Dupa ratarea neasteptata de ieri, cand la slalomul urias din Aspen americanca Mikaela Shiffrin a cazut la doar doua porti de linia de sosire, astazi, in proba ei favorita, Mika nu a mai dat nici o sansa adversarelor. A inchis mansa perfect in 48,01 secunde, iar restul fetelor au ramas privind cu naduf intarzierea uriasa inscrisa pe tabela de marcaj. Slovaca Veronika Velez-Zuzulova (+1,38) se poate felicita pentru timp, distantandu-se frumos de Frida Hansdotter (+1,82), singura schioara care a mai restrans dezastrul la mai putin de doua secunde.
Mika Shiffrin in prima mansa a slalomului de azi din Aspen (© Agence Zoom)
Cursa s-a terminat de fapt iute. Au avut grija de asta sortii, care le-au impartit principalelor favorite numerele de start de la 1 la 4; Mikaela Shiffrin, care vara aceasta s-a pregatit in asa fel incat sa fie sigura ca a ramas in fata adversarelor; Brandon Dyksterhouse, antrenorul Mikai, cel care a marcat un slalom dificil, cu multe schimbari de ritm si cu porti plasate incomod pe terenul foarte variat din Aspen.
A plouat cu greseli si abandonurile s-au tinut lant pe traseul pe care portile s-au ivit mult prea devreme in calea fetelor. Specialistii au incercat sa explice rata mare a insucceselor prin nervozitatea inceputului de sezon. Slalomul acesta l-a inlocuit pe cel care s-a anulat in Levi, ceea ce pentru multe schioare a insemnat prima incercare de forte a sezonului. Dreptate pare sa le dea faptul ca atunci cand se schiaza in Levi, ratarile numeroase reprezinta una din caracteristicile slalomului finlandez.
Ziceam ca s-a terminat totul foarte repede si asta imi scurteaza povestea. Frida Hansdotter a schiat bine si frumos, desi chiar si ea, cea atat de sigura de obicei, a ezitat de vreo doua ori. Sarka Strachova, specialista a pistei americane, n-a gresit, dar a avut nevoie de o incalzire inainte de a incepe dansul ei lejer si a terminat la 2 zecimi in spatele suedezei.
Apoi a venit Mika si a pustiit tot. La slalom lumea se invarte de obicei macar la cateva porti. Mikaela Shiffrin nu. Pozitia bustului ei e foarte aproape de cea a unei coboratoare. Stabila si fara sa tradeze macinarea continua a virajelor de catre picioarele foarte active. Ce a socat astazi a fost si viteza pe linie dreapta. Ca trasa cu prastia. Si ca de obicei, inceputul si avantajele de la punctele de control au aratat omeneste pentru ca pe ultimul interva aproape sa-si ia zborul, zdrobind insasi notiunea de rezistenta pe care ar putea-o opune adversarele.
La start nu a parut totusi atat de stapana pe sine, impresie confirmata de declaratia ulterioara: „Am avut emotii de fapt. Picioarele mi-erau cumva obosite. Dupa primele porti am observat ca functioneaza si atunci am apasat intrerupatorul si in cap si mi-am interzis sa nu ma mai gandesc la ce s-a intamplat ieri si asa am devenit rapida.” Cat priveste avantajul, da e mare, „dar nu chiar asa mare incat sa nu mai fie nevoie sa atac in mansa a doua.”
Un fel de temeti-va de mine, caci si eu imi voi imagina ca ma tem de voi.
Veronika Velez-Zuzulova a avut nevoie de o perioada de acomodare la fiecare inceput de sezon. Nu si astazi, desi nu a mai emanat aceeasi forta si vointa de neoprit ca in cursele bune din anii trecuti. A fost insa si mult mai stabila si constanta in evolutie, iar combinatia aceasta a dus-o cel mai aproape de americanca.
Cand Wendy Holdener a terminat la peste trei secunde, ne-am spus ca trebuie sa fi facut o mansa proasta. Caci muncise si se vazuse cum salahoreste pe traseu. Cand insa Mariei Pietilä-Holmner i s-a intamplat acelasi lucru, ne-am incruntat. Iar la Nina Löseth am priceput ca mansa se terminase si acum mai urmau doar demersurile birocratice de selectare a figurantelor pentru mansa a doua.
Brusc, a devenit performanta inregistrarea unui timp cu +2 in fata. Doar schioara canadiana Marie-Michele Gagnon (locul 7), si frantuzoaicele Nastasia Noens (6) plus Adeline Baud-Mugnier (5) au reusit-o, ramanand totusi departe de Sarka. Privind-o pe Adeline, care a avut un numar de start marisor, 24, irealitatea mansei Mikai a socat inca o data. Frantuzoaica a mers frumos si a trecut de porti lin si fara greseala. Dar intarzierea tot s-a adunat masiv (+2,68) in dreptul ei.
Numarul mare de abandonuri a dat o sansa catorva fețe noi sa ne arate ce pot. In vreme ce experimentatele austriece Michaela Kirchgasser, Carmen Thalmann si Bernadette Schild s-au precipitat inca de la start, iesind de pe traseu dupa cel mult 10-12 porti, Katharinele ros-alb-rosii – Truppe, Huber si Gallhuber – impreuna cu Eva-Maria Brem si-au pastrat calmul, si cu rabdare si migala si-au construit manse care chiar daca n-au fost rapide, le-au dus pana la capatul mansei in timp util calificarii.
Era cat pe ce sa uit. Poate ati observat, poate nu. Astazi in Aspen s-a testat marcajul fara porti exterioare. Dublurile au ramas in picioare doar la prima, la ultima si la portile din combinatii: verticale, ace de par, banane. Pentru concurente nu e o modificare care sa le zapaceasca. Asa se marcheaza traseele si la antrenamente, dar si in orice cursa FIS sau tinand de cupele continentale. De acum vor fi defrisate si cursele Cupei Mondiale.
Clasamentul calificatelor dupa prima mansa