Tot Lindsey e favorita si in Val d’Isere

Da, au fost ani in care Lindsey Vonn nu s-a simtit bine in Val d’Isere. Anul acesta pare sa fie totusi o poveste mai asemanatoare celor de la inceputuri, in urma carora si-a format septelul de vaci. Pe vremuri premiul din statiunea franceza era cate o vitelusa sau un vitel, si anul trecut, stiind ca americancei asta i-ar placea sa primeasca, organizatorii au avut grija sa-i indeplineasca dorinta.

Lindsey domina deocamdata probele de viteza si ameninta si ierarhiile de la slalom urias. Maine vom afla daca si pe cele de la combinata. Lindsey domina si atunci cand nu e prima, cum a fost cazul primului antrenament oficial din Val d’Isere. Ieri noapte a nins un pic si ca urmare pista a fost mai moale si mai lenta. Lindsey a profitat de conditiile diferite pentru a incerca o pereche noua de schiuri. Dimineata se antrenase si la urias si n-a fortat deloc la antrenament. A terminat a treia, sau a doua daca nu socotim „trisoarele”.

Foarte multe fete, printre ele si Larisa Yurkiw care a inregistrat cel mai rapid timp, au incercat mai mult decat au permis virajele si prin urmare s-au sarit porti intr-o veselie. Ania a noastra s-a incapatanat sa le treaca corect si a franat mai mult decat era cazul. Si-a dat seama imediat ca este „mult mult mult loc” de imbunatatit timpul. In plus, „inca o data luminozitatea nu a fost buna, ca startul a fost tarziu”. Dar aceasta este o dificultate de care se va tot lovi si in Cupa Mondiala si in cea a Europei cat timp nu-si imbunatateste punctajul in curse FIS, pe care deocamdata nu are timp sa le abordeze.

Rezultatele primului antrenament:

 1. Larisa Yurkiw (CAN) 1:47,79
 2. Nicole Schmidhofer (AUT) 1:47,89
 3. Lindsey Vonn (USA) 1:48,00
 4. Tina Weirather (LIE) 1:48,01
 5. Fabienne Suter (SUI) 1:48,21
 6. Mirena Küng (SUI) 1:48,50
 7. Corinne Suter (SUI) 1:48,54
 8. Elena Fanchini (ITA) 1:48,55
 9. Lara Gut (SUI) 1:48,59

Edit Miklos a pierdut aproape doua secunde, clasandu-se pe 23, dar stim ca aproape intotdeauna isi imbunatateste performanta cand lucrurile devin serioase. Ania a intarziat aproape 8 secunde, terminand antepenultima.

Astazi fetele au schiat iar, pe o partie foarte accidentata, plina de gauri si santuri. Vremea a fost perfecta, cel putin pentru numerele normale de start, care au avut soare pe traseu, si totusi ajutoarele de pe margini si medicii au lucrat peste norma. Doua transporturi cu achia si unul cu elicopterul au intrerupt mansa.

Pana la Ania bineinteles ca s-a umbrit totul, si a fost incomodata de santuri. La un moment dat intrate pe fagase diferite, schiurile i s-au despartit, iar Ania a salvat situatia printr-o oprire. A reluat mansa ulterior, hotarata sa termine totusi. Punand la socoteala si oprirea, intarzierea de 8 secunde nu mai e la fel de mare ca in ziua precedenta. Partea buna pentru ea este ca maine si poimaine numarul de start ii va fi un pic mai mic. O parte din fete nu va concura la combinata, o alta va lipsi la coborare. Nici Ania nu va concura la combinata, dar va folosi prima ei mansa de maine ca antrenament pentru duminica.

Impresia de mansa mai buna a confirmat-o antrenorul care a observat-o pe traseu si a fost mirat ca a pierdut la fel de mult timp. Oprirea a explicat-o. Totusi Ania intarzie inca mai mult decat trebuie. Cand a primit-o la ucenicie, Lionel Finance a remarcat de la primele manse ce o face atat de vulnerabila in cursele de viteze si a lucrat la eliminarea completa si cat mai rapida a acestui defect. Ania schiaza deja fara sa mai bruscheze schiurile in momentele cheie, dar inca nu poate estima cat poate forta fara sa greseasca. E work-in-progress, asa ca noi trebuie sa ne inarmam cu rabdare pana i se formeaza noile automatisme.

Inapoi la Lindsey. Americanca a castigat astazi antrenamentul, desi la fel ca in Lake Louise, s-a ridicat mult inainte de linia de sosire. Cu privirea atintita spre combinata, a fost multumita de rezultat. Dupa ea, cea mai periculoasa adversara va fi Michaela Kirchgasser. Estimarea ei este ca daca pune in mansa de coborare cel putin doua secunde si jumatate intre ea si austriaca, atunci are sanse la victorie. La al doilea antrenament distanta intre ele a masurat trei secunde si jumatate. La asa avantaj, cu o mansa de slalom schiata „dupa ureche”, caci nu are decat doua zile intre portile dese, Lindsey crede ca poate castiga in a patra disciplina in acest sezon.

Antrenamentul de azi a restabilit oarecum si ordinea in pluton. Nu austriecele tinere si fara experienta au secondat-o pe Lindsey, ci favoritele cu care suntem obisnuiti.

Iata si clasamentul primelor:

 1. Lindsey Vonn (USA) 1:44,32
 2. Lara Gut (SUI) 1:44,64
 3. Tina Weirather (LIE) 1:45,21
 4. Viktoria Rebensburg (GER) 1:45,39
 5. Nicole Schmidhofer (AUT) 1:45,67
 6. Tamara Tippler (AUT) 1:45,94

Edit Miklos a pierdut ceva mai mult timp, terminand pe 28.

 

Publicitate