Norvegienii ca scaiul: inca o cursa in care victoria va trece doar peste un nordic

Cam la fel ca Mikaela Shiffrin la fete, in acest sezon Henrik Kristoffersen a trecut la urmatorul nivel. Tanarul norvegian conduce si la pauza celui de-al doilea slalom al sezonului, desfasurat astazi in nocturna in Madonna di Campiglio. Timpul sau – 47,34 secunde – este cu peste o secunda mai bun decat al lui Marcel Hirscher (+1,03). Austriacul se afla pe pozitia a doua si il are coleg de podium provizoriu pe Stefano Gross (+1,23).

© Marco Trovati / AP

Madonna i-a intampinat anul acesta pe cei mai tehnici schiori cu o partie beton. Adica tare. Atat de tare incat unii au confundat-o cu un patinoar si au luat schiuri cu canturile bine ascutite. N-a fost totusi cazul, zapada a avut priza buna, in care canturile taioase s-au tot agatat, fragmentand alunecarea.

Exemplele celor cu schiuri nepotrivite sunt numeroase. Suedezii Andre Myhrer (7; +1,47) si Mattias Hargin (8; +1,49) au pacatuit probabil prin exces de agresivitate a schiurilor, ba poate chiar si Alexander Horoshilov (5; +1,36). Desi la rus trebuie spus ca desi e inca foarte stapan pe el si intoarce iute schiurile pe dupa porti, ii lipseste un pic flacara. Anul trecut zburda, acum pare mai degraba cumpatat.

Felix Neureuther (6; +1,40) are – pe langa posibila ascutime a canturilor – si o suma de greseli in foaia de parcurs. Ramanere pe spate, varfuri  de schiuri zburand in sus, rupere ritm, contre proptite zdravan in partie pentru a nu pierde cate o poarta. Numiti eroarea, Felix a bifat-o in prima mansa.

Premiantii au pornit pe rand in cursa imediat dupa neamt.

Marcel Hirscher n-a invatat in Val d’Isere ca e nevoie de risc. A schiat bine, foarte sigur pe el si a trecut toate portile cu lejeritate, aparenta totusi. N-am avut noi timp sa ii vedem dezechilibrarile ca el le si corectase. A impresionat prin forta, dar nu a impins riscul pe buza prapastiei, cum o facuse in mansa a doua din statiunea franceza.

Henrik Kristoffersen l-a pedepsit prompt. Foarte agil si atacand in permanenta, norvegianul l-a lasat pe austriac din ce in ce mai in urma, pana la secunda adunata la trecerea liniei de sosire. Chiar mai mult decat autoritatea cu care s-a impus, mi-a placut o mica scamatorie pe care Henrik o are in repertoriu. De multe ori cand isi conduce schiurile in lateral, acestea par sa i-o ia inainte. Dar nu, altceva se intampla, lucru vizibil la trecerea ultimei caderi de panta de pe traseu. A impins schiurile spre poarta urmatoare, plasata in dreapta lui, in vreme ce bustul i-a ramas in stanga. De aici ramanerea in urma si cumva pe spate. In realitate si-a folosit corpul drept contragreutate cu o aplecare spre vale, schiurile zvacnind imediat ca smulse din directia veche spre cea noua.

Oricat de iesita din norme a fost cate o combinatie de porti, Henrik a avut la el solutia corecta. Ba mai mult,  solutia lui a fost si cea mai rapida. Intr-un fel putem spune ca a stiut subiectele, antrenorul norvegian fiind marcator al traseului. Este deja renumit pentru stilul sau „aparte” dupa cum l-a numit Felix Neureuther. Insa nu se compara cu ce inventa Ante Kostelic. Desi dificil de descifrat in varianta optima, traseul a fost destul de bland.

Stefano Gross ar avea motive sa ma contrazica. A inceput sprinten si primul intermediar a confirmat iuteala de picior. Pe abrupt insa a pierdut ritmul, a bruscat schiurile intr-o frana pentru ramanerea intre porti si a trebuit sa traga la galere pe final ca sa genereze viteza in lipsa unei inclinatii ajutatoare.

Giuliano Razzoli (4; +1,33) n-a dezvoltat nici el o relatie exagerat de armonioasa cu traseul, dar a scos din cutia cu trucuri unul spectaculos. La ultima aplecare (scurta) a pantei n-a pregatit corect directia. Schiurile si-au luat zborul spre stanga, in vreme ce el a parut pentru o fractiune de secunda surprins ca poarta urmatoare e asa de mult in dreapta. S-a ridicat in picioare in saritura si a apasat schiurile intr-o aterizare pe directia buna, trupul mladiindu-se in urma lor ca o ramura de salcie.

Intr-o mansa in care schiorii stabiliti in elita slalomului au avut dificultati in depasirea numarului de start, este impunatoare constanta tinerilor remarcati in Val d’Isere. Austriecii Marco Schwarz, Marc Digruber, Manuel Feller – purtator al numarului 55(!) – precum si francezul Robin Buffet nu dau semne ca s-ar gandi sa-si opreasca progresul.

Mansa a doua incepe la 21:45, iar clasamentul celor 30 de schiori calificati se gaseste aici.

Publicitate