Aflat la conducere inca de dupa prima mansa, francezul Alexis Pinturault (2:19,78) si-a pastrat avantajul pana la final, invingand astazi in Kranjska Gora intr-un slalom urias, pentru prima oara in acest sezon. Austriacul Marcel Hirscher (+0,68) a inchis cursa pentru globul disciplinei cu locul 2. Francezul Thomas Fanara (+0,93) a prins locul 3 pentru a doua oara in aceasta iarna, dupa cel obtinut in Alta Badia.
.jpg)
Fara greseala! Alexis Pinturault in mansa a doua din Kranjska Gora (© Agence Zoom / Stanko Gruden)
Pana sa le vina randul celor trei sa schieze in mansa a doua, scena a apartinut baietilor din partea de jos a clasamentului celor 30 de schiori calificati. In prima mansa terenul tare si pe alocuri cu gheata ii surprinsese pe unii concurenti. Chiar si Marcel Hirscher a recunoscut ca el si echipa se inselasera la estimare si canturile nu-l ajutasera sa atace.
Surprinzator a fost ca si in mansa a doua au fost destule evolutii a caror subrezenie ar fi explicata prin lipsa de priza. De ce nu s-au adaptat? Probabil pentru ca soarele arzator i-a indus in eroare. La ora diminetii multi specialisti isi imaginasera ca mansa a doua va avea conditii complet schimbate. Dar temperatura n-a urcat asa mult pana la pranz si pista a ramas aproape la fel de inghetata. „Cea mai buna partie din toata iarna” au estimat cei care au avut schiurile potrivite.
Ca nu s-a muiat zapada a fost clar si din timpii reusiti in mansa a doua de baietii de pe podium: al doilea, al treilea, al patrulea. Cel mai bun a fost totusi unul dintre cei veniti de jos. L-am asteptat pe Henrik Kristoffersen toata iarna sa-si arate calitatile de slalomist de urias, pe care stiam ca le are. Dar debutul cu abandon din Sölden i-a subminat increderea si norvegianul s-a retras spre mijlocul plutonului in acest sezon.
In Slovenia insa a venit ca proaspat dublu campion mondial de juniori, la slalom special si urias (pentru al treilea an consecutiv), debordand de incredere si ambitie. In mansa a doua s-a scuturat de retinerea din prima si de erori, a luat precis si ca la carte fiecare viraj si a oprit cronometrul intr-un timp de care nici macar premiantii nu s-au apropiat la mai putin de jumatate de secunda. Henrik a urcat astfel de pe locul 22 pe 6.
Gino Caviezel schiase bine si in prima mansa, insa o eroare marisoara se strecurase in evolutie si il trimisese pe locul 19. Mansa a doua n-a mai gresit. A plusat cu avant si dispozitie de atac, si s-a lipit de Henrik in cucerirea locurilor fruntase, saltand pe locul 8.
Celor doi le-au urmat schiori cu evolutii lipsite de siguranta, sau cu greseli costisitoare. Au iesit la iveala si capcanele de pe traseu, in care au picat mai multi schiori. In special doua treceri spre pante inclinate, cu portile mascate i-au abatut pe concurenti de la trasa ideala.
Inaintea ultimilor 8 se face intotdeauna o pauza. Parca s-a sters totul cu buretele in cele cateva minute de asteptare, cursa reluandu-se la un cu totul alt nivel de combativitate. Philipp Schörghofer (locul 9) a reusit astazi cea mai buna evolutie din intreaga iarna, desi s-a lasat si el surprins de cele doua capcane pomenite mai sus. Victor Muffat-Jeandet (12), constanta personificata in acest sezon, a fost la polul opus. A obtinut cel mai slab rezultat al iernii, desi a schiat agresiv si nici nu a gresit flagrant.
Ted Ligety, dupa o mansa pasiva in prima parte a intrecerii, pusa pe seama cantului distrus de o piatra la a opta poarta, a aratat mai bine in mansa decisiva, dar nu fara greseli. Pedeapsa a fost clasarea langa podium in a doua lui sufragerie dupa Beaver Creek. Pana anul acesta castigase de 6 ori in ultimii 7 ani, iar in anul fara victorie terminase pe 3.
Roberto Nani a fost scaparator chiar si in comparatie cu Ted. Atata doar ca la primul val problematic a pierdut contactul cu zapada si a sarit mai jos decat si-ar fi dorit. Locul 7.
Au urmat focurile de artificii ale lui Thomas Fanara. Schiind intins in zapada si sprijinit in cot dupa o greseala chiar la inceput, francezul n-a tras frana si n-a taiat viteza in ruptul capului. Cursa superba, risc fara limite, ar fi caracterizarea celor aratate de el. Ar fi ajuns pe podium si daca clasamentul s-ar fi atribuit pe note, de catre un juriu.
„Sunt foarte bucuros sa ma aflu pe podium astazi, fiindca aici mi-am inceput cariera in Cupa Mondiala. Cred ca tehnica mea se potriveste mai bine acestei partii si zapezii de astazi. Pentru schiurile noastre, Fischer, cele mai bune conditii sunt cu zapada tare si inghetata. Pe zapada preparata cu sare, la temperaturi de primavara, este mai greu pentru echipa Fischer. Daca e zapada tipica de iarna, atunci avem o sansa.”
Francezul a mai adaugat ceva, care devine haios in contextul urmatorului filmulet postat de Alexis Pinturault. „Astazi echipa franceza de schi a avut succes. E un sentiment special sa impart podiumul cu Alexis. Ca francez este mai bine sa nu fii singur pe podium.” Eu as fi zis ca un singur francez ar fi manuit mai iscusit drapelul tricolor. Thomas pare sa creada ca le-a lipsit un compatriot in ducerea cu bine pana la capat a sarcinii intinderii steagului.
Revenind la cursa, l-ati vazut pe Marcel Hirscher? Daca nu, cautati-i cursa si uitati-va la ea. Ca trezit din somn, austriacul a adaugat la atacul din mansa a doua si pe cel uitat in prima. Cu doua erori de derapare uriase, la prima dintre ele fiind cu un picior in usa abandonului, Marcel a obtinut un timp mai bun decat al lui Fanara. „Derapaj pe schiul de la interior? Asa ceva nu se face in plat” si-a criticat liderul Cupei Mondiale prima boacana. „Dupa asa eroare nu mai ramane decat atac cu pedala pana la fund. Care aproape mi-a venit de hac. Dupa asa o mansa pot spune ca azi nu am obtinut 80 de puncte, ci le-am fortat.”
Au fost 80 si pentru ca Felix Neureuther (locul 5) a schiat prea elegant. Curatel, dar cumintel, am putea spune. Alexis Pinturault insa nu i-a daruit austriacului si ultimele 20 de puncte puse in joc la victorie. Desi avansul la start a fost considerabil, 6 zecimi, Pintu a schiat la fel de agresiv ca Thomas si Marcel, si in plus fara greselile celor doi. Din 61 de sutimi, avansul lui a crescut la 68 si dupa doi ani de seceta la slalomul urias, francezul a castigat din nou o etapa la aceasta disciplina.
Articol in curs de scriere