Rocada. Mika a facut schimb de locuri cu Fede

In Aspen, dupa prima mansa a celui de-al doilea slalom urias al sezonului, intrecerea a cernut doua protagoniste principale, americanca Mikaela Shiffrin (59,04 secunde) si italianca Federica Brignone (+0,11). Restul favoritelor, conduse de Lara Gut (+0,96) se lupta pentru cel mult locul 3.

Mikaela Shiffrin pentru prima data in frunte in Aspen

Ati fi vrut schimbare? Mai puneti-va pofta in cui. Ce s-a intamplat in Aspen nu e chiar status-quo, dar nici departe de nemiscare nu se cheama ca e. Mikaela Shiffrin si Federica Brignone, care au furat prim planul si in Sölden, au facut astazi schimb de locuri. Dar Fede are inca toate sansele sa dubleze potul pe terenul americancei. Italianca a deschis mansa, al carei traseu semnalase inca de la recunoastere ca are cateva pasaje cheie. Pana la urma n-a fost decat unul, si cu cat s-a inaintat in cursa cu atat a parut mai dificil de trecut curat, desi de obicei informatiile din cursa ajung la start si lumea se adapteaza la capcane.

Aici a fost vorba de o poarta pusa nu chiar mot unei movile, ci un pic sub varf. In plus, sub ea s-a inclinat panta, si poarta urmatoare, plasata mult in lateral, a cerut pastrarea unei linii inalte pana la ea. Aici s-a zburat – Fede, s-a derapat – Lara, s-a tresarit cu mirare – Lindsey Vonn, s-a ratat, sau s-a pierdut de la o secunda in sus cu corectarea traiectoriei.

Mikaela Shiffrin a fost singura care a taiat un pic viteza inainte de pasaj, si-a asumat o mica intarziere, care i-a permis in schimb sa tasneasca pe virajele urmatoare si sa treaca in frunte la final. Dar nici Federica Brignone n-a stapanit prea rau pasajul, desi a pierdut contactul cu zapada. In zbor a fixat linia ideala de dupa aterizare si si-a continuat atacul avantat pana la final.

Lara Gut a ales cea mai directa linie intre toate fetele. Dar ca intotdeauna, a incercat sa schimbe legile fizicii pana i s-a infundat si a trebuit sa franeze puternic la poarta cu bucluc pentru a ramane pe traseu. A pornit ulterior la recuperarea handicapului, ce s-a dovedit insa prea mare.

Tessa Worley (locul 4) nu a scos tot ce se putea de pe traseul marcat special pentru ea de antrenorul Frantei, dar la doar 4 sutimi de secunda de Lara, este bine plasata pentru un atac decisiv. Sara Hector n-a facut cascadorii si nici n-a lancezit, ci s-a strecurat aproape neobservata pe locul 5. Surpriza etapei trecute, Tina Weirather (6), si invingatoarea de acum un an, Eva-Maria Brem (8), si-au copiat la indigo pacatul. Au controlat prea mult schiurile si nu s-au obraznicit deloc in atac. Si dupa cum spunea Eva-Maria la interviu, „adversarele nu-ti iarta lipsa de indrazneala”.

Spre deosebire de ele, Nadia Fanchini (7) si-a pus curajul stindard si a atacat fara retinere. Dar incurcatura de la poarta ocoșă a trimis-o intre fetele prea cuminti.

Viktoria Rebensburg (13) a facut ce-a facut si a pierdut ritmul, nemaigasindu-l pana aproape de final. Lindsey Vonn a amestecat originalitatea solutiilor cand portile au devenit prea stramte pentru viteza ei, cu pasajele, mai ales cele relativ plate, in care schiurile i-au alunecat genial. Din pacate, mansa i s-a terminat din nou nefericit, cand la o fortare pe piciorul stang i s-a desfacut (prea usor) legatura si Lindsey intr-un singur schi a cazut pana sub plasele de protectie.

Clasamentul schioarelor calificate pentru mansa secunda se afla la articolul precedent.

Publicitate