Svindal conduce la pauza in super combinata de la Wengen

Cum era de asteptat, vitezistii au pus stapanire pe Lauberhorn in aceasta dimineata, cu Aksel Lund Svindal in fruntea clasamentului provizoriu al super combinatei din Wengen. Norvegianul a terminat mansa de coborare in 1:48:10, urmat de Adrien Theaux, cu 72 de sutimi mai lent. Pe pozitia a treia la pauza se afla, la egalitate, Hannes Reichelt si Kjetil Jansrud, ambii ajungand jos in 1:49:00. Dintre cei doi, insa, doar norvegianul s-a inscris pentru mansa de slalom, Reichelt facand azi incalzirea pentru coborarea programata maine. Clasamentul complet al primei manse este disponibil aici.

Akesl Lund Svindal conduce dupa mansa de coborare a super combinatei de la Wengen

Pe un traseu care, chiar scurtat fata de coborarea standard, ramane printre cele mai lungi din Cupa Mondiala, vitezistii si-au facut de cap, au dominat mansa de coborare a super uriasului si s-au incalzit pentru cursa de maine de pe Lauberhorn. Super combinata vrea, insa, sa afle cine e cel mai bun ”all-arounder”, cum spun englezii, adica asa, un fel de ”pe de-a-ntregul”. Eu as spune, mai curand, ca victorios la combinata e cine-i cel mai bun pe medie, in zilele noastre schiorii fiind mai curand ultra specializati si norocosi decat buni si la tehnic si la viteza. Slalomistii de varf, ca Hirscher, Neureuther, Kristoffersen si altii nici macar nu se-ncumeta sa participe la combinata, mai ales pe o pista ca cea din Wengen, unde proba de coborare e dificila si pentru vitezisti. Practic problema se pune cam asa: au fost coboratorii destul de rapizi in prima mansa incat sa fi pus intre ei si specialistii probelor tehnice destul timp ca sa nu mai fie ajunsi din urma cind se vor chinui pe ”patine” (si ne vor amuza, pe alocuri) in mansa de slalom? Anul trecut s-a dovedit ca da, Carlo Janka reusind victoria la super combinata, cu un schior mai abil pe partea tehnica, Victor Muffat-Jeandet, pe pozitia a doua la final.

Ne uitam la rezultatele primei manse de astazi si, nu stiu voi, dar eu una inclin sa cred ca nici de data asta nu va triumfa la Wengen un specialist in ale probelor tehnice. Dintre acestia, cu sanse rezonabile la un loc pe podium ar fi Alexis Pinturault, francezul avand numai (sac!) 2,53 secunde intarziere, Victor Muffat-Jeandet, mai lent cu 3,19 decat Svindal, si, daca prinde o zi magica, poate si Ted Ligety, americanul fiind la 3,22 in urma norvegianului. Ca termen de comparatie, anul trecut Victor Muffat-Jeandet avea peste 3 secunde (3,22) in spatele lui Janka dupa mansa de coborare. La victorie, insa, mai curand ne-am intreba care dintre vitezistii de frunte o sa mearga mai bine ca Svindal in partea de slalom, nu care dintre slalomisti poate recupera destul din diferenta incat sa ia coronita astazi.

Dincolo de rezultatele primei manse, coboratorii si-au facut astazi incalzirea pentru cursa de maine. Theaux, Reichelt, Jansrud au fost toti sub o secunda in spatele lui Svindal. Dominik Paris, care n-are un sezon stralucit pana acum, a terminat cu al 4lea timp, dar, spre deosebire de Max Franz, mai lent decat italianul cu 2 sutimi, Paris nu pare ca ar avea resurse sa calce acceleratia mai tare maine. Max Franz a mers, ca de obicei, la limita si daca maine negociaza mai strans cateva din virajele cheie, ar putea concura cu sanse mari la victorie. Peter Fill continua inceputul bun de sezon si termina azi pe 7, cu al 6lea timp la pauza. Ca mai toti ceilalti competitori, italianul s-a luptat cu ultima parte a partiei. Lauberhorn, chiar si asa, scurtat, cu plecare imediat deasupra saritorii Hundschopf, ramane un traseu de peste 2,5 km, unde astazi s-au atins viteze de 145 km/h. Maine, cu putin noroc, am avea sanse sa vedem coborarea pe traseul integral, cu punctul de start ridicat deasupra traverseului. Organizatorii vor decide in seara aceasta daca timpul si starea pistei permit mutarea startului, sau coborarea se va desfasura ca-n proba de super combinata.

Pana maine, insa, sa vedem ce surprize ne rezerva astazi mansa de slalom (cu incepere de la ora 15:00 ora Romaniei) si, daca pariul meu e corect, care dintre vitezisti va triumfa la super combinata.