Peste ei nu se trece!

De norvegieni e vorba, si titlul e in acelasi timp sentinta si concluzie logica. Al treilea antrenament s-a terminat aseara, cum altfel, cu Kjetil Jansrud in frunte si Aksel Lund Svindal pe locul 2. Amintindu-ne si de precedentele, realizam ca-i compatimim pe adversarii care vor pleca astazi in cursa stiind de la inceput ca nu o pot termina decat invinsi. Mai mult, sau mai putin, dar invinsi.

Cand am pus ghicitoarea cu cel mai bun dintre norvegieni, m-am temut ca mi-o vor strica la antrenamentele oficiale. Dar spre deosebire de cele din Copper Mountain, unde unul singur a dominat, in Lake Louise si-au impartit gratios rezultatele bune. Pe Jansrud il apasa totusi pe suflet o faramita de nemultumire. Da, si-a imbunatatit timpul constant. Da, de la aprupt in jos s-a simtit „cool”. Dar stiti, exista si un interval pe care nu el a fost cel mai rapid. Trebuie sa mai analizeze inregistrarile video ca sa vada cum poate castiga si acolo.

Aksel a explicat de ce nu mai reuseste sa mearga la fel de bine ca la primul antrenament. De la tot puhoiul de schiori care au cioplit pista cu viteze de peste suta de km pe ora, suprafata a devenit tot mai neregulata si acum e mai usor sa greseasca.

Totusi, e constient de puterea lor. „Rezultatul de miercuri a fost putin surprinzator. Dar e drept, suntem sanatosi, energici si rapizi. Perspectiva arata foarte bine pentru Norvegia, poate un pic mai bine pentru Jansrud. Dar asa si trebuie sa fie, doar el a fost anul trecut cel mai bun coborator din lume. Noi ceilalti suntem doar pretendentii, cu mine unul dintre ei, chiar daca sunt unul mare.”

Ca pretendenti, la antrenamentul de ieri au aparut unul-doua nume noi, insa nu trebuie uitat ca unii dintre cei cu rezultate bune in primele zile au slabit un pic ritmul, dorind sa-si pastreze energia pentru astazi. Am o banuiala ca si Aksel si Jansrud au procedat la fel. N-avem cum sa stim daca acesta este motivul pentru care Guillermo Fayed a ajuns pe podium aseara. Din punctul lui de vedere, dupa un al doilea antrenament slab, in care nu s-a adaptat zapezii intarite dupa prima zi, ieri si-a rezolvat problema. Finalul declaratiei sale este insa relevant pentru starea de spirit a adversarilor celor doi vikingi. „Norvegienii sunt deocamdata intr-o liga doar a lor. Dar ne vom stradui sa se apropiem sau chiar sa-i ajungem in cursul sezonului.” Deci nu azi.

Cei doi norvegieni sunt draguti si le dau sanse si celorlalti competitori. Svindal zice ca sunt cam 10 schiori care concureaza pentru podium, in vreme ce Jansrud ne atrage atentia asupra diferentelor mici intre timpii inregistrati. Dar, citandu-i pe elvetienii de la skionline, „pe pariu ca va castiga un norvegian”?

N-a mai ramas decat de afisat clasamentul…

1. Kjetil Jansrud (NOR) 1:47,72
2. Aksel Lund Svindal (NOR) 1:48,07
3. Guillermo Fayed (FRA) 1:48,23
4. Steven Nyman (USA) 1:48,30
4. Erik Guay (CAN) 1:48,30
6. Travis Ganong (USA) 1:48,48
7. Adrien Theaux (FRA) 1:48,55
8.  Dominik Paris (ITA) 1:48,61
9. Peter Fill (ITA) 1:48,71
9. Hannes Reichlet (AUT) 1:48,71

…si ii predau legatura lui Tell Tale Teo.

Publicitate