Tineretea la putere: Petra Vlhova conduce in Åre

In lipsa Mikaelei Shiffrin, generatia tanara a gasit o alta reprezentanta pentru varful slalomului. Slovaca Petra Vlhova conduce la pauza cu 51,70 secunde. Secondantele sunt la fel de neasteptate ca si lidera: norvegianca Nina Löseth (+0,28) si austriaca Michaela Kirchgasser (+0,57).

Mikaela Shiffrin, accidentata ieri la mansa de incalzire pentru slalomul urias din Åre, nu a aflat inca exact ce are la genunchi. In statiunea suedeza nu exista aparat pentru MRI, iar in Östersund a primit programare abia dupa-amiaza tarziu. Insa nici vizita la spitalul mai avansat nu a clarificat gravitatea accidentarii, caci medicii american si suedez care au consultat-o nu s-au pus de acord in privinta diagnosticului. Sigur este doar ca in suferinta se afla un ligament interior si mai are si un edem osos. In clipa de fata Mika zboara in State pentru investigatii detaliate.

In cazul Sarei Hector, careia i-a cedat genunchiul dupa o fortare a piciorului in deschiderea primei manse de ieri, prezenta unui singur medic la investigatii a condus la un diagnostic pronuntat fara echivoc: cartilajul patelar al genunchiului drept e faramat si repararea necesita operatie. Dupa aceasta, urmeaza zece saptamani fara presiune pe genunchi, ceea ce elimina din start posibilitatea unei reveniri a suedezei in acest sezon.

Ramase fara Mika, lidera desprinsa ametitor de pluton dupa primele doua slalomuri, schioarele au rasturnat un pic ierarhiile noului sezon. Pe vreme buna si o partie neomogena, pe care s-au succedat rapid portiunile cu gheata si cele cu priza la zapada, evolutiile au curs in general armonios. Mult mai armonios decat in prima mansa din Val d’Isere, caci in Are antrenorul sloven a setat pentru fete un traseu ritmic si nedatator de dureri de cap.

Suedeza Maria Pietilä-Holmner (8; +0,96) a deschis mansa cu o evolutie curata. Schioara canadiana Erin Mielzynski a inregistrat primul abandon din cele 18, trecute cu precadere in dreptul fetelor cu numere mari de start. Frida Hansdotter (5; +0,62) a plusat prin initiativa, lasandu-si colega in urma datorita finalului incins. Sarka Strachova (4; +0,61) a reusit un mijloc excelent, sabotat partial cu o intrare directa intr-un viraj de la intrarea pe ultima panta. Cehoaica a salvat o sutime din avantajul de la al doilea punct de control.

Slovaca Veronika Velez-Zuzulova (7; +0,88), un pic prudenta dupa abandonul din al doilea slalom american, a pierdut prea mult timp la mijloc. Elvetianca Wendy Holdener (6; +0,84) a schiat mult mai ordonat decat ne-a obisnuit si dupa tatonarea din start a mentinut ritmul Sarkai.

A urmat Nina Löseth si norvegianca a impresionat. Schiurile permanent paralele, centrul de greutate central, si in ciuda usoarei suprarotiri de la intrarea pe ultima panta, nu a pierdut nici macar pe final timp fata de schioara ceha.

Michaela Kirchgasser ne-a obisnuit cu greselile. A avut un sezon foarte bun, cu cateva victorii, acum patru ani, dar si inainte si dupa acesta, erorile i-au insotit aproape fiecare mansa. Tipic pentru ea a fost debutul din Aspen cu abandon. Astazi a prezentat insa o evolutie surprinzator de curata. Si cum rapiditatea nu-i este straina, austriaca s-a apropiat cel mai mult de Nina.

Cu numarul 19 de start, mul imbunatatit dupa prestatiile mai mult decat solide din Aspen, a pornit in cursa Petra Vlhova. Un plus de lejeritate si siguranta peste placile de gheata, au pus-o de la bun inceput la conducerea cursei, iar finisul infocat i-a crescut avantajul suficient ca sa nu lase loc de interpretari pe tema norocului. Pana acum, cand a mers bine in prima mansa, Petra a schiat timid in a doua. Dar la un moment dat trebuie sa vina si eliberarea de emotii. Sa fie astazi ziua?

Mansa secunda incepe la 14:30, iar clasamentul fetelor calificate il gasiti aici.

Publicitate