O noua mansa, un nou record pentru Mikaela Shiffrin

O secunda si 69 de sutimi este avantajul schioarei americane Mikaela Shiffrin la jumatatea celui de-al doilea slalom din Aspen, diferenta nemaireusita de nimeni pana acum intr-o singura mansa de slalom. Ea a oprit cronometrul dupa 47 de secunde si 73 de sutimi. E urmata de Sarka Strachova (+1,69) si Frida Hansdotter (+1,99).

Avansul record e posibil si pentru ca Veronika Velez-Zuzulova, singura care a impiedicat o desprindere similara ieri, a facut astazi o cursa scurta. A pierdut linia ideala inca de la inceput, iar apoi a decolat intr-o verticala si desi a luptat pret de inca o poarta pentru a ramane pe traseu, pe urmatoarea n-a mai prins-o.

Pastrarea onoarei slalomistelor de elita a picat pe umerii Fridei si ai Sarkai. Inaintea lor a schiat curat, dar pasiv Maria Pietilä-Holmner. Frida a avut  o desincronizare, dupa care a fugit spre finis cat de tare a putut ea.

Imediat dupa suedeza, Mika a oprit din nou rotatia pamantului, la fel ca ieri, pe ultimele 18 secunde ale cursei. Caci inceputul a fost prevazator. La interviu a povestit ca inca nu crede in cronometrele de ieri si s-a temut ca azi toate fetele vor recunoaste ca i-au jucat o farsa si o vor intrece. Asa ca a incercat sa fie si mai rapida.

A urmat Sarka, iar schioara ceha a facut o cursa solida si n-a avut probleme in a le lasa pe celelalte fete in urma. Nina Löseth (locul 5) a tinut pasul cu Mika la inceput. Dar pe final s-a prabusit tot elanul ei si a ramas la doua secunde si jumatate in spatele liderei, pierzand totodata trei sferturi de secunda fata de „best of the rest”.

Tot la fel ca in ziua precedenta, a plouat apoi cu intarzieri de la 3 secunde in sus, fetele fixand tabela de cronometraj nedumerite si resemnate. Erin Mielzynski a schimbat sablonul, coborand intarzierea spre doua secunde si jumatate. Schiase bine sus si foarte bine la final.

Cu numarul 25 pe maieul de concurs s-a ivit si surpriza. Desigur nu in comparatie cu Mika, ci cu restul lumii. Ieri Petra Vlhova, tanara colega de echipa a Veronikai Velez-Zuzulova plecase cu numar mare de start, peste 50, si se calificase in mansa a doua. Nu printre primele, dar suficient pentru un numar bun la plecarea dupa pauza. Si ne-a aratat de ce a fost campioana mondiala de junioare acum 2 ani. Al treilea timp al mansei a propulsat-o intre primele 30 in clasamentul care decide numerele de start. Astazi n-a mai trebuit sa astepte sa se strice partia si a tinut stindardul slovac sus. A incheiat pe locul 4, aproape acolo unde ar fi fost si compatrioata ei intr-o zi mai buna.

Pentru Petra aceasta nu este prima incercare de cucerire a Cupei Mondiale. Inca din perioada adolescentei ne-a uimit cu locul 11 la prima aparitie in Cupa Mondiala, intr-un slalom din Semmering. Dupa care a palit, nu stim de ce. Astazi poate schia chiar pentru podium in mansa a doua!

O observtie statistica interesanta: ultimul timp calificant este astazi la +4,29 secunde de Mika, in vreme ce ieri s-a situat la peste 5 secunde. Carevasazica fetele de la coada s-au apropiat de lidera. Distanta intre americanca si urmatoarea clasata a crescut insa cu 3 zecimi. Practic, desi plutonul s-a omogenizat, Mika a marit prapastia imediata dintre ea si restul lumii.

Clasamentul schioarelor calificate in mansa a doua

Publicitate

2 păreri la “O noua mansa, un nou record pentru Mikaela Shiffrin

  1. a fost posibil caci, cocolosul observad cu doi ani in urma s-a transformat in Inorog nazdravan, calutul zburator 🙂
    thx C. acuratetea ta e ca o ramurica magica !
    xo.j

Comentariile nu sunt permise.