Victoria lejeritatii. Mikaela Shiffrin conduce in Are

Maribor cu repetitie am putea spune dupa prima mansa a slalomului feminin din Are. Schioara americana Mikaela Shiffrin (51,88) conduce detasat, urmata de colegele de podium de la etapa din Slovenia, ceha Sarka Strachova (+0,89) si slovaca Veronika Velez-Zuzulova (+0,92).

Mikaela Shiffrin, perfectiunea intruchipata in prima mansa din Are (© AP Photo/TT, Pontus Lundahl)

Revenite la lumina zilei, fetele au fost intampinate de vremea prietenoasa si un traseu tot asa, rapid la inceput, cu un ac de par strans, urmat de o curgere foarte ritmica printre porti.

Sarka Strachova a deschis slalomul cu o mansa fara greseala, activa si totusi linistita, precum firea ei. Un contrast urias fata de fata care a urmat-o. Wendy Holdener, elvetianca cu cel mai salbatic stil dintre slalomistele prezentului, a fost aruncata in sus de partie la una dintre intrarile ei directe in viraje, a salvat rapid, dar timpul s-a dus. Locul 7 si 4 zecimi intarziere.

Kathrin Zettel (locul 6) a inceput foarte bine, pe mijloc a pierdut fara o cauza aparenta, pentru ca la final sa mai adauge ceva la intarziere dupa o nesiguranta mica. Frida Hansdotter (8) a trebuit sa se lupte cu tendinta de a ramane pe spate, ce a privat-o de control pe unele portiuni. Ca si la slalom urias, Tina Maze (9) a facut o cursa stabila si solida, dar lipsita de stralucire.

Contrastul intre slovena si urmatoarea concurenta a sarit in ochi. Mikaela Shiffrin, aplecata inainte, lejera, cu schiurile intoarse cu miscari firesti, a intrecut-o pe lidera ceha exact in cele doua pasaje in care toate celelalte adversare pierdusera timp. Cate jumatate de secunda pe fiecare.

„Uneori te simti pur si simplu bine cand ajungi intr-un loc. De cate ori vin in Are sunt bine dispusa. Dupa ce ieri n-am facut o prima mansa reusita, astazi am tinut sa fiu mai buna. Pe panta finala am gasit un ritm bun si am avut picioare iuti. Poate a ajutat si faptul ca antrenorul meu a marcat traseul” a declarat Mika la final.

Erin Mielzynski este una dintre specialistele zapezii primavaratice. Nici macar doua derapaje serioase n-au impiedicat-o sa urce pe podiumul provizoriu. Sase schioare mai tarziu a fost data jos de Veronika Velez-Zuzulova. Slovaca a mers fara greseala, cu virajele pregatite timpuriu, prin ridicarea presiunii asupra schiului din exterior in dreptul fanionului precedentei curbe. Dar nu e Mika.

Dupa primele 15 concurente urmeaza de regula o pauza publicitara. Astazi aceasta pauza s-a lungit la 20 de minute, caci in santul sapat de fete in jurul unei porti iesise un cablu la vedere. A trebuit reingropat si partia reintarita ca sa nu puna piedia fetelor ramase sus. In acest timp, mai multe grupe de derapatori au maturat zapada scurmata de pe traseu. De aceasta curatenie a profitat Nastasia Noens, care a atacat, n-a gresit si a terminat pe 5.

Mansa a doua incepe la 14:30, iar clasamentul il gasiti la articolul anterior.

Publicitate