Victoria experienţei: Lindsey Vonn reuşeşte dubla in Altenmarkt-Zauchensee

Ieri în staţiunea austriacă ce a sărit în ajutorul St. Antonului, cel nedăruit cu destulă zăpadă, Lindsey Vonn (1’12”75) a zis bis şi a dublat succesul zilei precedente cu o victorie la super-uriaş. A fost urmată de rivala care conduce în clasamentul general,  Lara Gut (+0”70), şi de Cornelia tot-timpul-pe-podium Hütter (+1”25), care din şase curse la care a trecut linia de finiş în acest sezon a terminat pe podium cinci dintre ele.

Foto: AFP

Peste noapte ninsese un pic în Altenmarkt şi cum nimeni nu are nevoie de zăpadă nouă pe o pârtie preparată la standardele Cupei Mondiale, zorii zilei le-au fost ocupaţi organizatorilor cu măturarea ei afară de pe traseu. Graba mare a echivalat cu păstrarea unor glazuri proaspete pe margini. Cine nu s-a ţinut cu obstinaţie de fâşia alocată traseului, fie a abandonat după ieşirea în zăpada afânată – asta păţind premianta canadiană a coborârii, Larisa Yurkiw – fie a încasat penalizări mari la timpul final, ca de pildă Tina Weirather (locul 21; +2”49), Viktoria Rebensburg (11; +1”85) şi din păcate Ania Caill (47; +7”10). Ania noastră a luat prea larg chiar primul viraj, „m-am dus în zăpada moale (+1” deja dupa 12 secunde de schiat – n.r.) şi apoi am făcut numai greşeli, nu am schiat bine.” Cam la fel cum i se întâmplase şi Tinei mici, care, după virajul ocolit de la mijloc şi-a pierdut concentrarea şi a înlănţuit erorile.

Încă de la Stacey Cook, deschizătoare a cursei şi prim-cobai, s-a văzut că nu va fi un slalom super-uriaş uşor. Antrenorul american îl marcase pentru Lindsey Vonn, adică rapid şi pe o linie foarte directă, ce le-a adâncit în gânduri pe fetele de la începutul cursei. Mi-a părut rău de ele, văzându-le schiind de parcă ar fi fost orbi tatonându-şi terenul cu bastonul. Poziţiile fricoase şi frânele numeroase le-au trimis spre coada clasamentului pe primele 7 concurente. Apoi a luat startul Francesca Marsaglia (6; +1”34) şi a dezvăluit posibilităţile de accelerare ale traseului. Mai bună cu peste o secundă decât adversarele dinaintea ei, italianca s-a pus pe aşteptat.

Cu multe emoţii, căci evoluţia ei dezinhibată parcă a apăsat pe butonul de restart la cursei. Suedeza Kajsa Kling (colega de cameră a Larisei Yurkiw) a tăiat avantajul la doar 2 zecimi. Dupa alte câteva minute, reprezentanta gazdelor, Nicole Schmidhofer a pierdut doar o zecime, în ciuda faptului că „în anumite pasaje am schiat ca la o recunoaştere.”

Cât timp cursa e întreruptă pentru pauza publicitară dinaintea celor mai bune 7 slalomiste de super-uriaş să vă spun câteva cuvinte despre aceste anumite pasaje. Pârtia din Altenmarkt merge înainte de a se întinde în linie dreaptă spre sosire pe o cărare lată şi foarte încolăcită prin pădure. Traseul coborârii a urmat cu fidelitate cărarea. Dar dacă în loc să ocoleşti frumos prin exteriorul curbelor, tai virajele pe la interior, în multe pasaje, acele „anumite pasaje”, poţi coborî pe o linie foarte directă şi abruptă. Pe linia aceasta, mai directă decât la coborâre au fost aşezate unele dintre porţile super-uriaşului. Pe ele s-a plâns Nici Schmidhofer că a cam dormit.

Lara Gut a sumarizat cel mai bine cum trebuia mers aici: „în linie dreaptă printre porţi. Viraje doar acolo unde drumul făcea curba.” Şi tot Lara a temperat şi văicăreala fetelor. „Sigur, se putea marca şi un altfel de traseu, dar nici ăsta n-a fost chiar aşa greu.”

Deşi logica ar spune că este normal ca elita stabilită pe baza rezultatelor ultimului an să meargă cel mai bune, nu se întâmplă foarte des ca toate schioarele cu numere între 16 şi 22 să schieze foarte bine. Se poate argumenta că Tina Weirather şi Viktoria Rebensburg n-au mers foarte bine. Dar dacă le scoatem greşeala ce le-a tras în urmă, evoluţiile lor rămân categoric de top. Mai mult decât atât, nu-i exclus ca Viki să fi scăpat din mână victoria, căci la ultimul timp intermediar era cu 35 de sutimi în faţa învingătoarei. Dar nemţoaica a ieşit din pădure cu viteză prea mare pentru următoarele două viraje, printre puţinele pe care antrenorul american a strâns linia de coborâre. Două ocoluri largi şi visul de a o întrece pe Lindsey s-a năruit.

Americanca şi-a jucat foarte iscusit atuurile. În primul pasaj a alunecat şi elegant, fixând prima ştachetă de neatins pentru adversare, pe mijloc a redus intenţionat viteza, dar chiar şi aşa nu a arătat tocmai confortabil, însa toate au avut un scop. A putut alege direcţia de ieşire în zona plată finală şi a dat drumul schiurilor foarte timpuriu, ceea ce i-a asigurat un elan masiv pentru ultima porţiune a traseului.

Lara Gut s-a simţit clar excelent taman pe mijlocul cel dificil. Sau mă rog, uşor. Depinde pe cine întrebăm. Dar ieşirea în plat nu i-a fost la fel de bine gândită. O linie joasă echivalentă cu 7 zecimi în plus la timpul final au lăsat-o oarecum nemulţumită. După abandonul din ziua precedentă, pierderea a doar 20 de puncte din cele 58 avans cu care pornise dimineaţa în duelul pentru primul loc al clasamentului general poate fi considerată un succes.

Pe Cornelia Hütter putem s-o bârfim pentru stilul necugetat ce atrage automat greşeli, dar nu putem să-i contestăm încăpăţânarea cu care luptă pentru recăpătarea echilibrului şi a vitezei.

Până aici ne aşteptasem să vedem evoluţii convingătoare. Elisabeth Görgl în schimb păruse complet ieşită din formă la startul sezonului. Cu atât mai mare i-a, şi de ce să nu recunosc, mi-a fost bucuria, când am văzut-o decisă pe traseu şi în permanentă poziţie de atac. Locul 5 (+1”30), chit că situat la doar 5 sutimi, i-a pus balsam pe suflet. De acum poate spera din nou la podiumuri.

Şi mai frustrant a fost timpul afişat pe tabelă la finalul cursei Nadiei Fanchini (4; +1”26). Cu un mijloc curat şi un final reuşit, italinca s-a apropiat la o singură sutime de ultima poziţie a podiumului.

Clasamentul final al etapei

Publicitate