Revenirea lui Henrik Kristoffersen

De la norvegian se asteptau fapte mari in acest sezon, dupa inaltarea abrupta din sezonul trecut. Dar dupa victoria in slalomul din Levi in noiembrie, podiumurile au venit mai mult intamplator. Cele doua titluri (slalom urias si special) de la mondialele de juniori, i-au incarcat insa rezervoarele de incredere si de atunci schiorul norvegian e aproape de neoprit. La finala slalomului urias din Meribel, Henrik Kristoffersen (1:08,60) conduce dupa prima mansa, urmat de neamtul Fritz Dopfer (+0,08) si coechipierul Leif Kristian Haugen (+0,66).

Henrik Kristoffersen in prima mansa a finalei la slalom urias din Meribel (© Getty Images)

Trei nemti sprintenei si-au dorit prim-planul, doi s-au pierdut pe drum, si-a ramas doar unul. Atat, doar doi concurenti au iesit de pe traseul primei manse a finalei la slalom urias, ambii derapand pana sub o poarta pe care n-au mai reusit sa o treaca in mod corect: Felix Neureuther si Stefan Luitz. Dar ca sa nu se planga de ghinion, soarta l-a favorizat pe al treilea neamt calificat pentru Meribel.

Fritz Dopfer, cu numarul 2 pe tricou, n-a schiat perfect, dar nici n-a gafat grav. Niste derapaje minore, o dezechilibrare micuta, ne-au facut sa ne intrebam cand a ajuns jos, a fost oare rapid? N-am avut, si n-a avut un timp de referinta, caci primul la start fusese colegul Felix.

N-a stiut ce sa faca cu raspunsul oferit de Marcel Hirscher. Austriacul lider al clasamentului general, cu globul disciplinei deja asigurat, a inceput puternic, dar dupa un viraj luat cu veleitati de gimnast, a parut sa reduca intensitatea. Cu toate ca il conduce pe Kjetil Jansrud cu 34 de puncte, Marcel se simte presat de norvegian. Gurile chibitilor, foarte harnici la facut calcule, spun ca secundul ar avea nevoie de un loc 7 astazi, si simultan de doua abandonuri sau ratari totale ale liderului, scenariu putin probabil.

Insa Marcel nu e omul care sa lase ceva la mana intamplarii si n-a atacat cum o face cand vrea victoria de etapa. A pus cele 6 zecimi intarziere pe seama echipamentului. „Trebuie sa mai umblu la setari. Sus s-au potrivit, jos insa nu. Dar clasarea (locul 6 la terminarea mansei) este in regula.”

Ted Ligety (locul 5) a pus mansa pe repeat. Timp bun sus, dupa care a inceput sa piarda tot mai mult, desi a inclinat virajele la limita. Thomas Fanara (4) a respectat acelasi tipar, cele cateva sutimi care i-au adus avantajul fata de Marcel si Ted, fiind probabil efectul abordarii active pana la capat. Alexis Pinturault (7) s-a aratat si el nedumerit de timpul pierdut.

Si cursa a parut sa alunece treptat intr-o bucla repetitiva, insa tot mai larga. Zapada mai rea, intarzieri mai mari, evolutii predictibile. Gino Caviezel a spart un pic monotonia. Motivat de reusita fratelui Mauro la finala de super-urias (locul 5, cea mai buna clasare din cariera), elvetianul a atacat cu indrazneala traseul chiar si dupa ce a pierdut un bat intr-o poarta agatata cu bratul.

Desteptarea au dat-o norvegienii. Mai intai Leif Kristian Haugen a demonstrat cum se parcurge traseul foarte variat marcat de antrenorul lui Marcel Hirscher. Linie directa, risc si multa activitate. A muncit si a mentinut intarzierea mai mica decat a adversarilor, exceptandu-l pe Fritz. Aceeasi reteta a folosit-o si Henrik Kristoffersen. Foarte activ in jumatatea superioara a corpului, si-a folosit miscarile pentru a genera viteza. Si a trecut in frunte! „Zapada si setarile schiurilor au fost potrivite pe masura mea. Restul a fost doar schi.”

De ce s-ar descurca norvegienii mai bine pe zapada de primavara? Pentru ca asa arata la ei partiile in timpul verii, atunci cand pregatesc ei sezonul urmator. Pe Kjetil Jansrud nu l-a ajutat insa acest avantaj. Rivalul lui Marcel Hirscher s-a chinuit mult pe traseu si a incheiat mansa doar pe locul 21. Singura consolare este ca va avea un numar de start mic pentru partea a doua a concursului.

Mansa secunda incepe la 13:30. Clasamentul complet al primei manse se afla aici.

Publicitate