garmisch. „In momentul de fata am o serie cum a avut Jansrud la inceputul sezonului”, a declarat el la final. „In cursa nu am decat o singura varianta: sa schiez la sacul plin, doar atunci mai am sanse la globul disciplinei.” Are un handicap de 84 de puncte. Pana acum, cea mai buna clasare a lui intr-o coborare din Kvitfjell este un loc 26.
 • vineri, 6 martie, antrenamentul feminin, 11:45:
  • Edit Miklos are numarul de start 28.
  • Clasamentul zilei:
   1. Tina Weirather (LIE) 1:44,77
   2. Tina Maze (SLO) 1:45,33
   3. Regina Sterz (AUT) 1:45,53
   4. Anna Fenninger (AUT) 1:45,87
   5. Carolina Ruiz-Castillo (SPA) 1:45,93
   6. Elena Fanchini (ITA) 1:45,94
   7. Lindsey Vonn (USA) 1:45,95
   8. Verena Stuffer (ITA) 1:45,99
   9. Nicole Hosp (AUT) 1:46,00
   10. Margot Bailet (FRA) 1:46,03
  • Edit Miklos a incheiat pe locul 39, cu timpul 1:48,55. Nu este un motiv de ingrijorare, fiindca Edit merge de obicei mai lent la antrenamente.
  • Antrenamentul a fost umbrit de accidentarea Danielei Merighetti. A cazut intr-o combinatie de porti de la finalul traseului, a ajuns in plase si a fost transportata cu elicopterul la spital. Primul ajutor a fost acordat rapid si eficient, dupa 15 minute de la cazatura cursa fiind reluata deja. Aceasta nu a schimbat insa diagnosticul dur: fractura spiroida de peroneu, pentru care va avea nevoie de operatie. Schioara italiana nu este la primul accident, sau prima operatie in acest sezon. Ghinioanele au inceput in Cortina d’Ampezzo, la slalomul super-urias, cand a intrat cu fata in fanionul unei porti, fracturandu-si maxilarul inferior. La Campionatele Mondiale a schiat cu o aparatoare de barbie. A cazut si acolo la super-urias, fara sa pateasca nimic si chiar am fost impresionata de cutezanta ei la cursa de coborare, cand a schiat fara retinere. Urmatoarea cazatura s-a petrecut luni in Bansko, tot la super-urias, si tot fara urmari. Astazi insa, la antrenamentul de coborare, n-a mai scapat intreaga.
  • Cele trei mari favorite aflate in lupta pentru diferite globuri, Tina Maze, Anna Fenninger si Lindsey Vonn, au declarat toate ca s-au simtit confortabil pe traseu si este loc de imbunatatiri.
  • „Mi-am imaginat partia mai dificila decat este. Pentru cursa imi doresc sa pastrez senzatiile din ultimele doua saptamani.” a declarat Anna
  • Tina tinteste sus de tot. „Obiectivul pentru ambele curse este sa le castig si sa o inving pe Anna. Dar e greu. Anna este momentan foarte rapida.” Este refacuta dupa lungile asteptari din Bulgaria. „Am petrecut doua zile in bazin, la sauna si solar. A fost important pentru minte. E libera acum.”
  • Lindsey, pe locul 4 in clasamentul general, nu e interesata de lupta pentru globul mare, dar tinteste la doua dintre cele mici: coborare si super-urias. La coborare este in fruntea clasamentului, cu un avans de 79 de puncte, la super-G se afla la 32 de puncte in spatele Annei. „S-ar putea sa fie un rezultat strans, dar mi-am propus foarte multe pentru acest weekend. Numai ca nu mai am voie sa fac la fel de multe greseli ca in ultima vreme. Si atunci voi fi foarte rapida.” Dupa cum a demonstrat in Bansko, rapida este si cand face greseli. Fara ele ar fi imbatabila.
  • Ca si la baieti, partia din Garmisch isi alege specialistele, favorizate la fiecare revenire aici. Tina Weirather este una dintre ele. Aici a obtinut prima ei victorie de Cupa Mondiala in 2013. In afara victoriei, Tina cea mica a mai urcat de doua ori pe treapta a treia a podiumului din Garmisch.
 • vineri, 6 martie, al doilea antrenament masculin, 13:00:
  • Clasamentul zilei:
   1. Steven Nyman (USA) 1:47,72
   2. Guillermo Fayed (FRA) 1:48,13
   3. Werner Heel (ITA) 1:48,28
   4. Kjetil Jansrud (NOR) 1:48,52
   5. Adrien Theaux (FRA) 1:48,53
   6. Max Franz (AUT) 1:48,62
   7. Hannes Reichelt (AUT) 1:48,65
   8. Travis Ganong (USA) 1:48,97
  • Ca si Hannes Reichelt, cel mai rapid al antrenamentului de ieri, Steven Nyman nu e deloc un specialist al coborarii din Kvitfjell. Cel mai bun rezultat al sau dateaza de acum 7 ani si este doar un loc 14!
  • Kjetil Jansrud este obligat la victorie de situatia din clasamentul general, unde se afla la 188 de puncte in spatele lui Marcel Hirscher, cu un numar egal de etape din specialitatea fiecaruia pana la final. „Trebuie sa castig ambele curse. Altfel nu am nici o sansa in fata lui Marcel.” Si cu doua victorii sansele raman mici cat timp austriacul nu rateaza, dar in disciplinele tehnice e mult mai probabila o iesire de pe traseu decat in cele de viteza.
  • Pentru Kjetil chiar mai importante in momentul de fata sunt globurile mici din disciplinele rapide, pe care le conduce. La coborare cu 84 de puncte in fata lui Hannes Reichelt, la super-G cu 73 de puncte in fata lui Dominik Paris. „Vreau amandoua globurile la viteza. Ar fi dur sa nu reusesc dupa ce am dominat de fapt intregul sezon.”
  • Hannes tinteste si el victoria la coborare, fara de care nu-si poate fructifica firava sansa pe care o mai are la glob. De aceea el a incercat astazi o noua linie in partea traseului, care insa l-a scos de doua ori in sant.
  • Antrenamentul de astazi s-a tinut pe vant. Pentru maine si poimaine este anuntata si ninsoare usoara pe langa vant.