Vikingii la timona

Leit acum doi ani. A inceput sezonul, cu primul antrenament oficial la coborare, si probele de viteza sunt dominate de Aksel Lund Svindal si Kjetil Jansrud. Anul trecut ramasese doar Kjetil si lumea se intreba ce ar fi facut Aksel. Acesta ne da raspunsul acum. Dupa un sezon in care, accidentat fiind, a luat startul doar in doua curse, coborarea si super-uriasul de la mondialele din Beaver Creek, ambele terminate pe 6, Aksel nu a aratat ieri nici o slabiciune.

Desi ziua a inceput la -27 de grade, la ora startului mercurul huzurea in termometre la -10 grade. Soare, cer azuriu, zapada scartainda, conditii optime. Iar Aksel s-a bucurat de ziua perfecta si n-a facut economie la risc. N-a dozat deloc, dupa propriile lui declaratii, si s-a desprins la 7 zecimi de Kjetil. Care si el a vrut sa faca o mansa la maxim, dar nu crede ca a reusit-o si e convins ca il poate ajunge pe colegul mai titrat.

Restul lumii e rest ca la impartire. Intre personajele principale si figuranti. Totusi rezultatul lui Erik Guay surprinde. Canadianul vine dupa nici nu mai stiu cata pauza. Anul trecut n-a schiat deloc, iar acum doua ierni a luat mai multe pauze, scos de pe partie de durerile de spate. Ambitiile lui pentru primul antrenament erau sa simta din nou viteza in conditii de concurs. Sa se reobisnuiasca cu zapada si sa-si recapete increderea pentru atac. Dar cu tot programul de convalescent, i-a intrecut pe ceilalti adversari, terminand la o secunda si sase zecimi in spatele lui Aksel.

Alte observatii: Matthias Mayer (8) e cel mai bun austriac, Hannes Reichelt – care tinteste spre globul mare – nu s-a facut remarcat. Diferentele mici intre locul 3 si locul 8 – doar 4 zecimi – lasa loc sperantelor la al treiela loc pe podium pentru mai multi concurenti. Marea surpriza este norvegianul numarul 3. Cu numarul de start 60, Aleksander Aamodt Kilde a incheiat mansa cu al saselea timp. Lake Louise este faimos pentru astfel de rezultate – numere mari de start care urca pe podium.

Astazi mai primim cateva informatii referitoare la potentialii favoriti de sambata, in curand urmand a incepe al doilea antrenament oficial. Daca doriti, puteti sa va incercati puterile de ghicitori in clasamente aici. Nou aparutii pe lista favoritilor pot fi adaugati la sondaj de oricine. Revin maine cu raportul despre al doilea antrenament.

1. Aksel Lund Svindal (NOR) 1:49,51
2. Kjetil Jansrud (NOR) 1:50,23
3. Erik Guay (CAN) 1:51,14
4. Guillermo Fayed (FRA) 1:51,32
5. Steven Nyman (USA) 1:51,34
6. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 1:51,38
6. David Poisson (FRA) 1:51,38
8. Matthias Mayer (AUT) 1:51,53
9. Travis Ganong (USA) 1:51,63
10. Peter Fill (ITA) 1:51,71