Ce depinde de Frida Hansdotter

Exista un singur scenariu in care schioara suedeza Frida Hansdotter castiga globul slalomului special. Invinge in finala de astazi din Meribel, iar americanca Mikaela Shiffrin nu termina intre primele 15. Frida si-a indeplinit obiectivul primei manse. Conduce la pauza cu timpul de 46,27 secunde. Dar nici Mika nu s-a lasat mai prejos si ii sta in coasta cu o intarziere de doar 7 sutimi. Veronika Velez-Zuzulova a prins gustul prodiumurilor si pentru a doua oara consecutiv a facut o prima mansa foarte buna. Intarzierea fata de fruntase este totusi mare. 56 de sutimi.

Frida Hansdotter in prima mansa a slalomului din Meribel (© Getty Images)

In prim planul slalomului de astazi sta desigur duelul dintre cele doua specialiste ale disciplinei, dar in fundal se desfasoara un alt duel, pentru un obiectiv mai valoros: marele glob de cristal. Anna Fenninger conduce in clasamentul general, cu un avantaj de 32 de puncte fata de Tina Maze. Conducerea a preluat-o dupa victoria in slalomul urias din Are. Intrebata daca ramane si pentru slalom, Anna si-a justificat raspunsul negativ spunand ca ea la slalom poate obtine cel mult 15 puncte, pe cand daca are o zi in plus de odihna inainte de Meribel, ar putea cu un loc pe podium in fata Tinei sa castige direct 20.

Teoria a fost transpusa in practica doar pe jumatate. La coborarea de miercuri Anna a mers prost si a terminat in spatele slovenei. In schimb la super-G a facut exact cum spusese. Tina a ajuns pe podium, Anna a urcat o treapta mai sus si a castigat cu 20 de puncte mai mult. Ramanerea ei in frunte a fost totusi favorizata de rezultatul foarte slab al slovenei la slalomul din Are si de ratarea punctelor „mari” la coborarea incheiata langa podium.

Chestiunea participarii Annei la slalom s-a pus din nou in Meribel, unde fetele au cursele tehnice finale inversate fata de ordinea obisnuita (slalom special astazi si urias maine). Anna ar fi preferat sa nu schieze. Dar antrenorii si presa au venit cu argumente pro participare. Si ca sa nu fie invinuita la final ca n-a facut tot posibilul ca sa castige globul, Anna s-a prezentat astazi la start.

Motivele invocate de cei care au presat-o au fost timpii slalomurilor de la cele doua combinate ale iernii, al saselea in Beaver Creek, al optulea in Bansko, precum si situatia de la finalele de anul trecut, in care doar 15 concurente au terminat ambele manse, ultima clasata fiind astfel recompensata cu puncte. La finale, schioarele care termina mai jos de locul 15 raman cu mana goala.

Impotriva Annei au stat doua lucruri. Neavand puncte la slalom in Cupa Mondiala, din cauza absentei totale in aceasta disciplina in ultimii trei ani, austriecei i-a fost inmanat tricoul cu cel mai mare numar de concurs. In toata iarna, Anna a facut antrenamente la slalom doar inaintea combinatei din Beaver Creek. Ieri de exemplu a folosit ziua libera pentru antrenamente de urias, importante pentru ultima etapa, in care lupta si pentru globul disciplinei.

Anna a avut un plus de ghinion si cu programarea antrenorului Tinei pentru trasarea primei manse. Italianul a inclus in traseu tot ce ar putea sa dezechilibreze o nespecialista. Porti alergand din dreapta in stanga fara a scadea mult in altitudine, ruperi de ritm, si verticale plasate piezis. Lucruri care s-o impiedice pe Anna, fara a fi obstacole greu de trecut de slalomiste. Planul i-a functionat ceas. Nici una dintre concurente nu a abandonat, iar Anna a terminat pe locul 22, la 84 de sutimi de 15, imposibil de recuperat in mansa a doua fara ajutor din partea specialistelor.

Mansa a fost deschisa de Frida Hansdotter, care a schiat fara greseala. „Sunt multumita de prestatia mea, am reusit ce mi-am propus. In lupta pentru glob am facut tot ce a depins de mine. Stiu ca trebuie sa castig si sa astept sa vad ce face Mikaela Shiffrin.”

Mika a schiat imediat dupa schioara suedeza. Un pic retinuta, stiind ca nu are voie sa iasa de pe traseu sau sa calce o poarta, Mika a ramas multisor in urma pe mijloc, pentru a recupera pe finalul in care nu s-a mai crezut in pericol, fara sa se vada ca a atacat. „Am incercat sa atac, dar a fost greu, mai ales la mijloc. Sa vedem ce se poate face in mansa a doua.”

Cu norii incepand sa lase stropi si pista suferind din ce in ce mai mult de la urmele din jurul portilor, evolutiile s-au degradat si nimeni nu s-a mai apropiat de cele doua fruntase.

Veronika Velez-Zuzulova (locul 3) are un stil foarte agresiv, care as fi crezut ca nu se potriveste conditiilor de primavara, dar a stiut sa nu bruscheze zapada namoloasa. Tina Maze (4) a avut ca si Mika mijlocul foarte lent, dar in rest s-a simtit bine pe traseul propriului antrenor. Sarka Strachova (5) s-a indepartat de evolutiile din ultima vreme, parand incomodata de zapada grea.

Kathrin Zettel (6) a avut nevoie de timp ca sa tatoneze conditiile de pe traseu si tactica cea mai potrivita pentru ele. Stilul direct si avantat al elvetiencei Wendy Holdener (7) a fost penalizat de starea partiei. Carmen Thalmann (8), neimpresionata de urmele de pe traseu, si-a dat cu mana peste ochelari si a incetinit pana a reusit sa-i reaseze pe ochi, pierzand un loc mai bun. Iar Lena Dürr, in evidenta crestere de forma in ultima vreme, a ramas cat de activa i-a permis raceala de care s-a molipsit recent.

Mansa a doua incepe la 12:30. Clasamentul complet al primei manse il gasiti aici.

Publicitate