Surpriza Sloveniei: Ana Drev conduce in Lienz

Slovena Ana Drev le-a intrecut pe favorite in prima mansa a slalomului urias din Lienz, oprind cronometrul in 1:01,72 minute. Mai are totusi mult de muncit, caci Lara Gut (+0,02) si Eva-Maria Brem (+0,06) sunt doar la una-doua clipe in urma ei si vor ataca fara retinere in mansa a doua.

Ana Drev asteptand pentru prima data la panoul de onoare terminarea unei manse (© skiweltcup.tv)

Lienz-ul le-a asteptat pe schioare imbracat in haina cafenie a naturii uscate, la moda in aceasta iarna, si cu salul alb al partiei preparate cu tunurile de zapada curgand pe muntele ce pazeste oraselul austriac.

Vremea buna, zapada tare, traseul mai usor decat s-a banuit, au desenat fundalul pe care specialistele slalomului urias au facut primul pas spre o posibila victorie in a cincea etapa a acestei discipline din circuitul Cupei Mondiale. Si oricat de incredibil ar parea, avem a cincea candidata la prima treapta a podiumului, candidata care nu este nici Tessa Worley si nici Viktoria Rebensburg, singurele favorite cunoscute care n-au cunoscut inca gustul succesului.

Recunoasterea n-a avut curgerea monotona obisnuita. Un pasaj anume, intrarea pe prima panta mai abrupta, ce se face intr-un loc in care partia coteste prin padure, a trezit interesul antrenorilor si concurentelor. Toata lumea a stat si a cumpanit cum sa faca sa nu cada in capcane pe cele cateva porti mai stranse. Cursa a demonstrat totusi ca trecerea respectiva fusese supraapreciata. Nimeni nu a avut probleme acolo.

Stiind ca Nina Löseth vine dinspre slalom, expertii schiului s-ar fi gandit ca traseul marcat de antrenorul norvegian va avea portile mai stranse, pretinzand mai mult talent tehnic de la fete. N-a fost asa. Schioarele au fost intampintate de un parcurs relativ rapid, cu multe alternante intre cateva porti curgatoare, si alte cateva intr-un zig-zag mai pronuntat. Virajele pe trei sferturi, urmate de cate o linie lunga si doua porti stranse au tot rupt ritmul regulat, fara a le suprasolicita totusi pe concurente.

Asa se explica timpii foarte apropiati ai primei manse. Primele cinci adversare sunt departajate de doar 22 de sutimi. Dupa fruntase urmeaza o bresa de jumatate de secunda, dupa care se insira fara goluri celelalte 26 de fete calificate pentru mansa secunda, ultimele doua avand o intarziere de doar doua secunde si trei zecimi. De mult n-am mai avut parte de asa mansa stransa.

Tina Weirather (locul 4; +0,18) a deschis mansa fara greseala si desi nu s-a vazut ca e rapida intre portile de la mijloc, ce au desenat o linie doar vag valurita , si-a folosit atu-ul de coboratoare si a accelarat inobservabil. Tessa Worley (18; +1,53), desi se laudase ca in Courchevel a facut declicul si de acum poate ataca victoria, n-a avut elan si s-a lasat trasa de forta centrifuga mult in largul unui viraj, pe un traseu care n-a iertat nici o eroare.

Lara Gut a schiat in versiunea 2.0, cea in care nu mai face greseli. Unde a fost nevoie a derapat controlat, caci asa e stilul ei, dar a facut-o de fiecare data inainte de a ajunge la viraj, astfel ca imediat dupa poarta a dat drumul schiurilor la vale, accelerand optim.

Eva-Maria Brem isi poate reprosa inceputul lent. Pana sa intre in ritm, venise deja primul intermediar si avea cu doua zecimi mai mult decat elvetianca. Degeaba si-a luat avant in continuare, nu s-a apropiat decat pana la 4 sutimi de lidera Cupei Mondiale.

Federica Brignone (6; +0,69) a inceput cu niste greseli, urmate de cateva viraje salbatice, luate in saritura, si efortul depus a golit-o de energia ramasa in tancul descarcat deja din zilele precedente, cand febra a tinut-o la pat.

Viktoria Rebensburg (5; +0,22) a schiat foarte activ, amintindu-ne mai mult decat oricand de campioana Viki si pastreaza sanse inclusiv pentru victorie.

Linsey Vonn s-a aflat si ea in suferinta in ultima vreme. Din Courchevel pana dupa Craciun n-a mai pus schiurile in picioare, tratand la inceput genunchiul fortat la iesirea de pe traseu din Val d’Isere si apoi o gripa. Astazi a riscat mai mult decat au tinut-o puterile reduse si a iesit dintre porti, dupa o cursa rapida in ciuda micilor si deselor ocoluri de corectare a trasei. „Abandonul a fost cauzat probabil de raceala. Am avut putina energie. Am riscat totul si am schiat bine. Dar am ramas cu prea putina energie ca sa nu ratez poarta. Voi zbura acasa pentru regenerare si sper sa revin puternica la reluare.”

Lindsey are aproape doua saptamani de vacanta, ea neschiind in cursa de slalom din Zagreb de saptamana viitoare.

Dupa Lindsey toata lumea s-a relaxat, nemaiasteptand schimbari in clasament. Dar slovena Ana Drev, al carei cel mai bun rezultat de pana acum era locul 7 din Courchevel, a schiat perfect, cu un balans frumos si activitate permanenta, miscand bratele pentru accelerare si indepartarea obstacolelor in stilul Tinei Maze. Nu e de mirare. Ramas fara serviciu dupa ce Tina si-a luat concediu un an de zile, partenerul si antrenorul ei, Andrea Massi, se ocupa acum de restul echipei slovene feminine.

A depasit-o cu doua sutimi pe Lara Gut, dar a ramas cu picioarele pe pamant, nedorind sa se bucure de cana umpluta doar pe jumatate. „Da, pare un cadou frumos de Craciun, dar n-am schiat decat o mansa. Mai am nevoie de inca una acum.” Progresul subit se datoreaza mai multor factori. „Am material excelent (schiaza pe schiuri Völkl – n.a.). De o luna sunt intr-o forma foarte buna. Si m-am antrenat eficient inaintea sezonului.” Emotiile apucasera sa se risipeasca la ora interviului, „dar cred ca le voi avea din nou la start.”

Mansa a doua incepe la 14:30, iar clasamentul primeia se gaseste aici.