Sarka şi surprizele

Titlul este desigur nedrept pentru fetele aflate în fruntea clasamentului dintre manşele slalomului din Santa Caterina. Ele ar fi meritat de fapt să-şi vadă numele în orice cronică, dar adevărul este că nu poţi alinta în titlu persoane ne- sau cvasi-cunoscute. La primul număr unu tras la sorţii unei etape de Cupă Mondială, norvegianca Nina Løseth s-a detaşat de pluton cu timpul de 58,70 secunde, detaşare ce ar fi fost şi mai clară dacă noua membră a echipei Elveţiei, Charlotte Chable (+0,25), la abia al 10-lea start pe scena mare, n-ar fi surprins pe toată lumea cu evoluţia ei dezinhibată. Schioara cehă Sarka Strachova (+0,33) face legătura între etapele de anul trecut şi cea de azi.

Nina Løseth în prima manşă din Santa Caterina (Alessandro Trovati AP Photo)

Surprizele continuă de fapt şi dincolo de podium. Schioarele văzute ca favorite au întârzieri mari, în vreme ce locul 4 este ocupat de o altă reprezentantă a Elveţiei care nu s-a remarcat până acum: Michelle Gisin.

Ce s-a întâmplat de fapt? Pe o pârtie cu pantă moderată şi un traseu ritmic, dar foarte, foarte lung, zăpada a ridicat din nou cele mai multe întrebări. Artificială, ca toată zăpada pe care se schiază în acest sezon, deci foarte dură, cea din staţiunea italiană ce înlocuieşte Zagreb-ul în calendarul schiului alpin, a fost şlefuită pe alocuri de coborâtorii ce s-au întrecut acum o săptămână pe ea. De aici au apărut variţii mari de priză. La primele porţi schiurile s-au putut prinde bine în ea, pentru ca înainte de singura aplecare de teren mai zdravănă să fugă în lateral, deprindere de care nu s-au debarasat până dincolo de mijlocul abruptului. Nu au fost de fapt multe viraje problematice – vreo 10-12, dar ele au marcat întregul clasament.

Articol in curs de scriere

Manşa secundă începe la 14:00, iar clasamentul fetelor calificate pentru ea este disponibil la articolul anterior.