Henrik Kristoffersen incheie slalomul de la Adelboden cu un timp cumulat de 1:51:34 si bifeaza a treia vicotorie la aceasta proba in sezonul 2015/2016. In urma sa atat astazi cat si in cursa pentru globul mic de cristal, Marcel Hirscher termina competitia pe 2, cu 6 sutimi mai lent decat norvegian. Treapta a treia a podiumului e ocupata de Alexander Khoroshilov, care ajunge la final in 1:51:94. Clasamentul complet este disponibil aici.

Henrik Kristoffersen obtine a treia victorie a sezonului in slalomul de la Adelboden (© Alexis Boichard/Agence Zoom)
Dupa cum prefiguram la pauza, am avut parte de o mansa secunda cu sare si piper, cu surprize si reveniri spectaculoase, cu multe schimbari de lider si cu tot ce-i mai trebuie unei curse de slalom ca sa ne tina atenti in fata ecranelor. Sa luam lucrurile pe rand, incepand cu premiantii.
Inainte de ultimii 3 schiori, lider era Alexis Pinturault. Francezul facuse o mansa secunda buna, mentinuse avantajul de la start si castigase timp pe abruptul final, portiune care cumva a facut astazi diferenta intre invingatori si invinsi (sau intre barbati si baieti, cum ar zice englezul). Henrik Kristoffersen pleca in cursa cu un avantaj de peste jumatate de secunda, pe care la primul intermediar il adusese la 81 de sutimi. Norvegianul parca zbura, cu schimbari perfecte de directie pe prima portiune a partiei. La intrarea pe plat, in zona cu cea mai deasa ceata, Kristoffersen se dezechilibreaza si pierde cinci zecimi din avantaj. Reuseste sa pastreze 36 de sutimi in fata francezului la intrarea pe zid doar datorita unei trase foarte drepte si rapide pe zona de plat. Aici, insa, Kristoffersen a facut spectacol, lasand schiurile sa alunece exemplar pe abruptul final si castigand peste o jumatate de secunda intr-o sectiune unde cei mai multi schiori au pierdut timp. Norvegianul a ajuns la sosire cu 89 de sutimi mai repede decat Pinturault.
Al doilea dupa prima mansa, Marcel Hirscher a mers perfect pe prima parte si a castigat 4 zecimi pe plat, unde Kristoffersen pierduse mult din avantajul initial. Austriacul insa s-a dezechilibrat la ruperea de panta de la intrarea pe abrupt si a negociat larg doua porti pe zid. Schimbare de roluri si unde norvegianul castigase timp Hirscher a pierdut destul incat sa ajunga jos cu 6 sutimi in urma lui Kristoffersen, aproape spre uimirea sa. Alexander Khoroshilov, ultimul la start, a pierdut tot avantajul mansei intai la primele viraje, unde a franat mult dupa o iesire larga in poarta 5. A mai recuperat pe plat, insa nu suficient incat sa compenseze pentru schiatul precipitat si cu multe mici poticniri de pe abruptul de la sosire. Rusul a reusit abia al 20lea timp al mansei secunde si a incheiat cu 60 de sutimi in urma lui Kristoffersen, bifand al doilea podium la slalom in acest sezon, dupa locul 3 din Santa Caterina.
Daca doar mansa secunda ar fi contat la economia jocului, nici unul din cei mentionati pana acum n-ar fi fost premiant. Podiumul ar fi aratat cam asa: Ramon Zenhaeusern, Manuel Feller si Giuliano Razzoli. De italian precis ati mai auzit, ca-i schior cu vechime. Manuel Feller se poate sa va fi atras atentia pentru scurt timp anul trecut la Val d’Isere cand a fost la un pas de podium la urias. Tanarul austriac a facut o cursa foarte buna astazi, fara erori, cu un pic de prudenta pe abrupt dar lasand schiurile sa alunece foarte bine pe prima portiune a traseului. La momentul intrarii lui in cursa, lider era elvetianul zilei, Ramon Zenhausern, venit de nicaieri, cu numar de concurs 38 si care e la prima clasare in top 15 intr-o competitie de Cupa Mondiala. Tanarul a facut o cursa frumoasa si palpitanta, a pierdut aproape tot avantajul de la start in zona mediana de plat, dar a mers impecabil pe zid, unde a lasat schiurile sa curga si a negociat foarte bine portile, castigand peste 3 zecimi. Sper cursa de azi sa fi fost doar inceputul pentru ce poate face Zenhausern, nu de alta dar a fost mai mare dragul sa-l urmaresc schiind asa de curajos. Pe langa cei trei, o mansa secunda buna a facut si veteranul Julien Lizeroux, francezul avand al 4lea timp din partea a doua a cursei. Dupa intrarea pe zid Lizeroux era cu 19 sutimi in urma liderului de la acel moment (Luca Aerni, al 5lea timp al mansei secunde), dar francezul a mers agresiv pe ultima portiune si a recuperat peste jumatate de secunda in ultima parte a abruptului, pe o portiune cu panta de pana la 60% (spre deliciul comentatorilor de la eurosportul francez, care mai aveau putin si strigau un interminabil „goooooooooool!”).
Revenind la top 10, castigatorul surpriza de anul trecut, Stefano Gross, a incheiat astazi cursa pe 5. Dupa ce a negociat bine prima portiune a traseului montat de unul dintre antrenorii italieni, ajungand in varful zidului cu peste 7 zecimi in fata liderului de moment (Manuel Feller), Gross a pierdut aproape tot avantajul pe abrupt, unde a franat mult si a facut mici greseli care l-au scos din ritm. Italianul a ajuns la final cu doar doua sutimi mai repede decat austriac. Nici Fritz Dopfer sau Felix Neureuther nu s-au simtit mai bine in mansa secunda, desi din motive diferite. Neureuther a repetat figura din prima parte a cursei, dezechilibrandu-se la una din portile de sus si pierzand viteza. Desi germanul a mers bine si a recuperat pe abrupt, intarzierea cu care ajunsese la finalul sectiunii plate a fost prea mare. Fritz Dopfer a pierdut avantajul si-asa fragil pe zid, unde a intrat larg in cateva viraje, destul incat sa aiba la final peste jumatate de secunda intarziere fata de Pinturault, liderul de la acel moment.
Pentru suedezi neplacerile s-au extins si-n mansa secunda, cu Jens Byggmark clasat abia pe 18 dupa o cursa dezordonata si, ca de obicei, la limita si cu Markus Larsson care s-a ales cu un DNF dupa ce a ramas pe cozi si-a ratat o poarta la intrarea pe abrupt. Pe lista celor care n-au incheiat cursa s-a mai adaugat in a doua parte si Manfred Moelgg. Pe o partie din ce in ce mai plina de gropi, italianul a intrat prea aproape de un fanion pe zona abrupta, a agatat cu schiul un damb buclucas care l-a aruncat in fata si Moelgg nu a mai avut timp sa se redreseze si sa negocieze virajul urmator, incalecand fanionul.
La final, tragem linie si socotim: Hirscher isi consolideaza pozitia la general, cu 801 puncte, in fata lui Svindal (636) si Kristoffersen (571), iar tanarul norvegian mai creste distanta care-l separa de austriac in cursa pentru globul de cristal al probei de slalom. Urmeaza poate cele mai spectaculoase weekenduri din Cupa Mondiala, la Wengen saptamana viitoare si apoi la Kitzbuehel. Speram ca vremea sa nu mai cauzeze probleme, desi deja se discuta despre anularea antrenamentului de coborare de marti. Pana la cursa de vinerea viitoare numaram fulgii si asteptam vitezistii sa intre in actiune.