Pentru asta a luptat Alexis Pinturault

Schiorului francez i-a trebuit un sezon intreg ca sa ajunga acolo unde a tintit inca din vara, cand a schimbat schiurile, luand Head-uri sub picioare. In Kranjska Gora, in ultimul slalom urias al sezonului regulat, Pinturault (1:09,48) a reusit in sfarsit sa se rupa de adversari, plasandu-se intr-o pozitie ideala pentru prima victorie a sezonului intr-o disciplina speciala. Amicii slalomului, austriacul Marcel Hirscher si germanul Felix Neureuther, stau ca doi gemeni pe locul secund (+0,61).

Alexis Pinturault in prima mansa din Kranjska Gora (© Srdjan Zivulovic /Reuters)

A fost frig azi noapte in Kranjska Gora, dupa o zi placuta, cu temperaturi ridicate. Tot ce se muiase pe partie cu o zi inainte, a inghetat pana dimineata, partia prezentandu-se tare si cu placi de gheata. Traseul, marcat de antrenorul elvetian, n-a ascuns capcane. Foarte ritmic, a compensat dificultatile puse de terenul valurit.

Alexis Pinturault a inceput cu un derapaj puternic la prima poarta, ce a facut dificila prinderea celei de-a doua. Apoi a intrat in ritm si n-a mai gresit. Orice privitor a fost convins ca nu va ramane pe primul loc mult timp. Insa cursa facuta dupa greseala din start, nu numai ca n-a avut cusur, dar a fost si prinsa intr-o alunecare continua si foarte rapida.

Marcel Hirscher l-a vazut pe Pintu impiedicandu-se sub ochii lui. A inceput prudent si a ramas si mai departe asa. De greseli tot n-a scapat, finalul intampinandu-l cu panta inghetata pe care schiurile i-au fugit de vreo doua ori spre vale in viraje. Supararea cea mare a fost insa pentru primul pasaj, unde „ar fi trebuit sa scot un avantaj mai consistent.”

Rezultatul l-a surprins pe Alexis. „Sus am avut o greseala mare si nu m-am simtit confortabil. Jos am mers bine. Dar nu mi-as fi imaginat niciodata ca as putea fi inaintea lui Marcel Hirscher, care are un sezon incredibil.”

Rapid in partea superioara in ciuda micilor derapaje a fost si al doilea francez, Thomas Fanara (locul 4). Mijlocul insa, i-a pus o intarziere in carca dupa ce a pierdut ritmul si cu greu a reusit sa ramana intre porti. Ted Ligety (6) a schiat din nou neconvingator, contrand cu schiurile multe viraje in pasajul median. Benjamin Raich a avut o aparitie efemera. A derapat la a treia poarta si apoi a intrat direct prin fanionul celei de-a patra.

In acelasi loc in care a iesit veteranul austriac, i-au fugit schiurile si lui Felix Neureuther, dar neamtul e sprinten ca un purice si s-a redresat rapid. Pe mijloc, timpul s-a adunat gramada in balanta lui, desi n-a mai gresit. In schimb abruptul, strabatut exemplar, i-a adus o mica recuperare, cu care l-a prins din urma pe Marcel.

Tot asa, lent la mijloc fara sa greseasca, dar cu un inceput bun si un finis pe masura, s-a dovedit si Roberto Nani (5). La Victor Muffat-Jeandet (7) s-a putut observa unde s-a dus timpul de la mijloc, francezul gresind de doua ori. Philipp Schörghofer (8) a schiat activ, dar a intrat prea jos pe ultimul abrupt si corectarea trasei a costat.

Kjetil Jansrud a facut o cursa ambitioasa, desi a inceput prost, intarziind in primele zece viraje. N-a contat, dupa o lupta apriga norvegianul si-a stabilizat ritmul si porneste in mansa secunda de pe locul 14, foarte bun pentru un vitezist.

Mansa a doua incepe la 13:30, iar clasamentul celor 30 de schiori calificati il gasiti la articolul precedent.

Publicitate