Trei pentru victorie

Trei schiori s-au detasat de pluton in prima mansa a ultimei curse a sezonului, finala slalomului special, gazduita ca si celelalte finale de statiunea franceza Meribel. Italianul Stefano Gross (46,78) s-a dovedit cel mai rapid dintre cei trei, dar cursa este departe de a fi castigata. La distanta minima de el pandeste norvegianul Henrik Kristoffersen (+0,01), si nici Marcel Hirscher (+0,8), eliberat de povara obligativitatii ramanerii pe traseu dupa ce Kjetil Jansrud a renuntat aseara sa se mai inscrie la slalom, nu este mult mai departe.

Primul in Meribel: Stefano Gross (© Robert Pratta/Reuters)

Slalomul urias de ieri il aducea pe Marcel Hirscher la 60 de puncte in fata lui Kjetil Jansrud, obligandu-l pe norvegian sa obtina cel putin un loc 2 in cursa de astazi ca sa-l mai poata intrece pe austriac. Si asta doar in combinatie cu o ratare a lui Marcel. Putin probabil, ca sa nu zic imposibil, pentru schiorul care n-a participat anul acesta la nici un slalom special, iar ultimele puncte in aceasta disciplina le-a obtinut cu locul 24 acum mai bine de trei ani.

Dar initial Kjetil n-a exclus prezenta lui la startul slalomului, iar Marcel Hirscher a suflat in iaurt. In urma cu 8 ani Kjetil Jansrud se incununa campion al Cupei Europei la cea mai tehnica disciplina si in plus „cine ar fi crezut ca voi iesi al patrulea la super-G”, a punctat austriacul probabilitatea de 0,01% in care ar mai fi putut castiga adversarul sau. Dar Kjetil spusese inca de dupa cursa: „Nu vreau sa-i stric show-ul. Marcel inca mai lupta pentru globul slalomului, are nevoie sa fie concentrat si relaxat, fara sa-si mai faca griji si pentru globul mare.” Si nu s-a mai inscris la start.

Asa se face ca l-am putut revedea Marcel cel dispus la riscuri, si pentru care dezechilibrul e un cuvant strain chiar si in cele mai imposibile pozitii. Al doilea la start, austriacul si-a masurat evolutia in prima instanta cu cea a lui Mattias Hargin (locul 7), care ajunsese jos fara greseala. Hirscher a inceput mai lent decat suedezul, si de aceasta lentoare aveau sa profite mai tarziu cei doi care l-au depasit, apoi a dat drumul schiurilor, care au fugit de cat pe ce sa-l lase in urma. Dar nu, a fost doar o impresie, Marcel s-a tinut magistral de ele, inclusiv in momentele in care a fost inclinat spre spate.

„E o placere sa poti ataca fara sa-ti pese de ce ai putea pierde si cand ai voie sa te misti la limita”, si-a exprimat incantarea dupa ce a ajuns jos.

Fritz Dopfer (locul 6), mergand ca metronomul, desi l-a intrecut pe Hargin a ramas mult mai lent decat Hirscher. Dar Henrik Kirstoffersen nu i-a iertat slabiciunea de inceput. A pornit agitat, apoi picioarele au prins ritmul si s-a putut linisti, lasandu-le sa toace perfect traseul. O placere la privit.

Alexander Horoshilov (4) li s-ar fi putut alatura celor doi in fata, dar a gresit intr-o verticala plasata inaintea platului. Stefano Gross in schimb, a pornit bine, a fost fantastic pe mijloc, dupa care viteza i-a devenit atat de mare incat aceeasi verticala i-a devenit si lui prea stramta, si totusi a preluat conducerea.

Felix Neureuther (14) a inceput o idee mai lent decat fruntasii, problemele cu verticala au fost mai mici decat ale celor doi adversari dinaintea lui, dar cu cateva porti inainte de sosire a derapat, a cazut in cot si ca sa poata intoarce la urmatoarea poarta a pus un stop. +1,74 a aratat tabela electronica la finis, o intarziere care a intors sortii. Pornise cu 55 de puncte avantaj fata de Marcel, care brusc devenisera prea putine pentru a-si asigura globul.

Inima i-a venit un pic la loc, dupa ce doi schiori mai tarziu, Jean-Baptiste Grange a preluat lanterna rosie, fara sa greseasca. Doar din cumintenie.

Traseul caracterizat drept usor si rapid de specialistul televiziunii austriece, Thomas Sykora, in urma cursei cu camera, n-a mai parut asa la schiorii urmatori. Doar Giuliano Razzoli s-a mai ridicat la inaltimea fruntasilor, prinzand locul 5 in ciuda a doua greseli.

Poate ceata si ploaia, care au redus vizibilitatea in general, dar si la nivelul solului, le-au incurcat picioarele. Sau poate zapada de primavara, preparata masiv cu sare, desi a tinut mai bine decat s-a crezut, i-a incomodat prin lipsa de raspuns la apasare.

Neindemanarea lor l-a ajutat pe Felix sa ramana intre primii 15, singurii care primesc puncte astazi. Cu clasamentul la pauza, neamtul ar castiga primul glob de cristal la slalom pentru Germania dupa 25 de ani. Felix este totusi constient ca la distantele mici intre primii 3, Marcel ar mai putea avansa in mansa a doua. „Marcel are rezultatul sub control acum, a devenit marele favorit. Dar nu ma voi lasa.” Cand reporterul i-a amintit de numarul mai bun la start, Felix a zambit: „asta e singurul lucru pozitiv”. Hirscher crede ca amicul si rivalul sau are puterea de a reveni suficient de sus, ca sa-i faca eforturile superflue. „Felix poseda clasa necesara ca sa ajunga foarte in fata.”

Mansa a avut si doua momente rar intalnite in curse. Linus Strasser s-a ratacit intre porti! La propriu. A intors schiurile la iesirea din verticala prea devreme, confundand fanionul interior cu cel de la exteriorul traseului. Ramas fara continuare, s-a oprit in drum.

Cascadoria anului i-a apartinut lui Julien Lizeroux. .Francezul a pornit cu atata foc la start incat s-a dat peste cap, incalecand prima poarta.

Dupa cateva secunde de ezitare a reurcat pe traseu, parcurgandu-l pana la final intr-un timp cu 16 secunde mai lung decat al invingatorului. „Sunt din La Plagne, acolo toti colegii mei de echipa schiaza freestyle, am incerca si eu astazi sa vad cum e.” Cum, a facut tumba intentionat, l-a intrebat mirat reporterul. „Nu, am apasat prea tare pe varfuri si m-am rasturnat. Ce sa fac, cel putin am oferit un moment vesel.”

Mansa a doua incepe la 12:30. Clasamentul complet al primei manse il gasiti aici.

Publicitate