Viteza in Garmisch si Kvitfjell

Dupa cum ziceam in articolul rezervat antrenamentelor oficiale, ne aflam in fata ultimului weekend de viteza al sezonului regulat. Cate o coborare si un super-urias isi asteapta invingatorii, atat la fete, cat si la baieti. Fetele le vor lua locul baietilor pe Kandahar, dar pe varianta feminina a partiei din Garmisch. Baietii fac in acest timp o vizita acasa la Kjetil Jansrud, in Kvitfjell (Muntele Alb).

Fetelor Garmisch-ul le-a pregatit vreme perfecta (© Ladies Skiteam Austria)

Iata programul celor doua zile:

Cursele sunt importante nu doar in aritmetica primelor locuri, ci si pentru ca dupa ele se stabilesc participantii la finalele din Meribel. Doar primii 25 sunt primiti la intrecerea elitelor, plus campionii mondiali de juniori, plus schiorii cu peste 500 de puncte la total, care sunt angrenati in lupta din clasamentul general.

Edit Miklos s-a calificat in premiera la finale, in proba de coborare. La super-urias, Edit are doar 7 puncte, si i-ar trebui cel putin locul 5 duminica pentru a mai obtine calificarea si la a doua disciplina. E putin probabil, tinand cont de problemele pe care pare sa le aiba la super-G si de numarul mare de start.

Cine a mai ramas in lupta pentru globuri?

La fete, globul mare unii inca mai cred ca va fi o afacere intre Anna Fenninger si Tina Maze. Teoretic, si in mod normal si practic, slovena nu are cum sa fie invinsa, tinand cont ca are o disciplina – slalomul – mai mult decat austriaca.

La coborare, cu 79 de puncte intre Lindsey Vonn si Anna Fenninger, schioara americana ar putea incheia socotelile de maine printr-o victorie, coroborata cu un loc de la 3 in jos al Annei. La antrenament austriaca a fost o frantura de secunda mai iute decat Lindsey, insa aceasta nu este o indicatie a ceea ce se va intampla maine. Sanse teoretice au inca multe fete, printre ele aflandu-se si Tina Maze. Din pacate ocupanta locului 3 al clasamentului disciplinei, Viktoria Rebensburg, s-a accidentat marti la antrenamente, si desi nu are nevoie de operatie pentru ligamentul interior rupt, tot trebuie sa stea cu piciorul in ghips pentru refacere.

La super-urias situatia e inversa decat la coborare. Anna este lidera si Lindsey o vaneaza, avand cu 32 de puncte mai putin. Tina Maze este pe 3 la peste 100 de puncte in urma austriecei, iar Lara Gut pe 4, la peste 150, cu sanse pur teoretice de a-si mai apara trofeul cucerit sezonul trecut. Anna, Lindsey si Tina au dominat clar disciplina in acest sezon, chiar daca prima victorie a reusit-o Lara.

***

La baieti lupta pentru globul mare s-a mai linistit dupa semi-ratarile lui Kjetil Jansrud din ultimele doua weekenduri. Marcel Hirscher are un avantaj de 188 de puncte, cu cate doua curse din fiecare disciplina ramase in program. Chiar si cu victorii maine si poimaine, norvegianul ramane la mana austriacului. Doar o ratare a acestuia il poate readuce pe Kjetil in cursa pentru globul mare.

Jansrud nu a castigat niciodata un glob, fie mare, fie mic. De aceea tine foarte mult ca macar in competitie pentru globurile de viteza sa ramana invingator. La coborare este in puterea lui sa clarifice lucrurile inca de maine, printr-o victorie. Aceasta l-ar face de neajuns fata de adversari. Cel mai apropiat, la 88 de puncte, este invingatorul din Garmisch, Hannes Reichelt. Dominik Paris si Matthias Mayer mai sunt si ei in cursa. Sansele la glob ale lui Guillermo Fayed, favorit maine dupa rezultatele de la antrenamente, sunt infime si pur teoretice. Restul lumii a pierdut deja intrecerea cu Kjetil.

La super-urias, situatia este asemanatoare. Kjetil conduce cu 73 de puncte avantaj in fata lui Dominik Paris. La peste 100 de puncte in urma norvegianului, Matthias Mayer nu a aruncat inca prosopul. Sansele lui Hannes Reichelt exista, dar in afara lui Didier Cuche (fanii stiu de ce), nu cred ca ar mai paria cineva pe el.

Acestea fiind zise, va doresc doua zile frumoase de schi!

 

Publicitate