Poate era mai corect să spun o treime de misiune îndeplinită, dar socotim numai probele de astăzi, nu și coborârea de mâine. La super uriaș, Svindal a fost cel mai rapid și singurul care a ajuns jos în mai puțin de 1:12,00, cu un timp de 1:11,79. Mai lent cu 31 de sutimi, Andrew Weibrecht, calul de luptă american, reușește cel mai bun rezultat al sezonului. Favoritul gazdelor, austriacul Hannes Reichelt, încheie super uriașul pe 3, în 1:12,21.

Svindal câștigă super uriașul din Kitzbuehel și conduce la pauză în proba de super combinată (copyright Agence Zoom)
Astăzi la Kitzbuehel se împușcă doi iepuri dintr-o lovitură și se distribuie o puzderie de puncte în Cupa Mondială. Super uriașul proaspăt încheiat contează pentru clasamentul probei de specialitate, dar e și manșa de viteză a super combinatei, pentru care partea de slalom se va desfășura azi, cu începere de la 17:45 ora României. Să purcedem organizat, întâi cu super uriașul.
Nu degeaba Streif-ul e un fel de Bau Bau al probelor de viteză, considerat de unii cea mai periculoasă pârtie din Cupa Mondială, mai ales așa înghețat cum a fost azi. S-a picat pe capete (26 de abandonuri), începând chiar de la primul concurent, Patrick Schweiger, care a ratat la poarta 3. Am zis eh, o fi pornit omul prea cu aplomb de sus, a prins o porțiune mai alunecoasă decât se aștepta, a ieșit târziu după săritoarea de sus și-a căzut sub trasă. Se mai întâmplă. Când și al doilea schior la start, Erik Guay, a făcut exact aceeași eroare, deja era rost de ridicat din sprâncene. Astăzi pe traseul montat de unul dintre antrenorii francezi am avut parte de poarta fatidică 3, unde a ieșit inclusiv unul dintre favoriți, Adrien Theaux (sesizați ironia cu francezul care ratează la un traseu montat de unul din antrenorii săi). A fost cât pe-aci să-ncheie cursa în același punct și Dominik Paris, care a pierdut aderența, a fost împins de-a latul pârtiei și a reușit, la limita, să se redreseze pentru a nu trece pe lângă poarta buclucașă. Paris a încheiat cursa pe un onorabil loc 5, în fruntea tripletei italiene în care i s-au alăturat Peter Fill (6) și Mattia Casse (7).
De sus până jos super uriașul de la Kitz a fost presărat cu tot felul de capcane. Pentru cei care-au reușit să treacă de poarta 3, a urmat provocarea Hausbergkante, adică ruperea de pantă de după podul Red Bull și săritoarea aferentă. Aici nu s-a ieșit în decor, însă Svindal, de exemplu, a mângâiat zăpada la virajul de dreapta de după salt, iar Jansrud a intrat ușor dezechilibrat și-a frânat și înainte și după pod, pierzând timp și viteză. Kjetil a încheiat azi pe 4. Când schiorii se pregăteau să răsufle ușurați pentru că scăpaseră de panta cu 69% înclinare, hop apare traverseul. Unii, precum Travis Ganong sau Guillermo Fayed, au ratat intrarea și-au ieșit din cursă. Alții, ca Svindal, au ieșit sub trasă, dar au reușit redresarea, sacrificând însă viteza pe secțiunea imediat următoare. Hannes Reichelt a făcut bine trecerea de pe zid pe traverseu, dar a agățat cu clăparul o poartă pe la mijlocul porțiunii și-a pierdut timpul pe care reușise să-l recupereze dupa Hausbergkante. Austriacul, care declara zilele trecute referindu-se la rezultatele din acest sezon că-și ”păstrează aripile pentru Kitzbuehel”, mai făcuse o eroare similara, atingând o altă poartă, în treimea superioară a traseului. Din categoria pentru unii mumă pentru alții ciumă, au fost și schiori care au câștigat timp pe traverseu, cel mai bun exemplu fiind al italianului Mattia Casse, care ar putea fi surpriza de mâine de la coborâre. Provocarea Streif-ului continuă cu Zielschuss, zidul de la final, și cu ultima săritoare, plasată cu două porți înainte de sosire. Muți schiori au ieșit prea în dreapta de pe ultima trambulină și-au fost nevoiți să frâneze ca să poată negocia penultimul viraj. Lui Andrew Weibrecht i-a ieșit, prețul plătit fiind două zecimi de secundă, care oricum nu ar fi fost de ajuns să-l depășească pe Svindal, deși și norvegianul a greșit în același punct al pârtiei. Și Romed Baumann (8) a reușit redresarea dupa săritură, la fel ca Aleksander Aamodt Kilde. Norvegianul, însă, ieșise suficient de mult din trasă încât să frâneze tare pentru a nu rata poarta, astfel că a pierdut aproape jumatate de secunda la acrobatia finala, încheind cursa abia pe 18. Ted Ligety n-a fost la fel de norocos; americanul trăsese deja prea mult dreapta de volan și, încercând să recupereze din zbor (la propriu), ne-a delectat cu niște figuri demne mai curând de circ. Ted a ratat penultima poartă, dar a reușit performanța de a ateriza totuși pe pârtie și nu direct în plasele de protecție. La polul opus, lui Otmar Striedinger i-au ieșit un zbor și-o aterizare ca la carte, nimerind o minunăție de trasă pe ultima porțiune a cursei și câștigând aproape 6 zecimi. Poticnirile din restul cursei, însă, l-au costat pe austriac mult timp și l-au trimis pe locul 18.
Hans Knauss a dat verdictul cum că super uriașul de azi a fost unul pentru coborâtori. Rezultatele par a-i da dreptate. Timpii obținuți însă de unii tehnicieni asigură premisele pentru o manșă de slalom interesantă în proba de super combinată. Dacă aruncăm un ochi mai jos de top 10 după super uriaș, vedem un Alexis Pinturault la puțin peste o secundă și două zecimi în spatele lui Svindal. Francezul s-a luptat cu o gripă nevolnică toată săptămâna și cu Zielschuss la finalul cursei, pierzând peste 40 de sutimi în această porțiune. Cu toate astea, Pinturault este cel mai bine clasat francez după prima manșă și o cursă bună la slalom l-ar putea duce pe podium în proba de super combinată. Mai departe, privim la alt francez, Thomas Mermillod-Blondin, care, de pe locul 18 și cu 1,65 întârziere în urma lui Svindal, ar putea reeedita rezultatul bun de la Wengen. Favoritul după părerea mea este, de această dată, Marcel Hirscher, asta dacă slalomul va fi slalom și nu schi fond, ca weekendul trecut. Austriacul este al 23lea după prima manșă, la o secundă și 9 zecimi în spatele liderului. O astfel de întârziere este, însă, recuperabilă dacă Marcel e într-o zi bună. Motivația-i mare, Svindal punând, cu victoria de la super uriaș, încă 100 de puncte la cele 15 care-l despart de Hirscher în clasamentul general. Super G-ul o fi fost al coborâtorilor, dar combinata va fi a tehnicienilor, cu Svindal în afara podiumului în eventualitatea unui slalom adevărat. Să vedem dacă mai câștig și astăzi un pariu.