„Sper să nu mai vină zăpada” ne face Lara Gut cu ochiul după victoria din Lienz

Lara Gut s-a impus astăzi în Lienz în 2:06,00 minute. Au însoţit-o pe podium Tina Weirather (+0,12) si Viktoria Rebensburg (+0,30). Lidera primei manşe, slovena Ana Drev, nu şi-a stăpânit emoţiile şi nu a dus manşa a doua la bun sfârşit.

Lara Gut râde pentru a patra oară în acest sezon

Nu ştiu exact ce anume din zbuciumul schiorilor aparţinători naţiunilor mici în schi declanşează simpatia celor din ţările cu tradiţie. Dar această simpatie există şi e genuină. Alexandra Meissnitzer, câştigătoare la vremea ei printre alte trofee a unui glob mare de cristal, în prezent expertă a televiziunii austriece, s-a arătat astăzi mai întristată de eşecul Anei Drev decât de ratarea podiumului de către Eva-Maria Brem.

Şi a fost păcat într-adevăr. Căci ratarea slovenei a arătat ca a unui om copleşit de emoţii. Anei Drev, lideră surpriză la pauză, i-a lipsit în manşa secundă dezinvoltura fermecătoare din prima. Schiind uşor crispată, n-a avut nici o şansă să se redreseze din derapajul în care a intrat într-un viraj din prima treime a traseului. Ce fusese marcat de antrenorul ei! Special pentru ea! Cum să nu-ţi pară rău?

Traseul nu a avut capcane, punerea lor căzând în seama întunericului în care a cufundat umbra pârtia. Dar cum a fost umbră de la prima fată pornită pe traseu – japoneza Emi Hasegawa, foarte bucuroasă de punctele obţinute astăzi – luminozitatea nu a fost un criteriu la stabilirea clasamentului final. După cum nici starea pârtiei nu a influenţat rezultatele. Cinci din cei mai buni şase timpi ai manşei au aparţinut fetelor care au terminat pe primele şase locuri.

Din pluton a încercat atacul doar Elena Curtoni (10; +1,90). Nu a pornit ideal, dar fiecare dezechilibrare sau săritură a ambiţionat-o mai tare, până când virajele au început să se înlănţuiască în sfârşit frumos. Cel mai bun timp al manşei a săltat-o 17 poziţii. A rămas multă vreme la panoul de onoare şi ursita a fost blândă, menind-o pentru cedarea locului fruntaş surorii ei mai mari, Irene (9; +1,88), mai bună cu doar două sutimi.

Aceasta n-a avut aceeaşi rămânere îndelungată pe primul loc. Imediat după ea, Michaela Kirchgasser (6; +1,37) s-a scuturat de toate durerile lăsate de căzătura de la antrenamentul de ieri si din ce în ce mai avântată, a riscat tot mai mult şi a obţinut un avantaj suficient ca să o asigure că îşi va îmbunătăţi locul primei manşe.

„Ca să fiu sinceră, nu m-am simţit deloc bine în prima parte. Dar jos chiar am riscat. Am schiat panta aceasta deja de cinci sau şase ori, era şi vremea să învăţ cum se merge repede pe ea,” a explicat Kirchi la finiş.

După ea, Marie-Pier Prefontaine (14) a greşit prea grav. Francesca Marsaglia (7; +1,52) si Frida Hansdotter (8; +1,70) n-au mers rău, dar italianca a redus intensitatea la final, în vreme de suedeza a trebuit să muncească pentru a genera viteză. Nina Löseth (12) a făcut două lucruri nepermise – o săritură si o suprarotire – şi a pierdut locul bun de la pauză.

Maria Pietilä-Holmner a reuşit o manşă de vis, oprită din păcate la trei porţi de linia de finiş. La ultimul intermediar avea 8 zecimi avantaj. La întrebarea dacă i-ar fi ajuns pentru un podium nu mai are cine să răspundă.

După suedeză, adversarele nu i-au mai făcut cadouri liderei provizorii. Federica Brignone (5; +0,64) a evoluat excelent, căci a dublat spiritul ei nebunesc cu o curăţire a prestaţiei de erori. De la o clasare mai bună a reţinut-o întârzierea mare a primei manşe.

Viktoria Rebensburg a schiat cu şi mai multă dezinvoltură decât înainte de pauză, dar un viraj luat pe o linie sub cea ideală i-a tocit strălucirea timpului final. Tina Weirather a început reţinută, fiind singura care la final s-a declarat deranjată de luminozitatea proastă. Dar pe mijloc a dat drumul schiurilor şi s-a bucurat de traseul rapid, cu viteze apropiindu-se de cele ce-i plac.

Eva-Maria Brem (4; +0,36) a schiat invers decât în prima manşă. A început superb, mijlocul l-a schiat curat, deşi nu la fel de riscant ca Tina, însa când să iasă în faţa propriilor suporteri, un scurt derapaj a luat-o prin surprindere si bustul i s-a rotit în direcţia opusă schiurilor. Timpul pierdut acolo a dat-o jos de pe podium.

Nu a rămas cu regrete. „M-am descurcat mai bine la primele porţi decât în prima manşă. Ca urmare am avut viteză mai mare jos, unde au apărut denivelările şi greşeala. Aşa se întâmplă când mergi cu viteză. Mă bucur că am reuşit să mă redresez şi am terminat cursa.”

Lara Gut a schiat la fel de direct şi riscant ca în anii de până acum. Şi tot cu derapaje controlate întoarce schiurile în viraje. Diferită este noua ei stabilitate. E mai puternică şi nici cel mai înclinat viraj nu o mai răstoarnă. A crescut avantajul în prima parte a traseului, atacând pe o linie sfidătoare şi şi-a permis să reducă intensitatea pe ultima pantă.

N-a avut mult de aşteptat pentru a afla că e din nou învingătoare, căci Ana Drev a ieşit devreme de pe traseu. Victoria i-a adus tricoul roşu al disciplinei, preluat pentru 8 puncte în plus de la Eva-Maria Brem. Şi a distanţat-o mult de Lindsey Vonn (658 de puncte faţă de 500) în clasamentul general.

Bucuroasă de situaţia actuală, Lara a rânjit frumos în faţa reporterului de la televiziunea austriacă: „Acum să sperăm că nu mai vine deloc zăpada, se anulează toate celelalte curse, iar clasamentul rămâne neschimbat.” Revenind la o sobrietate zâmbitoare, Lara a repetat ce spusese în Val d’Isere, locul unde a început seria curentă de succese: „Până la finalul sezonului mai e mult. Trebuie să mă bucur de curse. Şi să nu uit că pentru asta schiez.” După prima manşă nu fusese mulţumită de cum mersese, dar a doua s-a ridicat la standardele personale. „Am încercat să generez viteză după fiecare viraj si cred că am reuşit. Mă simt foarte bine pe schiurile de uriaş şi merge totul de la sine. Dar m-am antrenat mult pentru această probă. Am schimbat şi schiurile anul acesta (a trecut şi ea în tabăra Head – n.a.) şi asta ajută. Iar când începi să câştigi e mai uşor să te simţi comfortabil pe zăpadă. Pe deasupra formez o echipă foarte bună cu tatăl meu, care mă cunoaşte cel mai bine şi mă poate antrena cu succes.”

Când să-şi ia reporterul rămas bun l-a prins de mânecă: „Staţi aşa, că mai vreau să spun ceva! Am citit ieri că aceasta ar fi cursa favorită a Annei (Fenninger, absentă în sezonul curent din cauza unei accidentări, câştigătoare a ultimelor două ediţii ale slalomului uriaş din Lienz). Imediat m-am gândit că trebuie să câştig cursa pentru ea.”

Pentru Lara Gut, cele 100 de puncte atribuite învingătoarei au fost primele reuşite în orăşelul austriac, deşi schiază din 2007 aici. O frumoasă coincidenţă face ca a 16-a victorie a carierei să vină în locul în care debuta în Cupa Mondială pe când avea doar 16 ani.

Deşi pare ciudat pentru o campioană olimpică, vicecampioană mondială si dublă câştigătoare a globului de cristal la slalom uriaş, nici Viktoria Rebensburg nu avea înscrise succese în palmaresul din Lienz. Până la acest podium, cele mai bune rezultate ale ei erau locuri cinci şi patru. Cum ca premiantă a fost invitată la interviuri, Viki a avut pentru prima dată în acest sezon ocazia să ne împărtăşească greutăţile care o ţin deocamdată departe de forma de pe vremuri: o chinuie de ceva vreme durerile de şale. „Am avut probleme cu spatele şi azi între manşe, si n-am fost sigură că voi putea schia în manşa a doua. Acum mă bucur de reuşită, dar şi pentru că nu mai trebuie să mă mişc deloc. Am impresia că dacă aş încerca să mă mişc, m-ar durea rău. Am putut concura azi numai datorită fizio-terapiei si calmantelor pe care le-am luat între manşe.”

Din păcate, cursa de astăzi a pus şi capăt unui sezon. Nathalie Eklund s-a dezechilibrat în prima manşă şi încercarea de redresare s-a soldat cu o bruscare a genunchiului în urma căreia şi-a rupt mai multe ligamente, printre care şi cel încrucişat anterior. După Sara Hector şi Ylva Staalnacke, Nathalie este a treia suedeză specializată în probele tehnice care îsi rupe ligamentele încrucişate în această lună.

Fetele scăpate întregi până acum se vor întrece mâine într-un slalom special tot în Lienz.

Clasamentul final al etapei

Publicitate