Rocada de la Adelboden. Khoroshilov conduce la pauza in cursa de slalom

Cei trei premianti din slalomul de la Santa Caterina conduc dupa prima mansa de la Adelboden. Rusul Alexander Khoroshilov obtine cel mai bun timp, ajungand jos in 55,21. In urma sa, Marcel Hirscher termina prima mansa cu 24 de sutimi mai lent. Contracandidatul sau la globul mic, Henrik Kristoffersen, incheie prima parte a slalomului din Adelboden in 55,53. Lista schiorilor care se califica pentru mansa secunda este disponibila aici.

Ceata in prima mansa a slalomului de la Adelboden (© AP Photo/Giovanni Auletta)

Dupa peripetiile de ieri, cand organizatorii au fost nevoiti sa anuleze uriasul din pricina conditiilor meteo tomnatice, astazi prima mansa a slalomului de pe Chuenisbärgli s-a desfasurat pe ceata si sub o ninsoare abundenta, care a dat de furca pana si celor mai experimentati dintre schiori. La cursa demonstrativa pentru Eurosport deja in ultima portiune nu se mai vedeau deloc portile din cauza zapezii depuse pe camera de luat vederi si-mi imaginez ca nici ochelarii schiorilor nu-s cu mult mai curati dupa asa o aventura prin zapada umeda, ceata si ninsoare. In orice caz, primii in cursa au profitat de conditiile mai bune de concurs, partia deteriorandu-se pe masura ce competitorii isi croiau drum spre linia de sosire.

Alexander Khoroshilov a fost primul la start si primul la final. Dupa ce a trecut linia de sosire, rusul a ridicat din umeri parca spunand „o fi bine, n-o fi bine?”. S-a dovedit ca fusese bine. Al treilea la start, Marcel Hirscher a alunecat spectaculos, aproape plutind, de parca n-ar fi schiat in aceleasi conditii ca ceilalti competitori. Din pacate pentru el, o abordare larga a unui viraj de stanga la intrarea pe platul median i-a taiat un pic din elan, ceea ce a fost suficient incat sa nu-l mai prinda din urma pe Khoroshilov. O intarziere de sub un sfert de secunda e, insa, departe de a fi insurmontabila. Henrik Kristoffersen a schiat precum osciloscopul, cu o eroare mare in prima portiune, unde a pierdut jumatate de secunda, apoi recuperand doua zecimi pe plat si la intrarea pe abrupt, pe care a abordat-o foarte bine. De la o extrema la alta, norvegianul a ajuns jos cu putin peste 3 zecimi in urma lui Khoroshilov. Cel putin primii 3 clasati sunt destul de aproape incat sa ne garanteze o mansa secunda palpitanta, de parca ninsoarea si partia n-ar fi facut lucrurile si-asa destul de interesante.

Pe langa cei trei din fruntea cursei, sanse la podium si la incurcat socotelile in varful clasamentului ar mai avea germanii Fritz Dopfer si Felix Neureuther, precum si Alexis Pinturault. Dopfer a repetat prestatia buna de anul trecut, cand incheia pe 2 cursa de slalom, terminand prima mansa de azi pe 4. Germanul a schiat curat, intarzierea sa fiind datorata nu vreunei greseli majore ci mai curind stilului mai conservator pe abruptul final. De cealalta parte, Felix Neureuther s-a dezechilibrat inca de la inceput, in a zecea poarta, unde a pierdut viteza si timp, ajungand jos la putin peste o secunda dupa lider. Francezul Alexis Pinturault are un inceput de sezon nu foarte fericit, cu rezultate sub cele cu care ne-a invatat din 2014/2015 si cu momente mai interesante in afara partiei decat in curse. Dupa anularea uriasului de ieri, francezul a rabufnit intr-o delcaratie dura la adresa FIS, despre care a spus „Stiau (cei de la federatie, n.m.) ca la Adelboden conditiile vor fi precare, ca previziunile meteo nu erau favorabile, ca era anuntata ploaie, dar asta nu i-a impiedicat sa dea unda verde”, in contextul in care considera mai potrivit ca federatia sa anuleze din timp weekendul din Adelboden, nu sa-i fiarba pe schiori pana-n ultima clipa. Din fericire, temerile ca vremea va forta si anularea/amanarea cursei de slalom nu s-au adeverit si Pinturault pare sa fi trecut peste supararile de ieri, reusind azi o prima mansa destul de buna si incheind pe 5 la pauza.

Pe langa Henrik Kristoffersen, norvegienii mai au un schior in top 10 la pauza, anume Sebastian Foss-Solevaag, plecat al 15lea si care a incheiat mansa pe 7. Vecinii lor scandinavi n-au avut parte de o mansa la fel de reusita, cel mai bun dintre suedezi, Anton Lahdenperae, reusind abia al 15lea timp. Mattias Hargin, plecat al 5lea in cursa, a mers bine si a obtinut un timp bun, care-l plasa in primii 10 schiori ai mansei, dar la sosire a fost informat de Khoroshilov ca abordase pe partea gresita una dintre portile din partea de sus a cursei, fiind descalificat. Pe langa acest incident, Chuenisbärgli a facut azi destule victime, 17 schiori nereusind sa termine prima mansa. Intre acestia se gasesc si nume mari, ca Ivica Kostelic, Ted Ligety, Jean-Baptise Grange, Andre Myhrer (un fanion buclucas i-a lovit schiul si i-a deschis legatura, schiul sarindu-i din picioare) sau Mattias Hargin (ca tot vorbeam de ziua nefericita a suedezilor). De partea cealalta schiori cu care ne intalnim mai rar in partea secunda a curselor si care s-au calificat astazi pentru a doua mansa ar fi elvetianul Ramon Zenhaeusern (38 la start), austriacul Manuel Feller (30 la start, 13 la pauza) si germanul Dominik Stehle (41 la start).

Primii 30 de schiori se califica in mansa a doua, care va avea loc cu incepere de la 14:30 ora Romaniei.

Publicitate