Anna Fenninger trece in fata

Anna Fenninger, Kathrin Zettel, Eva-Maria Brem, arăta podiumul din Are dupa prima mansa. Toata floarea Austriei la slalom urias. Si tocmai cea mai constanta de-a lungul anilor dintre ele, Kathrin Zettel, a adunat greseli cat pentru o cariera in mansa a doua, si a lasat locul pe podium celei mai infocate dintre italience. Anna Fenninger si-a pastrat cu suveranitate locul fruntas (2:24,20), Nadia Fanchini (+0,71) a urmat-o, iar podiumul a fost inchis de Eva-Maria Brem (+1,07).

Anna Fenninger a casigat al 10-lea slalom urias al carierei (© GEPA)

Cu mansa intai disputata chiar inainte de apus, pentru mansa decisiva au trebuit aprinse luminile. Decizie un pic ciudata desfasurarea cursei in nocturna, daca ne gandim ca o parte dintre concurentele de asta seara vor fi prezente pe partie maine dimineata devreme, pentru inspectia slalomului special. Dar nimeni nu s-a plans, deci nu au existat motive pentru schimbarea programului.

Imi place ce a facut Livio Magoni – fostul antrenor al Tinei Maze – din echipa tehnica a Italiei. Atacuri furibunde, ca de sfarsit de lume, risc pana la luna si inapoi, avant salbatic, desconsiderare senina a propriilor greseli. Daca tot e sa le faca, atunci macar sa compenseze altfel timpul pierdut cu ele. Sapte fete in primele 20, patru in primele zece, una pe podium, doua cu al doilea timp al mansei secunde ar fi bilantul numeric. Care nu divulga insa spectacolul oferit de zburatoarele in rosu pe partia suedeza.

Elena Curtoni (17) a urcat astfel in clasament pana in spatele surorii Irene (16). Francesca Marsaglia (15) castiga premiul acordat celei mai salbatice curse. Manuela Mölgg a combinat explozia stilistica cu experienta ei de veterana, gresind din pacate de doua ori si trebuind sa se opreasca la locul 10.

Marta Bassino, a ajuns la 19 ani la cel mai bun rezultat al carierei, un loc sase cucerit prin indrazneala si atac mai direct decat ar fi dictat intelepciunea. Federica Brignone a intrecut-o cu doua sutimi intr-o cursa haotica, dar foarte directa si rapida. Iar Nadia Fanchini s-a abandonat in bratele riscului si a chiuit de bucurie in momentul in care a devenit clar ca va urca pentru prima data in cariera pe podiumul unui slalom urias.

De partea restului lumii, este de consemnat cursa Larei Gut, plina de furie si frustrare, dupa ce in prima mansa trenase pe drum, cu multe viraje frante in doua bucati prin doua inchideri pe piciorul din exterior. Cel mai bun timp al mansei a doua i-a adus un salt de pe locul 22 pe 9, cea mai buna clasare a ei in aceasta iarna la slalom urias.

Mikaela Shiffrin nu si-a facut cadou la implinirea a 20 de ani un podium, ci a ramas la doua sutimi de el, considerandu-se totusi norocoasa, caci avansul fata de Federica a masurat tot atat. „Cred ca in partea de la mijloc inca sunt prea ezitanta (de fapt inceputul i-a fost asa – n.a.). Trebuie sa am mai multa incredere ca sa imping schiurile si sa extrag forta pentru tot restul cursei din aceste impingeri. Fiecare mansa ma invata ceva nou, caci deocamdata incerc sa schimb unele lucruri la slalom urias si am nevoie de mai multa practica.”

Eva-Maria Brem a inceput si ea prea cuminte, dar apoi si-a amintit ca daca vrea sa mai pastreze o sansa pentru glob trebuie sa termine cel putin pe locul 4 si a atacat. S-a dezechilibrat pe santurile multe si subtiri, inghetate dupa o zi foarte calda, dar a luptat pana la capat si a invins cele trei adversare antrenate in batalia sutimilor. „N-a fost usor sa ma ridic iar la suprafata dupa palma primita la mondiale (iesire de pe traseu dupa primele 20 de secunde) si dupa locul 10 din Maribor.”

Anna Fenninger a facut o cursa inteligenta, de risc calculat, asumat doar acolo unde a simtit ca terenul ii permite sa accelereze pana la viteze la care numai ea poate strange asa de tare virajele. „Terenul fost foarte accidentat si mansa mai dificila decat mi-am imaginat. Am stiut ca trebuie sa accelerez jos, caci numai asa se pot castiga curse.”

Ca fapt divers, victoria Annei a stat sub semnul numarului 13. A castigat vineri, 13 martie, a 13-a victorie de Cupa Mondiala a carierei, al 13-lea podium din fantastica ei serie reusita in ultimele 14 curse, serie inceputa in 19 ianuarie in Cortina d’Ampezzo. Singura ratare a podiumului a fost locul 4 de la combinata alpina din Beaver Creek.

Bun, si Tina Maze? Slovena a facut o cursa slaba pe traseul marcat chiar de antrenorul ei. Fara ritm, intarziind pe canturi, evolutia ei a aratat a munca sterila, cu pistoanele batand in gol. Locul 20 i-a adus doar 11 puncte, inversand situatia in clasamentul general. La startul uriasului conducea Tina cu 44 de puncte, la finalul lui a trecut Anna in fata, cu 45 de puncte.

Austriaca si antrenorii ei au considerat si varianta unui start maine, la slalom, partia din Are fiind mai plata decat in alte locuri, dar pana la urma au renuntat la idee, Anna urmand sa-si rezerve energia pentru cursele de viteza din Meribel.

Clasamentul complet al etapei

 

Publicitate