Duelistii raman in urma, Mattias Hargin e in frunte in Kranjska Gora

Astazi asteptam duelul Felix Neurether – Marcel Hirscher. Ne-au regalat in schimb Mattias Hargin (50,21), Giuliano Razzoli (+0,19) si Henrik Kristoffersen (+0,30). Marcel a incasat o intarziere de doua secunde, Felix (+1,29) sta ceva mai bine.

Austriacul lider al Cupei Mondiale a deschis ultima cursa a sezonului regulat mergand pe cartea sigurantei, asa cum avea s-o faca ceva mai tarziu si Felix Neureuther, desi n-a trenat la fel de mult ca neamtul.

Marcel se afla intr-o situatie conflictuala. Tine sa castige globul mare neaparat, cu un avantaj de 124 de puncte fata de Kjetil Jansrud, strategia curenta este sa mai adune cateva puncticele, chiar daca nu ajunge la victorie. Pentru globul mic al slalomului ar trebui sa-si asume un risc ca de sfarsit de lume, caci Felix are un avans prea mare. Astazi austriacul ne-a aratat ca pune mai mult pret pe globul mare, chit ca l-ar putea castiga si atacand victoria.

Marcel a mers frumos si sigur, ca la scoala, pana pe abruptul final. Nimic nu a anuntat ce avea sa urmeze. Din senin a ridicat stangul sus de tot intr-un viraj, abia reusind ulterior sa ramana pe traseu. I se agatase opritoarea legaturii de la un clapar de celalalt picior. Acrobatia a fost incercarea lui de desfacere. Si dintr-odata timpul bunicel, a devenit un dezastru, care l-a facut sa se teama pentru calificare.

Pe traseul usor si foarte direct marcat de antrenorul italian, majoritatea schiorilor ce au urmat s-au complicat inutil. They overskied, ar spune americanii. Acesta a fost norocul lui Marcel, care a inceput sa lase adversari in urma inainte de a ajunge jos primii 15 concurenti.

Mattias Hargin a fost cel mai multumit de asezarea portilor. El o ia direct si cand traseul se invarte, cu atat mai mult s-a simtit in largul lui pe cel rapid de astazi. Cursele lente in ciuda lipsei de greseli ce au urmat dupa suedez, nu pot fi puse pe seama deteriorarii partiei. Podkorenul a ramas la fel de tare. Atata doar ca schiorii fie au rotunjit prea mult virajele (Patrick Thaler, Stefano Gross), fie le-au inchis scurt, dar cu o miscare de contrare pentru o atacare a portii urmatoare prea de-a curmezisul (Alexander Horoshilov, Fritz Dopfer). Nici Felix n-a gresit, insa el la fel ca Marcel Hirscher, a mers prudent. Prea prudent.

Cu favoritii ramasi in urma din cauza ca multele antrenamente pe trasee dificile i-a facut reticenti pe unul rapid si usor, langa liderul suedez au urcat doi baieti indrazneti: veteranul Giuliano Razzoli si proaspatul campion mondial de juniori, Henrik Kristoffersen.

Mansa a doua incepe la 13:30. Clasamentul si poza vor veni mai tarziu.

vvv