Două mici premiere în Flachau

Al doilea slalom din această săptămână organizat de staţiunea austriacă a înregistrat până la pauză două premiere. Manşa a fost marcată pentru prima dată în istorie de către o femeie – Karin Harjo, antrenoarea lui Resi Stiegler, iar clasamentul provizoriu este condus de franţuzoaica Nastasia Noens (55”51), aflată pentru prima dată în carieră în această postură. În urma ei s-au înşirat cuminţi premiantele de răsalaltăieri, favorite principale astăzi: Veronika Velez-Zuzulova (+0”17), Frida Hansdotter (+0”20), Sarka Strachova (+0”42).

„Sunt şi eu surprinsă, nu mi-am dat seama ca sunt aşa rapidă” (Foto: Reuters)

Vă întrebaţi de ce fetele nu mai pleacă din Flachau, care până acum organiza o singură etapă pe sezon? Gazda slalomului nocturn de marţi seara s-a oferit să sară în ajutorul Cupei Mondiale săptămâna trecută, când zăpada din Ofterschwang (Germania) nu a primit avizul FIS pentru ţinerea a două etape tehnice, aşa că Flachau a preluat cele două curse. Cum Austria organizează în această săptămână şi Campionatele Mondiale de zbor în Kulm, pentru a nu avea conflicte cu difuzarea live, slalomul de duminică a fost mutat astăzi în semi-nocturnă, în vreme ce uriaşul de mâine va intra în programul duminical.

A nins marţi, ninge şi azi. Că aşa e iarna asta. Recuperează ninsorile lipsă de până acum. Condiţiile de pe traseu diferă totuşi. Daca marţi seara stratul fin de zăpadă se depusese pe zăpada foarte tare produsă artificial şi cele două tipuri de omăt nu se împăcaseră defel, astăzi fetelor li s-a aşternut pe traseu – non-stop şi din ce în ce mai darnic – un strat fin compatibil cu zăpada de dedesubt, ambele îngheţate natural de frigul de afară. Schiurile au primit răspuns la apăsare şi s-au rotit frumos în viraje, permiţând fetelor un atac mai spornic şi fără exces de agresivitate.

De ce avem atunci pe primele două locuri două reprezentante ale schiului activ şi fără visare? Fiindca zăpada a fost suficient de tolerantă pentru orice stil. Dar să o luăm cu începutul.

Wendy Holdener (locul 8; +0”67) a schiat atipic de curat. Cum la ea greşelile sunt semn de rapiditate, lipsa lor i-a lungit parcursul cu câteva zecimi de secundă. Confirmarea lipsei de zvâc a venit atunci când Sarka Strachova a depăşit-o, deşi una din intrările directe la porţi a necesit o corectură de linie. Nina Løseth (9; +0”89, suverană în Santa Caterina, a fost incomodată de panta mai înclinată de la început, lăsând schiurile să derapeze uşurel sub porţi.

Veronika Velez-Zuzulova – „încă nu ştiu cum să leg victoriile” – n-a făcut treabă rea. Activă şi agresivă, a adus schiurile înapoi pe făgaşul dorit de câte ori bruscările de la întoarcerile în jurul porţilor le-au scos din alunecarea paralelă ideală.

Frida Hansdotter a început cu viraje bune, luate parcă în joacă, dar abia după jumătate ne-a arătat cum e ea zglobie cu adevărat, când schiurile aproape că au fost mai rapide decât ea.

Petra Vlhova (5; +0”59) a început cu o tentativă de tumbă înainte, după care n-a mai irosit timp cu giumbuşlucuri. Michelle Gisin (7; +0”66) a schiat calm şi tacticos, neclătinându-se aproape niciodată. Carmen Thalmann (6; +0”61) a readus speranţa gazdelor, care marţi înregistraseră cel mai slab rezultat la un slalom feminin de şapte ani încoace.

Când nimeni nu mai aştepta nimic – ninsoarea era mai deasă, pista deja cu urme – a apărut neobosita Nastasia Noens. Întinzându-se continuu spre următoarea poartă, în timp ce picioarele desenau şarpele sinuos specific slalomului, franţuzoaica a intrat tot mai bine în ritm, până când virajele au curs de la sine şi ea n-a mai trebuit sa muncească decât pentru a trece mai iute de ultimele patru porţi, plasate pe teren plat.

Nici de această dată numerele mari de start n-au împiedicat calificarea în manşa a doua. Neobişnuit este că performanţa le-a reuşit doar reprezentantelor a două ţări: Germania – prin Elisabeth Willibald (41) şi Susanne Weinbuchner (46) – şi Austria – prin Katharina Gallhuber (47), Julia Grünwald (38) şi Lisa-Maria Zeller (40). Atât despre cursă, mai multe despre al doilea record de azi.

Este trist de fapt că în 2016, la zeci de ani de la proclamata emancipare a femeilor, mai putem nota premiere „istorice” ca cea a lui Karin Harjo. Dar asta este situaţia din spatele „egalităţii”. De când sunt notaţi în scripte marcatorii de trasee de slalom, nici o femeie un avusese această onoare până astă seară, deşi femei-antrenor au mai existat şi mai există în Circul Alb.

De fapt şi pentru astă seară fusese prevăzut un bărbat. Atunci când, la începutul sezonului, fuseseră trase la sorţi naţiunile ce urmau să aranjeze porţile pe traseele fiecărei manşe, SUA îl nominalizaseră pe antrenorul – bărbat – al Mikaelei Shiffrin. Cum Mika este în prezent acasă, accidentată, nici antrenorul ei nu mai însoţeşte Cupa Mondială prin Europa.

Karin Harjo a fost cooptată în acest sezon în echipa americană de antrenori şi răspunde în principal de îndrumarea lui Resi Stiegler pe drumul spre revenirea în elită. Simpatica americancă are nevoie de atenţie sporită din cauza îngrădirilor fizice apărute în urma nenumăratelor accidentări şi operaţii. În prezent Resi nu poate flexa normal genunchiul drept, care e prins într-o şină. Cu toate acestea, în toate slalomurile acestui sezon, şase la număr, americanca a terminat în top 15, succes care pe partea dascălilor este atribuit în totalitate lui Karin Harjo.

Apropo de Mikaela Shiffrin, deşi se anunţase o posibilă revenire pentru cursele din Maribor, ceea ce i-ar mai fi lăsat câteva şanse teoretice la apărarea globului disciplinei, ultimele controale medicale au descoperit că pe lângă ruptura ligamentelor colaterale şi edemul osos de la genunchi, Mika a suferit şi o mică fractură. Dureri nu are şi n-a avut aproape deloc, dar o revenire acum ar putea agrava problemele, aşa că Jasna este o localizare mai realistă pentru revenirea în curse a celei mai bune slalomiste a lumii.

Pe Mika o lăsăm să se facă bine, iar noi ne îndreptăm atenţia spre manşa a doua, care va începe la 19:30. Clasamentul fetelor calificate îl găsiţi aici.

O părere la “Două mici premiere în Flachau

Comentariile nu sunt permise.