Frida îşi doreşte şi victorii: conduce la jumătatea slalomului din Lienz

Suedeza Frida Hansdotter a fost cea mai rapidă pe pârtia ce a adunat toată zăpada din micul oraş austriac. De timpul ei, 52,91 secunde, s-au apropiat doar elveţianca Wendy Holdener (+0,11), austriaca Michaela Kirchgasser (+0,39) şi veterana cehă Sarka Strachova (+0,41).

Frida Hansdotter (© Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images)

Urcarea pe podiumul provizoriu a lui Wendy, ca şi prima clasare bună a coechipierei Michelle Gisin (locul 7; +0,85) după mai bine de un an, au fost cu siguranţă favorizate de traseul marcat de antrenorul lor. Uşor şi ritmic, dar lung şi cu multe schimbări de direcţie, acesta a cerut mai ales rezistenţă din partea concurentelor şi le-a înghesuit în spaţiul a două secunde şi jumătate.

Aş vrea să vă spun că a contat doar priceperea schioarelor. Dar nu, a fost nevoie şi de servicemani experţi. Căci zăpada beton s-a confundat cu mare uşurință cu gheaţa şi multe fete au fost pedepsite cu canturi prea ascuţite, chinuindu-se să alunece împotriva reculului întors de zăpadă. Iar dacă agresivitatea schiurilor şi a zăpezii a fost completată de agresivitatea concurentei de pe traseu, cronometrul s-a arătat cu adevărat neîndurător. Biata Veronika Velez-Zuzulova! (8; +0,93)

A fost, din nou, întrecută de ucenica ei, Petra Vlhova (6; +0,80). Care nici ea n-a mers ca în Åre, poate tot din vina schiurilor. Partea plată a duuuraaat şi abia când s-a înclinat pista a apucat-o graba. Invers decât la Nastasia Noens (5; +0,70). Franţuzoaica fuge pe platuri şi se codeşte o ţârică atunci când vine vorba de abrupt.

Sarka Strachova e cu totul altceva. Fină ca o briză, stilul ar fi trebuit s-o pună sus, ca să se lupte cu Frida pentru primul loc. Dar la fel ca Michaela Kirchgasser, Sarka a căzut înainte de Lienz la antrenament, şi spre deosebire de austriacă, scăpată doar cu contuzii, s-a accidentat. Umărul suferind nu o trimite pe tuşă, dar o incomodează la start, unde nu mai poate da din beţe. Întârzierea-i e explicabilă.

Michaela Kirchgasser s-a prezentat astăzi la tablă cu un 10 pentru panta finală, primit cu o zi înainte, în manşa a doua a uriaşului. Dar startul pe teren mai drept încă este mai degrabă sfruntat decât eficient. După câteva corectări ale intrărilor prea directe în viraje, Michi s-a calmat si prezentat perfecţiunea pe abruptul mijlociu, după care s-a străduit doar să menţină ritmul ridicat până la final. „În manşa a doua trebuie să merg şi mai bine”, si-a fixat ea obiectivul în faţa întregii Austrii.

Wendy Holdener s-a gândit că ar fi vremea să revină pe podium, că doar astăzi de împlineşte anul de la precedentul. Foarte activă, participând cu tot corpul la împingerea schiurilor în faţă, elveţianca a preluat conducerea deşi înainte de final un schi neascultător a vrut să-i plece în lateral.

Frida a combinat schiul activ cu cel fin şi e de mirare că avantajul nu i-a fost mai mare. L-a creat de fapt în întregime cu cel mai bun start din tot plutonul. Dar cursa e departe de a fi câștigată.

Manşa a doua începe la 14:30, iar clasamentul fetelor calificate pentru ea se află aici.