Incununarea succeselor Petrei Vlhova

Petra Vlhova are 20 de ani si a crescut avand-o sub ochi pe Veronika Velez-Zuzulova si visand sa o ajunga. A urcat scara schiului mondial pas cu pas. Primul mare succes i-a agatat slovacei la gat aurul olimpic la intrecerile celor mici din Innsbruck in ianuarie 2012. Doua luni mai tarziu cucerea bronzul la mondialele juniorilor. La prima aparitie in Cupa Mondiala, in Semmering pe 29 decembrie 2012, a tasnit direct pe locul 11, dupa ce prinsese incredere cu prima victorie in Cupa Europei. Iarna urmatoare a devenit campioana mondiala de junioare. Usorul regres din sezonul trecut s-a dovedit a fi doar pasul inapoi pentru elanul necesar escaladarii ierarhiilor Cupei Mondiale. In primul slalom din Aspen si-a egalat cea mai buna performanta a carierei. In al doilea a ajuns la un pas de festivitatea de premiere. Iar acum, ochind locul liber lasat de accidentarea Mikaelei Shiffrin, s-a catarat cu dezinvoltura in varf de podium. Timpul ei cumulat dupa doua manse, 1:44:26, a consfintit o victorie clara. Suedeza Frida Hansdotter (+0,59) si norvegianca Nina Löseth (+0,65) au incadrat-o pe podium.

Prima victorie de Cupa Mondiala a Petrei Vlhova (© laola1.at)

Åre, statiunea sudeza cu 1500 de locuitori plasata pe malul lacului Åresöjn, este cufundata in aceasta perioada a anului aproape permanent in noapte. Soarele rasarit in timpul primei manse, apusese deja la ora startului jumatatii decisive a slalomului, iar partia se intindea pe munte luminata doar de reflectoare. Antrenorul elvetian a marcat un traseu mai variat decat cel al primei manse, cu un pasaj dificil spre final, unde un ac de par pe care se prindea viteza era urmat de cateva porti foarte stranse, numai bune pentru impiedicat fetele avantate fara socoteala.

Katharina Truppe (13) si Christina Geiger (11), plasate pe locurile 23-22 dupa prima mansa, n-au ratat sansa unui numar de start bun. Mai intai austriaca, apoi nemtoaica si-au pecetluit evolutia cu manse consistente, active si generatoare de viteza. Ba chiar Christina Geiger a avut una dintre rarele treceri perfecte prin combinatia prinzatoare de urechi. Dar timpii lor in mansa a doua nu au ajuns in top, caci cinci dintre schioarele elitei aveau sa-i imbunatateasca ulterior.

Ar fi fost mai multe, daca italianca Manuela Mölgg si austriaca Julia Grünwald (fosta Dygruber in perioada in care a dominat Cupa Europei) nu si-ar fi aruncat in aer munca cu cate o greseala costisitoare. Un piezis contrat pentru corectarea liniei la Manu si o ramanere pe spate in pasajul dificil la Julia le-au trimis pe prima la mijlocul clasamentului si pe a doua la coada lui.

Veronika Velez-Zuzulova (6; +1,30) a aratat un schi extrem de placut ochiului. Fara greseala, cu virajele grele luate inteligent, cu viteza creata permanent, stabila ca niciodata, slovaca s-a distantat la aproape o secunda de lidera de pana atunci. Dar nu cumintenia si precizia au dus-o pe Zuzulova pana acum pe podium, ci riscul nemasurat si salvarile din situatii imposibile. Wendy Holdener (5; +1,22) i-a aratat cum se lupta pentru un loc mai bun, schiind salbatic si ignorandu-si greselile.

A urmat Frida Hansdotter, care in aceasta iarna are nevoie de o prima mansa de tatonare inainte de a etala lejeritatea si dinamismul in mansa a doua, cu care sa urce pe podium. Si sezonul acesta a urcat de fiecare data.

Dinamismul i-a lipsit Sarkai Strachova (7; +1,38). Mansa curata, foarte controlata, dar lenta, a coborat-o de pe locul 4 pe 7 in loc s-o salte pe podium. Michaela Kirchgasser (4; +1,06), concentrata sa nu greseasca, si-a amintit sa dea drumul schiurilor abia pe ultima panta. Cum dupa locul 3 de la pauza cochetase in gand cu speranta unui podium, la final sentimentele i s-au amestecat. A trait pe de o parte frustrarea ratarii, pe de alta bucuria celui mai bun rezultat la slalom din ultimele 4 ierni.

Nina Löseth a luptat cu mult elan de sus pana jos, totusi parcursul puternic a ramas sub cel al Fridei. In Aspen, Petra se lasase intimidata dupa o prima mansa buna. De data aceasta n-a mai lasat emotiile sa o copleseasca. A pornit agresiv, chiar prea agresiv la inceput, dar pe final si-a regasit fluiditatea si a pironit victoria cu al doilea timp al mansei secunde, intrecut doar de cel al Fridei.

„Mi-am dorit un podim, si am incercat sa-l obtin, dar sunt complet surprinsa ca a venit deodata cu victoria” a povestit incantata colega de generatie a Mikaelei Shiffrin. Uimirea a fost cu atat mai desavarsita cu cat niciodata nu schiase ca in prima mansa. „Este cea mai buna din toata cariera.” Petra a devenit astfel a doua slovaca invingatoare in Cupa Mondiala, dupa Veronika Zuzulova. Daca aceasta din urma a luptat ani in sir pentru a ajunge la un rezultat de care se credea in stare, dar ii scapa de fiecare data printre degete, cel al Vlhovei a sosit firesc, rapid, si tineresc, deschizandu-i perspective pentru o cariera si mai de basm decat a mentorei ei.

Poate v-ati saturat sa-i spun Fridei Hansdotter „eterna secunda”, dar iata ca in Åre ea tocmai a egalat un record ce-i justifica porecla. Suedeza a adunat 14 locuri doi la slalom, la fel ca Pernilla Wiberg pe vremuri, si nu exista semne ca ar avea de gand sa se opreasca din adunat. Paradoxal, si cand schioara cea mai buna lipseste, Frida tot face loc cuiva inaintea ei.

Pentru Nina Löseth acesta este al doilea podium al carierei. In ianuarie termina tot pe locul 3 cursa din Zagreb. Daca acolo am crezut ca a favorizat-o partia, pe care obtinuse cele mai bune rezultate din cariera pana la primul podium, de data aceasta ne-a convins ca la aproape 27 de ani a gasit in sfarsit drumul spre succes. „Lucrez la eliberarea de obsesia controlului. Controlez prea mult schiurile si schiez intotdeauna doar la 85-90 la suta din cat pot. Trebuie sa fortez mai tare. Daca vreau sa castig, trebuie sa fortez. Podiumul imi da siguranta, dar este doar o treapta.”

Nina Löseth mai are doua surori si ambele au schiat in Cupa Mondiala, dar au renuntat dezamagite de succesul care a refuzat sa vina. Acum sunt suporterele cele mai infocate ale Ninei, dar probabil un viermisor le roade un pic, intrebandu-le ce-ar fi fost daca si ele ar fi avut mai multa rabdare.

Dupa escala din nord, Cupa Mondiala feminina va lua locul baietilor in Val d’Isere pentru o coborare si o combinata alpina vineri si sambata.

Pana atunci, iata cum se incurajeaza reciproc fetele care ar fi trebuit sa se lupte cu Lindsey pe schiuri pentru marele glob de cristal.

Clasamentul final al etapei

Publicitate