Lindsey Vonn conduce detaşat în Zauchensee

În staţiunea austriacă ce a preluat etapele de viteză ce nu s-au putut desfăşura în St. Anton s-a terminat prima manşă. Conduce, aşa cum era evident că se va întâmpla, Lindsey Von (1’04”94). Urmăritoarele au fost şi ele împărţite de cronometru în grupe valorice. Diferenţele dintre ele sunt totuşi mult mai mici decât cea dintre americancă şi restul lumii. Cele mai mari şanse să o însoţească pe podium le au Larisa Yurkiw (0”91), Tina Weirather (0”92) şi Tina Weirather (0”98).

„Cum adică o coborâre cu două manşe?” s-au întrebat unii iubitori şi cunoscători ai schiului alpin. Cea mai rapidă disciplină are în mod normal o singură manşă. Dar în mod normal lungimea traseului bate spre trei kilometri, iar timpul total spre două minute. Pe când astăzi, pentru a permite accesul turiştilor pe celelalte pârtii amenajate în statiune, traseul a măsurat doar jumătate din distanţa standard, timpul depăşind doar un pic un minut.

Coborârea „sprint”, cum este ea numită oficial, nu e o premieră. Kitzbühel-ul de exemplu cunoaşte acest format, ce s-a întâlnit şi în cursele feminine. Ultima dată s-a întamplat în 2002, în Åre, cursă câştigată de Renate Götschel. Cum spuneam la acancronică, singura concurentă de astăzi prezentă la start şi în urmă cu 14 ani este Lindsey Vonn.

Totuşi nu acesta a fost avantajul ei. Cu cinci-şase sezoane în urmă, după o victorie din aceasta zdrobitoare în Lake Louise pe o vreme mizerabilă, Lindsey povestea că e avantajată când vizibilitatea este dificilă. Celelalte fete nu se aruncă orbeşte când nu văd ce le paşte pe traseu, pe când ea are o stabilitate de bază mai solidă, plusată de reflexele bine antrenate. De aici provine încrederea că ar reacţiona într-o clipită dacă s-ar întâmpla să o surprindă o denivelare mascată de lumina proastă.

Anii au trecut, avantajul s-a păstrat. Una dintre particularităţile pârtiei austriece este umbra în care e adâncită întotdeauna porţiunea de traseu ce curge prin pădure. Două antrenamente a câte 70 de concurente, plus o ninsoare între ele, au frământat suprafaţa pistei până la neregularitate aproape totală. A existat totuşi şi o fâşie de atac lipsită de trepidaţii. Cea mai îndrăzneaţă, mai directă şi mai apropiată de porţi. Dar chiar şi acolo, o scădere de o zecime de secundă a presiunii asupra unui schi a dus la dezechilibrări brutale.

Mai are ceva pârtia aceasta. Infama compresie de la mijlocul traseului de azi, ce nu ar fi atât de urâtă dacă nu ar fi urmată de unul din cele mai strânse viraje ale traseului. Dacă nu ştiţi cum arată, imaginaţi-vă: un zid abrupt şi îngust, terminat cu un viraj tehnic spre un plat la dreapta. Exact în toiul virajului este groapa compresiei. Platul e scurt. Din el pista se încolăceşte strâns şi aplecat la stânga.

Dezechilibrările cele mai multe pe zid s-au petrecut. Redresările au un schepsis. Întorci schiurile spre dreapta pe traseul normal, s-ar putea să nu-ţi mai ajungă timpul şi te opreşti în plase. Le laşi să meargă spre vale, nu păţeşti nimic, dar treci prin stânga unei porţi menită a fi ocolită prin dreapta.

Lara Gut a ales instinctiv varianta din urmă. „În zona aceea este foarte întuneric, iar pista a devenit tot mai accidentată. Nu am apăsat destul pe un schi, iar apoi n-am mai putut reacţiona suficient de rapid. Cel mai important este că sunt sănătoasă şi pot concura mâine din nou.”

O redresare iscusită  spre dreapta a reuşit Edit Miklos, care primeşte o nouă şansă la o clasare pe măsura priceperii în manşa a doua. Mult mai puţin noroc a avut Lotte Smiseth Sejersted. Norvegianca a încercat şi ea figura lui Edit, dar a căzut şi a început să plângă de durere chiar înainte de a se opri în plase. A fost transportată cu elicopterul la spital, în timpul acesta concurentele aflate încă la start făcând o pauză lungă.

Afectate au fost doar schioarele cu numere mari de start. Elita schiase deja şi clasamentul celor cu drept la o nouă încercare era deja stabilit la vârf. Cele mai curajoase coborâtoare ocupau deja primele 7 locuri. Stacey Cook (7; +1”27) zburase în prima porţiune mai repede chiar decât Lindsey Vonn. Dar la fel ca în cursele de până acum, a scăpat un viraj din laţul controlului şi ocolul s-a dovedit costisitor.

Nicole Schmidhofer (6; +1”26), dublă campioană mondială de junioare pe aceeaşi pârtie în urmă cu 9 ani – la una din ediţiile la care a primit şi Edit menţiune – a riscat enorm, pierzând o clasare mai avansată o dată cu linia ideală în platul dinaintea săritorii finale. Kajsa Kling (5; +1”) a scurtat virajele cu îndrăzneală, netăind deloc viteza.

Deşi toată manşa a fost spectaculoasă, frumuseţea supremă a fost atinsă abia la cursele Corneliei Hüter, Tinei Weirather şi Larisei Yurkiw. Rodeo pe schiuri poate fi numit ce au făcut cele trei. Scuturate de pârtia nărăvaşă nici una n-a frânat, ci a rămas activă în pofida punând sub lacăt instinctul de conservare.

Dacă am atribuit superlativul maxim acestor evoluţii cum o fi schiat Lindsey. Să uităm de Lindsey, vă îndemn încă o dată. Americancei i s-a întins un covor neted sub picioare. A fost permanent stabilă, a schiat pe o linie drept spre vale, nemaiîncercată de nimeni şi prin urmare virgină, ceea ce a ţinut-o departe de dificultăţi. Sigur că schiatul pe o astfel de linie e o dificultate în sine. Doar Lindsey se poate înclina în viraje la unghiuri ce tind să o culce complet în zăpada. De aceea doar ea s-a ridicat atât de mult deasupra plutonului.

Ania noastră (Caill) a avut ultimul număr de start, întunecime mai mare şi denivelări mai multe. Cum e încă ucenică îi lipseşte încrederea să atace pe trasee atât de accidentate atunci când nu vede ce are sub picioare şi ne-a arătat faţa de la al doilea antrenament. A pornit bine, promiţător chiar, dar a mers aşa doar în porţiunea neumbrită de pădure. Involuntar a redus ritmul de la jumătate în jos, ceea ce la final a supărat-o foarte tare. Căci a mers mai bine atunci când n-a cunoscut pârtia, pe când acum nu şi-a mai testat limitele. Mâine primeşte o şansă pentru împăcarea cu ea însăşi la cursa de super-G.

Manşa a doua începe la 12:45, iar clasamentul fetelor calificate poate fi găsit la articolul anterior.

7 păreri la “Lindsey Vonn conduce detaşat în Zauchensee

 1. „Mâine primeşte o şansă pentru împăcarea cu ea însăşi la cursa de super-G.”

  Super-G nu este proba ei [Caill] forte – ca si Miklos Caill s-a specializat in coborare – este greu sa te impaci cu tine insuti intro proba secundara

  • Nici Edit, nici Ania nu s-au specializat in coborare. Edit nu a reusit inca sa iasa din mlastina numerelor mari de start. Cat despre Ania, ordinea specializarii este urias, super-G, si abia pe locul 3 coborarea, dupa cum arata si punctajul ei FIS.

 2. „Nici Edit, nici Ania nu s-au specializat in coborare. Edit nu a reusit inca sa iasa din mlastina numerelor mari de start”
  Gresit – numerele mari de la Super-G se datoreaza tocmai faptului ca este pe locul 143 pe cand la coborare este pe locul 17. La coborare de ce nu se afla in „mlastina numerelor mari”? Pt. ca este pe locul 17 si asta conteaza nu punctele FIS.

  7th FIS points list 2015/2016 5.15 17 159.17 2528 > 42.04 590 * 30.53 143 * 82.25 251

  Nu confunda puctele FIS cu locul. Locul in clasament atrage numerele mici.

  La fel si pt. Caill

  7th FIS points list 2015/2016 62.27 171 * 83.22 1359 * 31.36 375 * 41.63 211 * 108.61 378 *

  locul 171 la coborare locul 211 la superG.

  Mai ai de invatat pana intelegi cum se acorda numerele de plecare pe listele de start.

  • Loc de invatat exista intotdeauna, caci ignoranta imi este enciclopedica. Dar afirmatiile de mai sus nu sunt corecte. Anul trecut la mondiale Ania a schiat doar la urias. Pentru ca este disciplina ei cea mai buna si e singura in care a stiut ca va putea obtine un rezultat ok.

   Numarul maxim de schiori la mondiale este 4, si doar natiunile cu multi schiori buni pot duce atatia. Al cincilea apare intr-o singura instanta, cand este campionul mondial en-titre. La JO nu exista aceasta exceptie. Deci nu 5, nu 6. Motivul pentru care clasarile sunt mai bune la coborare si SG este numarul mai mic de schioare care le practica. Masa face doar slalom si slalom urias. La camp de selectie mai larg, evident ca si numarul de schiori de valoare e mai mare. De unde clasamentul mai prost. Mai este o chestiune ce mascheaza valoarea Aniei la urias. De anul acesta, punctajul FIS bun al unei curse de anul acesta trebuie repetat in cel putin inca o cursa. A facut o cursa de 15 puncte, dupa care a intrat in alta echipa, al carei program de curse era facut deja pentru Klara Krizova, care nu schiaza urias. De aceea nu si-a putut confirma punctajul si clasamentul i-a ramas cel de anul trecut.

   Apropo de pricepere si stiinta detaliilor. Nu exista nici un schior pe lumea asta care sa se specializeze strict pe coborare. Cine face coborare, face si super-G.

  • Cu regret trebuie sa spun ca tu esti cel care mai are de invatat. Locul in clasamentul FIS nu conteaza la atribuirea numerelor. Edit putea sa fie si pe locul 1 in clasamentul FIS; daca nu avea rezultate in Cupa Mondiala nu prindea tragere la sorti a numarului de start. Pentru acestea conteaza clasamentul numit Lista de Start a Cupei Mondiale (WCSL), care contorizeaza doar punctele facute in Cupa Mondiala (100-80-60-etc), dar contabilizate pe un an calendaristic si nu pe un singur sezon). Aici Edit e chiar mai sus. De aceea se afla in a doua grupa care trage la sorti, cea pentru numerele 8-15. Dupa primele 30, urmatoarele locuri revin schioarelor specializate pe alte discipline si care au in clasamentul general al listei de start peste 500 de puncte. Restul primesc numerele conform punctajului FIS.

   De la distanta poate parea simplu sa intri in puncte cu numar mare de start, in realitate nu este. Din clipa in care va incepe sa faca puncte regulat si va patrunde in top 30 al listei de start, va avea clasari din ce in ce mai bune, asa cum s-a intamplat si la coborare.

 3. „Cat despre Ania, ordinea specializarii este urias, super-G, si abia pe locul 3 coborarea, dupa cum arata si punctajul ei FIS.”

  Un amator face greseala asta.

  Nu punctele FIS conteaza conteaza locul

  Caill
  DH Rank 171
  SL Rank 1359
  GS Rank 375
  SG Rank 211

  Caz teoretic – Daca toti sportivii ar concura la mondiale ( cea ce este imposibil pentru ca o tara nu este lasata sa participe cu mai mult de 5-6 schiori pe disciplina) – dar sa aceptam acest caz extrem – daca toti sportivii ar fi lasati sa participe la mondiale si nimeni nu ar lipsi, locul in ierarhia FIS ar da numarul de start in ordine inversa pentru sportivii de la numarul 31 in jos (practic la coborare Caill ar avea numarul cel mai mic de start si nu la urias sau SG.

  Dureaza pana inveti cum se acorda locurile pe grila de start.

Comentariile nu sunt permise.