„Noroc că sunt norvegian şi ştiu schi fond”

Henrik Kristoffersen (47”89), cine altul, conduce şi în slalomul neobişnuit pe care tehnicienii au fost obligaţi să-l parcurgă pe pista de coborâre din Wengen. Norvegianul nu s-a detaşat totuşi la fel de clar ca alte dăţi de adversari şi nu are victoria asigurată. Cel mai aproape îi sunt italianul Giuliano Razzoli (+0”16) şi germanul Felix Neureuther (+0”35).

AP Photo/Shin Tanaka

„N-am mai văzut aşa slalom” şi „vom vedea multe surprize”, declarase Marcel Hirscher după recunoaşterea traseului şi a avut dreptate în ambele privinţe. Dar să o luăm cu începutul.

Mai întâi în Wengen n-a fost iarnă. Decât pe undeva pe creste, iar organizatorii au fost teribil de nelinistiţi. Să fie aceasta prima anulare din 2004 încoace? Coborârea din Wengen, cu ai săi patru kilometri şi jumătate „cea mai lungă din lume”, este tradiţie adânc înfiptă în lumea schiului. Pornită în 1930, pe vremea străbunicilor cu schiul lor în acelaşi timp elegant şi neîndemânatic, a avut o perioadă de continuitate mai lungă decât cea prezentă doar între 1934 şi 1961. De înţeles aşadar tristeţea organizatorilor la priveliştea păşunii cafenii de deasupra stadionului.

A sosit mai apoi porumbelul călător purtând în cioc speranţa unor zile geroase. Facem zăpadă! Nu până la stadion, că acolo e nevoie pe margini de prea multă, dar oprim cursa mai sus, şi lăsăm o fâşîe pe care concurenţii să coboare pe schiuri până în mijlocul spectatorilor. Înlocuim cea mai lungă coborâre din lume cu coborârea cu cea mai lungă arie de sosire din lume!

Într-un final (cam acum vreo 12-14 zile) a sosit şi vestea izbăvitoare: de săptămâna viitoare începe să ningă. Putem prepara S-ul final al pistei. Si cea pentru slalom? Chiar atâta timp nu mai avem. Îl ţinem tot pe pârtia de coborâre. De unde şi remarca mucalită a lui Felix Neureuther la finalul cursei lui de azi: „Săritura finală a reuşit”, bătând apropo la săritoarea montată pe traseu în zilele de coborâre.

Sunt nevoită să fac o paranteză. Urmăresc cursele de schi în principal la televiziunea austriacă. Comentatorii sunt de fiece dată în pereche: un jurnalist cu patalama şi un expert care ştie nu numai cum e să fii schior de performanţă ci şi cum să câştigi etape de Cupă Mondială. O Alexandra Meissnitzer sau un Hans Knauss au făcut furori în circul alb şi e imposibil ca iubitorii schiului trecuţi de 30 de ani să nu fi auzit de ei.

Favoritul meu este însă Thomas Sykora, câştigător a „doar” 9 etape de slalom. Thomas nu numai că este o persoană plăcută, de treabă şi nepărtinitoare, dar are şi un ochi extraordinar. Detectează nu numai cele mai infime erori, dar ştie întotdeauna şi cauza lor. Mai presus de toate, ştie să explice pe înţelesul tuturor. Ştie să explice atât de bine încât am încercat unele dintre lucrurile pe care le-a povestit şi mi-a fost mai uşor pe pârtii. Iar eu sunt o „încurcă-se în schiuri” fără leac. Dar complimentul cel mai mare i l-au făcut schiorii austrieci anul acesta, când de două ori l-au pomenit la interviuri. Michaela Kirchgasser, neştiind de ce a avut un timp mai slab în Santa Caterina l-a întrebat pe reporter „ce a zis Thomas că am greşit?”, iar Marcel Hirscher a subliniat astăzi după prima manşă: „Thomas a văzut exact ce problemă am avut.”

Paranteza – cam lungă, sorry – am făcut-o pentru că tot ce urmează am reţinut din poveştile lui Thomas Sykora. Care nici el n-a mai văzut slalom ca cel din Wengen de pe pârtia de coborâre. „Merge din plat în plat” a explicat el telespectatorilor austrieci la prezentarea mijlocului traseului. „Şi apoi o ia la deal!”

Profilul pantei l-a obligat pe marcatorul traseului, antrenorul neamţ, să pună porţile din plat pe o linie lungă şi la distanţa maximă prevăzută din regulament. Că dacă-i mai adăuga şi viraje ca la slalom, s-ar fi oprit concurenţii în loc. De fapt şi aşa am avut mostre de schi fond pe urcuş. Marcel Hirscher şi Victor Muffat-Jeandet (ambii pe locul 10 la +0”74 de Henrik) au încercat accelerarea dând din beţe la deal. Mai iscusiţi, Felix Neureuther şi Alexander Horoşilov s-au ghemuit în poziţie de coborâtori, ca să conserve viteza acumulată până acolo.

Cursa lui Saşa, aşa i se spune rusului, s-a terminat din păcate câteva secunde mai târziu, când, rămas pe spate, schiurile i-au decolat şi l-au trântit pe jos. Totul din cauza profilului ciudat al pistei. Panta în urcare a precedat singurul abrupt al traseului, de pe zidul ce urmează la coborâre S-ului final. Schiatul pe teren plat se face cu centrul de greutate poziţionat mai în spate decât pe cel înclinat. După 20 de secunde de schiat aşa, poziţia a devenit obişnuinţă şi n-a fost tocmai uşor de ajustat la intrarea pe abrupt.

Platurile la slalom mai au o caracteristică diferită. Boxarea jaloanelor jos, la înălţimea de unde sunt obişnuite braţele să atace pe pantele înclinate, frânează. E nevoie de mai multă forţă decât atunci când sunt boxate la vârf. Marcel Hirscher, după ce a observat cândva mai pe la începutul carierei că e lent în plat, a lucrat la boxarea cu mâinile ridicate şi şi-a îmbunătăţit timpii.

Astăzi însă nu l-a ajutat. Obişnuit cu distanţele medii dintre porţi, austriacul a încercat să lovească jaloanele ieşite în faţă mult mai rar, cu câteva fracţiuni de secundă prea devreme, resimţind parţial efectul loviturilor aproape în gol. Descumpănit, n-a redus pierderile nici pe abrupt.

Lovitul în gol l-a uimit şi nedumerit şi pe deschizătorul manşei, italianul Stefano Gross (5; +0”68). Primele câteva porţi au rămas complet neatinse. Tot aşa s-a întâmplat şi la Henrik Kristoffersen, al doilea plecat de la start, dar de data aceasta cu intenţie. Pe linia dreaptă pe care s-a putut schia uneori şi pe care a atacat norvegianul de câte ori s-a putut, datul la o parte al porţilor ar fi fost contraproductiv.

Felix Neureuther nu s-a lăsat influenţat de traseu şi şi-a fructificat propriile atuuri, schiind foarte direct pe abrupt. Dar foarte puţini l-au imitat. Cei care au făcut-o sunt în faţă. Giuliano Razzoli a schiat ca nimeni altcineva. Ne-a ameţit cu zig-zag-ul rapid din plat, unde a generat viteză din nimic, împingându-se înainte din şolduri. Cel puţin aşa a arătat scamatoria pe care ne-a prezentat-o. Doar prudenţa uşor exagerată de pe zid l-a împiedicat să plece în manşa secundă din postura de lider provizoriu. Jean-Baptiste Grange (4; +0”41) a fost şi el doctor în ştiinţa platului, dublând prestaţia bună cu o linie extrem de strânsă pe abrupt.

Despre restul nu mai spun multe. Mattias Hargin (6; +0”53) a arătat cea mai bună manşă din acest sezon. Luca Aerni (7; +0”58) ne-a bucurat ochii cu săriturile la care a apelat pentru rezolvarea desincronizărilor. Alexis Pinturault (8; +0”67) a reuşit cu un pic de chin să-l întreacă pe Marcel Hirscher. Thomas Mermillod-Blondin (9; +0”73) s-a folosit de experienţa manşei de pe aceeaşi pistă de la combinata de vineri. Iar Marco Schwarz a prezentat un abrupt bun după un plat anost, cu care şi-a egalat titratul coechipier – Marcel Hirscher, evident – pe locul 10.

Am strigat şi nuuuuuu cu multe semne de exclamare de câteva ori. Atunci când lui Julien Lizeroux, pe drumul spre podium, schiurile şi-au luat zborul cu el pe ele în verticala plasată înaintea ultimelor două porţi. Sau atunci când după ce îi ieşise un plat perfect, Manuel Feller s-a întins pe zăpadă la începutul abruptului. Dar şi la reluarea finalului lui Riccardo Tonetti, care, ajuns pe locul 4, încălecase una dintre porţile mai sus menţionatei verticale. Straniu a fost că italianul ridicase pumnul a victorie văzându-şi timpul, ca şi cum n-ar fi simţit că n-a respectat regulamentul. L-am compătimit şi pe Anton Lahdenperä, când după ce a boxat un jalon peste schiuri, unul dintre acestea i-a sărit din picior.

Cât despre titlu, uşurarea lui Henrik se manifestase dinainte de cursă, de când văzuse la recunoaştere ce i se cere să facă. Şi cam atât, că deja am fost vorbă-prea-lungă.

Manşa a doua va începe la 14:30, iar clasamentul celor calificaţi pentru ea se află aici.

Publicitate

O părere la “„Noroc că sunt norvegian şi ştiu schi fond”

Comentariile nu sunt permise.