„Am aşteptat mult ca să câştig din nou”

Slalomul „original” din Flachau a încoronat-o ca „Snow Space Princess” – probabil cel mai kitschig titlu acordat în schiul alpin – pe Veronika Velez-Zuzulova. Detaşată de adversare încă de la pauză, slovaca a punctat din nou în manşa decisivă şi a învins cu timpul cumulat de 1’46”58. Sarka Strachova (+0”31) a ţintit mai sus de locul 3 al primei manşe, dar a trebuit să se oprească în faţa zidului de voinţă al lui Vero. Lidera disciplinei, suedeza Frida Hansdotter (+1”05) a revenit la slalomul lejer dar activ ce o caracterizează şi a prins ultima poziţie de pe podium, aniversând astfel 20 de clasări între premiantele Cupei Mondiale.

© Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images Europe

Dacă prima manşă recompensase veleităţile fetelor cu ascunse talente în schiul nautic, manşa a doua a redevenit disciplină clasică de iarnă. Oprirea ninsorii şi coborârea mercurului în termometre au fost de mare ajutor. Pista a rămas tare, zăpada a avut priză, şanţurile în jurul porţilor nu s-au adâncit exagerat, iar fetele au schiat cu plăcere, atacând de zor în încercarea de a drege busuiocul primei manşe.

După ce japoneza Emi Hasegawa s-a bucurat copilăreşte că a dus cu bine la capăt manşa secundă pentru a doua oară în acest sezon, Charlotte Chable (16; +3”43) a pus miza rezultatului bun pe masă. Elveţianca a schiat ca trasă de aţă, cu doar o uşoară rămânere pe spate în urma intrării prea directe într-o combinaţie strânsă de porţi, şi a lăsat-o pe vesela Emi la o secundă şi jumătate în urmă, în ceea ce avea să se dovedească a patra cea mai bună evoluţie a serii.

Abia după 18 concurente, Petra Vlhova (6; +1,42) avea să ofere o prestaţie deaspra Charlottei. Nemulţumită de locul 11 ocupat între manşe, tânăra slovacă s-a concentrat la maxim si a condensat în evoluţia ei un atac supărat şi risc nemăsurat, ce s-au combinat într-o demonstraţie de forţă şi un timp cu jumătate de secundă mai bun decât al oricărei adversare. Ecartul manşei secunde avea să se micşoreze, dar nu avea să treacă până la final pe valori negative.

Erorile adversarelor mai bine clasate i-au facilitat Petrei saltul de cinci locuri. Marie-Michele Gagnon s-a dezechilibrat, a rămas prea mult timp pe schiul din vale şi n-a mai putut întoarce la timp, iar Michaela Kirchgasser a călcat o poartă – ah, ce oftat s-a auzit din mulţime. Nastasia Noens (8; +1”63) s-a temut de o ratare şi a luat primele viraje departe de porţi, Michelle Gisin (10; +2”10) a schiat la început pasiv, pentru ca după ce a lansat atacul să piardă ritmul de două ori, iar Anna Swenn-Larsson (7; +1”50) a arătat abilităţi de gimnastă pentru a salva ieşirea de pe traseu.

Frida Hansdotter i-a curmat Petrei Vlhova speranţele la rămânerea pe primul loc. Pe un nemulţumitor loc 6 înainte de manşa decisivă, suedeza a ales o abordare strategică: atac în pasajele fără capcane si prudentă pe cele ce ar fi putut-o scoate de pe traseu.

Nina Løseth (5; +1”28) a pierdut preţ de câteva porţi sincronizarea dintre bust si picioare, apoi a luptat aprig şi s-a bucurat de locul 2 provizoriu. Sarkăi Strachova i-a reuşit o manşă fină, curată, echilibrată, pe o linie perfectă, astfel că Frida n-a putut să se supere că a fost depăşită. „Vineri primesc o şansă la revanşă”, s-a arătat suedeza împăcată, dar şi plină de ambiţie.

Schioarele elveţiene aşteaptă din 2002 o victorie la slalom. Cu speranţa aducerii de apă în acest deşert, Wendy Holdener (4; +1”13) a încercat forţarea unui succes, însă a reuşit doar să fie prea sălbatică şi a rămas cu mâna goală.

Veronika Velez-Zuzulova n-a căzut în aceeaşi capcană, deşi şi ea avea o perioadă lungă, de trei ani, fără victorii şi în toată cariera ei nu reuşise niciodată să păstreze locul întâi al primei manşe. Pe traseul marcat de soţul ei, care pe lângă ea le antrenează şi pe franţuzoaice, slovaca a stat ceva mai departe de porţile dificile, atacând în rest. Strategie perfectă pentru a treia victorie după cea din Semmering obţinută la sfârşitul lui decembrie 2012, şi dublată trei zile mai târziu de succesul la slalomul paralel din München.

„Se pare că întotdeauna câştig acolo unde vin mulţi spectatori,” a râs ea la final. Reţeta succesului a fost cât se poate de simplă: „atac”. Pista mult mai dură „nu mi-a lăsat decât varianta agresivităţii. Manşa a doua a fost mai dificilă. A trebuit să rămân calmă şi concentrată, dar de data aceasta am reuşit. E pentru prima dată când schiez (în Cupa Mondială – n.r.) pe un traseu marcat de soţul meu. Va rămâne o amintire frumoasă pentru amândoi, mai ales că a trebuit să aştept vreme îndelungată pentru a resimţi bucuria unui succes.”

Clasamentul final al etapei