Favoriţi noi la coborâre

Nu ştiu cine ar fi numit ultima coborâre din 2015 ca punct al opririi zborului norvegian. Dar pentru prima dată în acest sezon am îndoieli cu privire la statutul de favoriţi într-o cursă de viteză pentru Aksel Lund Svindal şi Kjetil Jansrud.

După ce la primul antrenament 33 din cei 70 de candidaţi au picat examenul sărind cel puţin o poartă – la vârf rata nereuşitelor a fost chiar un pic mai mare: 6 din primii 10 – am înclinat să nu iau rezultatele foarte în serios. Câştigase Hannes Reichelt, urmat îndeaproape de Christof Innerhofer. Peter Fill, al treilea clasat, nu numai că rămăsese la peste o secundă în spatele lor, dar era şi printre cei care au scurtat traseul.

Impresiile împărtăşite de schiori au spus poveşti întunecate si zbuciumate. Că pista Deborah Compagnoni ar fi şi mai dificilă decât anul trecut. Şi mai denivelată. Şi mai căpcăună. De altfel după prima zi, duritatea ei şi-a cerut obolul.

Al treilea schior pornit de la start, Josef Ferstl, cel mai bun vitezist german în acest sezon, s-a oprit în plase şi de acolo a plecat direct la spital, unde i s-a descoperit ruptura ligamentelor încrucişate. Aceasta a fost prima întrerupere din multele ce au urmat. Nu toate provocate de căzături ale schiorilor. Uneori întunericul a dizolvat suprafaţa pistei într-o albăstreală generală, iar organizatorii au încercat să readucă vizibilitatea pe traseu prin întărirea sau suplimentarea marcajelor cu vopsea.

Georg Streitberger n-a căzut. El şi-a luat concediu medical după ce o zdruncinătură din partea superioară a traseului i-a trimis săgeţi dureroase pe coloană tot restul drumului, cocoşându-l moşnegeşte la sosire.

După 135 de minute, când în sfârşit a ajuns jos şi ultimul schior programat, comentariile făcute de învingătorul primei ediţii, Travis Ganong, şi de Manuel Osborne-Paradis, au înconjurat globul.

Clasamentul primului antrenament:

  1. Hannes Reichelt (AUT) 1:48,20
  2. Christof Innerhofer (ITA) 1:48,27
  3. Peter Fill (ITA) 1:49,46
  4. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 1:49,63
  5. Adrien Theaux (FRA) 1:50,13
  6. Roger Brice (FRA) 1:50,16
  7. Vincent Kriechmayr (AUT) 1:50,29
  8. David Poisson (FRA) 1:50,44

Kjetil Jansrud a terminat al 21-lea, la 3,31 secunde de Reichelt, în vreme ce Aksel Lund Svindal s-a clasat doar pe locul 31, cu o întârziere de 4,68 secunde!!!

Dacă la antrenamentul de astăzi lucrurile ar fi fost fundamental diferite, m-aş fi grăbit să-mi corectez bănuielile despre ziua de mâine. Dar încăpăţânarea celor doi fruntaşi, Hannes şi Inner, de a se desprinde de rest îmi dă de gândit şi în mod normal ar trebui să-i propulseze direct în posturile de mari favoriţi in detrimentul norvegienilor.

Numai că după o dominare atât de strivitoare în primele curse ale iernii, nimănui nu-i este uşor să nu-i mai acorde încredere lui Svindal. Să nu uităm totuşi un lucru foarte important. Din cauza accidentării de anul trecut, Aksel va concura mâine pentru prima dată pe noua pârtie din circuitul masculin. Şi deşi astăzi şi-a îmbunătăţit performanţa, este greu de crezut că a descifrat complet noul traseu.

Cel mai promiţător dintre norvegieni este până la urmă tânărul Kilde.

Revenind la dificultăţile pistei, am uitat-o pe una dintre cele mai importante. Traseul tehnic de sus trebuie parcurs cu consum minim de energie, după cum ne învaţă Adrien Theaux. „Altfel nu mai ai destulă putere pentru partea de jos.”

Realitatea de pe traseu i-a confirmat vorbele. Nu puţini au fost cei care nu s-au mai putut menţine în poziţie ghemuită pe final şi au trecut linia de sosire în picioare sau ţinându-se de coapse.

Simpatic a fost Reichelt cu declaraţia lui ce a taxat accidentarea extremă a terenului: „Mă simt foarte bine aici (pe pârtia din Santa Caterina) deşi mi-a scos aproape toate plombele.” Atât el, cât şi italienii, canadienii şi ceilalţi austrieci s-au antrenat săptămâna trecută pe pârtia de concurs, ceea ce explică dominanţa lui şi a lui Innerhofer.

La canadieni va lipsi cel mai bun om al lor. Erik Guay este bine mersi, dar foarte inspirat, a ales să plece acasă ca să petreacă sărbătorile alături de soţie şi cei trei copii, menajându-şi astfel şi spatele atât de încercat de suferinţe.

Înainte de a pune punct acestei relatări de la antrenamentele oficiale, iată şi clasamentul celui de-al doilea antrenament:

  1. Christof Innerhofer (ITA) 1:47,41
  2. Hannes Reichelt (AUT) 1:47,65
  3. Adrien Theaux (FRA) 1:47,91
  4. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 1:48,17
  5. Vincent Kriechmayr (AUT) 1:48,57
  6. Dominik Paris (ITA) 1:48,61
  7. Peter Fill (ITA) 1:48,67
Publicitate