Ana Drev la a doua înălţare

Zăpada austriacă pare să-i priască slovenei Ana Drev. Cel puţin până la pauză. La fel ca în Lienz, Ana (1’12”53) conduce şi în Flachau după prima manşă a slalomului uriaş ce îl înlocuieşte pe cel din Ofterschwang. Doar Viktoriei Rebensburg (+0”04) i-a mai reuşit o manşă la fel de bună, adversarele de la Eva-Maria Brem (+0”40) în jos având mult de recuperat.

AP Photo/Giovanni Auletta

Flachau îşi face reclamă anul acesta prezentându-se în faţa camerelor de televiziune în plină ninsoare la toate cursele. Ba chiar a nins şi între ele, iar organizatorii au avut mult de lopătat şi măturat pentru a prezenta o pistă tare concurentelor de astăzi. O pistă tare şi lungă, pe care antrenorul elveţian a marcat un traseu ce ar fi trebuit să se potrivească pe schiurile Larei Gut: cu porţi la distanţe mari, ce au invitat la atac în partea superioară, şi cu viraje puţin mai tehnice pe a doua jumătate. Bonus, o capcană spre final, cu un dâmb ce a trebuit trecut pe curba de nivel pentru a ajunge suficient de sus pentru poarta invizibilă din spatele lui.

Viktoria Rebensburg, deschizătoarea cursei, s-a împiedicat însă în altă parte, şi anume acolo unde au scăzut intervalele dintre porţi. Sosită cu viteză mare şi foarte direct în pasajul tehnic, nemţoaica a contrat scurt cu schiurile înainte de a adapta ritmul pentru restul cursei. Când i-a venit rândul, cu numărul 9 pe maieul de concurs, Ana Drev a trecut cu brio peste schimbarea de ritm, împiedicându-se un pic când poarta cea ascunsă de care povesteam s-a ivit mai sus decât crezuse ea.

Cu un stil apropiat – deşi trebuie să remarc că cel al slovenei are şi elemente, mai ales la poziţia bustului şi mişcarea braţelor, ce îmi amintesc de Tina Maze – cele două au ştiut cum să lase schiurile libere. Păstrând centrul de greutate un pic pe spate, dar cu un balans perfect stânga-dreapta, fruntaşele au îndreptat vârfurile schiurilor spre vale şi apoi au avut grijă doar să nu rămână în urmă.

Eva-Maria Brem a rămas încă o dată datoare la start. Austriaca pleacă la fiecare cursă greoi şi prinde ritmul relativ târziu. Cu siguranţă prea târziu pentru a ataca primul loc. Odată intrată în ritm, astăzi a trebuit s-o ia de la capăt după ce un schi i-a scăpat în derapaj lateral şi i-a stricat armonia aplecărilor pe lângă porţi.

Lara Gut (4; +0”61) a bruscat zăpada cu virajele agresive din partea unde era suficient să alunece printre porţi, frâna cea mai puternică venind la aceeasi poartă ce tăiase şi avântul lui Viki. Federica Brignone (5; +0”77) a făcut în prima parte o vizită zăpezii de pe marginea traseului şi a lăsat acolo speranţele la un timp mai bun. Nina Løseth (6; +0”89) – ce frumos că avem din nou o specialistă la slalom care se pricepe şi la uriaş – şi-a pierdut lejeritatea de la început pe măsură ce contorul virajelor luate a urcat.

Lungimea traseului a fost de altfel un criteriu important la departajare. Cu cât s-a muncit mai mult în prima parte, cu atât a fost mai dificilă menţinerea prospeţimii în atacuri până la final, nu puţine fete ţinându-se de coapsele aprinse de durere la trecerea liniei de sosire.

Tina Weirather (7; +0”96) a rămas străină de această problemă. Cuminte de sus până jos, schioara din Liechtenstein nu a întâmpinat nicăieri dificultăţi. Dar nici n-a fost rapidă. La polul opus s-a situat Manuela Mölgg (8; +1”11). Activă şi zbătându-se permanent, Manu n-a renunţat la luptă nici după ce aproape s-a oprit la virajul cu greşeala Viktoriei Rebensburg.

Irene Curtoni (9; +1”14) a făcut şi un pic de spectacol. Mai întâi a schiat într-un picior, apoi după o agăţare a unei porţi cu braţul, aceasta i-a smuls băţul din mână, iar italianca a încercat să continue atacul simultan cu bâjbâitul după mâner.

Distanţele mari între porţi o atrag întotdeauna pe Lindsey Vonn (10; +1”25). Americanca a pornit cu chef la atac, dar o culcare aproape completă în zăpada a trezit spiritul prevederii în ea şi i-a scăzut avântul. Pe final s-a lăsat şi ea surprinsă de poarta cea ascunsă. „N-a fost uşor, iar eu am fost prea lentă”, a declarat la final o Lindsey neaşteptat de zâmbitoare.

O surpriză neplăcută le-a oferit Tessa Worley (22; +2”25) fanilor ei. Fără pic de zvâc, franţuzoaica a lungit inutil virajele şi a lăsat o impresie greoaie. Întârzierea mare face  revenirea imposibilă în manşa a doua, deşi numărul de start o va favoriza. Nu cred totuşi ca pârtia va influenţa rezultatele. Cele ale primei manşe ne arată printre calificate multe fete noi, plecate cu numere mari de start. Printre ele şi Petra Vlhova, la prima ei calificare în această disciplină.

În Lienz Ana Drev nu a terminat cursa în care condusese la pauză. Va reuşi astăzi termine printre fruntaşe? Răspunsul îl vom primi la 13:15, când începe manşa secundă. Clasamentul fetelor calificate se află aici.