72 cu 36

Lindsey Vonn a ajuns la 72 de victorii de Cupă Mondială, record în lumea schiului alpin feminin, în continuă creştere de anul trecut când tot în ianuarie reuşise să egaleze – la 62 – recordul vechi de 35 de ani al austriecei Annemarie Moser-Pröll. Astăzi în Altenmarkt-Zauchensee americanca a mai egalat un record al celei considerată cea mai bună schioară a timpurilor din era pre-Lindsey. Din totalul de 72 de victorii, jumătate sunt la coborâre, proba regină a schiului alpin, şi nimeni nu se poate lăuda că ar fi câştigat mai multe.

Legendarele coborâtoare între ele

De două ori a plecat Lindsey de la start astăzi, de două ori a fost cea mai rapidă. Victoria se conturase deja din prima manşă (cronica ei explică şi de ce s-a desfăşurat în două reprize, şi care au fost dificultăţile ei), în care a pus o distanţă de 9 zecimi între ea şi cea mai bună adversară. Ceaunul cu zvonuri a dat în clocot ulterior. Max Franz, care este în prezent unul dintre cei mai buni 15 coborători din lume schiase ca deschizător de cursă. Timpii deschizătorilor nu se fac publici, dar oameni sunt şi responsabilii cu cronometrajele şi când au comparat timpului lui Max Franz cu cel al americancei, n-au putut să nu se destăinuie apropiaţilor. Aşa a aflat lumea că azi austriacul a fost puţin întrecut de cea mai bună coborâtoare din toate timpurile. Neoficial, desigur.

La fel de sigură pe ea, americanca a dat impresia în manşa a doua că nu forţează pentru că nu are de ce. Şi într-adevăr, timpul total, 2’11”17 s-a mai depărtat cu o zecime de cel al principalei urmăritoare. Care nu e nici Lara Gut, nici Tina Weirather, cele pe care antecedentele le-ar fi recomandat ca principale rivale pentru Lindsey în probele de viteză. Lara a ieşit însă de pe traseu în prima manşă, iar Tina, aflată pe locul 3 la pauză ne-a prezentat în partea a doua a întrecereii o copie la indigo a greşelii colegei din echipa Elveţiei.

Cele două i-au făcut loc astfel revelaţiei acestui sezon, schioara canadiană Larisa Yurkiw. Pe acelaşi traseu pe care schiaseră dimineaţa, dar cu terenul mult mai accidentat, Larisa şi a treia premiantă a cursei, reprezentanta gazdelor Cornelia Hütter, au îmbrăţişat riscul şi s-au avântat fără reţineri pe traseul foarte tehnic. Degeaba le-a scuturat sălbatic pista, ele nu s-au oprit, ci au continuat să atace nebuneşte. Cu un plus la menţinerea trasei mai aproape de ideal, timpul Larisei s-a apropiat în manşa a doua la doar 9 sutimi de Lindsey.

Articol in curs de scriere

Clasamentul final al etapei