Trei si toate trei

Trei fete mai au sanse la cele doua globuri inca neacordate si toate trei lupta pana la capat. Austriaca Anna Fenninger se dueleaza pe de o parte cu coechipiera ei Eva-Maria Brem pentru globul slalomului urias, pe de alta cu slovena Tina Maze pentru globul mare. Acesta din urma poate fi castigat de oricare dintre ele printr-o victorie, fara a depinde de ce face adversara. Anna Fenninger (1:13,26) si-a pastrat sangele rece si conduce dupa prima mansa in Meribel. Tina Maze (+0,27) a surprins printr-o evolutie aproape la fel de buna. Iar Eva-Maria Brem (+0,43) mentine in viata sansele plapande la trofeul disciplinei.

Anna Fenninger se impune in ceata primei manse din Meribel (© APA/Barbara Gindl)

Despre Eva-Maria Brem si Anna Fenninger stiam ca au nivelul foarte ridicat la acest sfarsit de sezon. Anna a castigat ultimele 3 uriase (Beaver Creek, Maribor, Are), iar Eva-Maria Brem, dupa o ratacire la mondiale si singura clasare a sezonului in afara primelor 4 in Maribor, a replicat cu un podium in Are.

De aceea n-a mirat pe nimeni mansa perfecta a Annei, si nici cea frumosa, chit ca presarata cu cateva ezitari a Evei. Pe Tina Maze insa o stiam obosita si greoaie in balansul intr-un ritm mai ridicat decat cel din probele rapide. Insa asa cum a facut-o de multe ori in curse cu miza, Tina a gasit inca o data resurse noi, s-a scuturat de lancezeala si a atacat ca la inceputul sezonului. A schiat riscant si a tinut in frau intarzierea fata de Anna.

Austriaca, usurata de trecerea primului hop, stie ca mai are de trecut unul. „Inca nu e decis nimic. Intram in urmatoarea, ultima, runda, dar sunt la mana mea. Tin bine in frau nervozitatea, caci ma gandesc doar la cum va trebui sa schiez.”

Traseul nu fusese deloc usor si conditiile – ceata, umezeala, zapada grea – nu facusera decat sa-l ingreuneze si mai mult. Asa se face ca la finalul grupei favoritelor – primele 7 la start – doar Federica Brignone (locul 5), dupa o cursa inceputa excelent, dar terminata cu probleme, mai statea la mai putin de o secunda de lidera.

Mikaela Shiffrin (8) si Sara Hector (7) pierdusera timp fara sa greseasca, iar Nadia Fanchini (9) schiase clar defensiv in portiunea cu ceata deasa. Fetele din a doua grupa valorica au mers si mai prost.

A trebuit sa vina Tessa Worley (10), cu numarul 18, pentru a suna desteptarea. La nivelul fetelor de pe podium n-a putut avea pretentia sa ajunga, dar frantuzoaica a adus un pic de viata in top 10, a luptat cu traseul si a obtinut un timp mult mai bun decat i-ar fi permis numarul de start. Ce face o aparitie in fata propriilor suporteri.

Doua schioare mai tarziu, Dominique Gisin (11) a prezentat cea mai buna aparitie a ei la aceste finale, in ultima ei cursa de Cupa Mondiala.

Imediat dupa ea, Marta Bassino (4), noul talent al puternicei echipe a Italiei, profitand un pic si de risipirea temporara a cetii, a schiat de parca s-ar fi batut cu colegele ei de generatie la o intrecere de junioare.

Mansa inceputa frumos de cele mai bune slalomiste de urias, s-a terminat in aceeasi nota. Lindsey Vonn (6), cu ultimul loc la start din cauza ca a ramas fara puncte dupa ce a iesit de pe traseu la singurul urias incercat in aceasta iarna, a evoluat incredibil pentru o schioara complet neatrenata la aceasta disciplina. Intr-o cursa in care miza pentru americanca este prezenta pe podiumul general al Cupei Mondiale, Lindsey a taiat virajele riscant, fara sa aprecieze intotdeauna corect cand trebuie sa reduca viteza, dar cu zambetul pe buze.

Mansa a doua incepe la 13:30. Clasamentul complet al mansei se afla aici.

Publicitate