Mikaela Shiffrin stabileste un nou record in Cupa Mondiala!

Nimeni nu mai castigase un slalom cu peste 3 secunde avantaj. Nici in epoca romantica, in care o dominatoare solitara se inalta deasupra celorlalte schioare, apoi cobora sau se retragea si lasa locul altei dominatoare. Nici in epoca Janicei Kostelic, si nici in cea a lui Marlies Schild. Dar aseara in Aspen Mikaela Shiffrin a depasit baremul ce rezista de la inceputurile schiului de Cupa Mondiala si a oprit cronometrul in dreptul unui minut, a 39 de secunde si a inca 11 sutimi. E necesar sa fim rigurosi, caci numarul acesta se va scrie acum in analele de istorie. Fruntasele grupului de invinse ale ei, slovaca Veronika Velez-Zuzulova (+3,07) si suedeza Frida Hansdotter (+3,26) s-au bucurat de rezultat si au admirat-o de la distanta pe tanara americana, care redefineste sub ochii nostri cum se schiaza slalomul.

 © Francis Bompard/Agence Zoom/Getty Images North America

Ciudatenia este ca Veronika, Frida si Sarka Strachova, schioara ceha de pe locul 4, se afla acum mult, mult, mult mai in fata plutonului decat erau la finalul iernii trecute. Si la fel de straniu este ca o secunda si jumatate din avansul acesta de legenda au fost acumulate pe ultima treime a cursei.

Ar trebui sa povestesc poate despre dezinvoltura Katherinelor austriece, neincetinite de prezenta in premiera intr-o mansa secunda de Cupa Mondiala si neintimidate ca toata natiunea schiului le pune asteptarile pe umeri.

Ar trebui sa povestesc despre scuturarea agasata de erorile de pana atunci a Petrei Vlhova – ucenica din umbra Veronikai – si tasnirea ei fantastic de rapida printre ultimele porti ale traseului.

Ar trebui sa povestesc despre eleganta maiestuoasa a Mariei Pietilä-Holmner si spiritul de lupta al Nastasiei Noens. Despre coincizia cu care schiaza Sarka Strachova si explozia vioaie a Fridei Hansdotter inca de la intrarea pe traseu. Despre constanta si soliditatea pe care le-a dobandit mai nou Veronika Velez-Zuzulova – „e cel mai bun debut de sezon din toata cariera”.

Dar mi-e teama ca Mika ma obliga sa-mi caut harfa si sa cant intamplarea miraculoasa de ieri, cand concurand ca toata lumea a inceput la un moment dar sa salte usurel si nazdravan, iar atunci schiul a incetat sa existe, devenind altceva, din alta dimensiune, despre care inca nu stiu ce e.

Voi cadea acum pe ganduri si voi cauta mai departe cum sa povestesc despre bijuteria pe care ne-o oferit-o Mikaela Shiffrin ieri. Reveniti maine la aceasta pagina. Poate voi intelege pana atunci. Cel putin nu sunt singura in neintelegerea mea.

Si nici singura care si-a cautat harfa.

Cronica primei manse
Clasamentul final al etapei