O privire in portofelul altora

Se vehiculeaza sume uriase cheltuite pentru antrenamentele schiorilor din tarile cu traditie, ca argument pentru esecul schiului nostru alpin sarac. Sigur, o Tina Maze, o Lara Gut, care s-au antrenat sau se antreneaza intr-o echipa privata, investesc averi intr-un an pentru pregatire. Dar cu cat se aduna mai multi atleti la un loc, cu atat se micsoreaza suma alocata pe cap de schior.

Un exemplu de la cei care i-au dat pe Tania Poutiainen si pe Kalle Palander: in urma cu 6 zile, ministrul finlandez al educatiei si culturii, minister in care este integrat si sportul, pre numele sau Sanni Grahn-Laasonen, a anuntat bugetul alocat pregarii celor 53 de schiori cuprinsi in loturile nationale de toate varstele: 515000 euro. Cu aceasta suma le vor fi alocate echipamente, cheltuieli de concurs, antrenori, terapisti si tot ce mai este necesar pentru un sezon de succes.

Mi s-a spus din multe parti ca de la nivel de juniori cheltuielile tinerilor nostri schiori ar trebui sa depaseasca suma alocata pe cap de schior finlandez ca sa se mentina cat de cat aproape de elita. Da, daca se antreneaza de unul singur, rupt de colegi. Solutia pentru care pledez de ceva vreme este unirea schiorilor in grupuri de antrenament. Inca n-am gasit urechile ciulite care sa se plece la sfatul centralizarii in urma initiativelor personale. Totusi n-am incetat sa sper.

Nota aditionala: In sezonul 2009-2010, cel care a inclus si Jocurile Olimpice de la Vancouver, in documentele publice ale FRSB, erau raportati 80000 de euro alocati pentru cei trei schiori alpini participanti – Edit Miklos, Gabriel Nan, Dragos Staicu, plus ski-crosserita noastra canadiana Andra Nedelcu. Din acesti bani, Edit Miklos primise o suma intre 5000 si 10000, Andra Nedelcu nimic, iar Dragos Staicu aproximativ 5000.

De atunci n-am mai sapat prin documente, caci nu-s tocmai usor de descoperit.

Publicitate