Istorica triplă franceză

Greu de imaginat în acest dezon dominat atât de strivitor de norvegieni, dar aseară francezii au reuşit o triplă nemaifăcută de 46 de ani, de pe vremea când Franţa era cu adevărat o forţă a schiului alpin mondial. Rezultatul este cu atât mai impunător cu cât a fost obţinut la combinata alpină, disciplina care îi încoronează pe schiorii compleţi. Ordinea celor trei francezi este cea aşteptată, cu Alexis Pinturault (2’03”70) învingător pentru al treilea an la rând, urmat de Victor Muffat-Jeandet (+0”89) şi specialistul acesei discipline, Thomas Mermillod-Blondin (+0”92).

Foto: APA

Kitzbühel a fost ultimul mohican al combinatelor clasice, pentru care se adunau timpii din probele speciale de coborâre şi slalom. Dar cu specializarea aceasta tot mai accentuată, care face imposibilă ţinerea pasului cu cei mai buni şi la disciplinele de viteză, şi la cele de tehnică, se ajunsese la clasamente finale de 13-15 concurenţi. Un punct de vedere ar fi putut fi că selecţia este tot mai drastică şi valoarea titlului de rege al curselor de pe Hahnenkamm e tot mai mare. Federaţia internatională a preferat totuşi să privească lucrurile din punctul opus: interesul pentru această formă a combinatei este tot mai redus. Ca să îi impulsioneze din nou pe schiori să ia cu asalt disciplina, FIS i-a obligat pe organizatori să schimbe formatul. După negocieri ce au durat câţiva ani, s-a ajuns la compromisul aplicat din 2014, cu super-G-ul special care se adună cu o manşă de slalom seara.

Toate trei ediţiile desfăşurate de atunci încoace au încoronat acelaşi rege: Alexis Pinturault (aici puteţi reciti ce s-a întâmplat în 2014 şi in 2015). Aceasta nu poate fi o întâmplare.

În Wengen, cu o săptămână în urmă, se schiase pe o pârtie mai mult la deal decât la vale. Fără să-i cunoască profilul în amănunt, TellTaleTeo pariase dinainte că viteziştii vor învinge, ceea ce s-a şi întâmplat. În Kitz a ştiut profilul pistei Gaslerhang, una cu teren dificil, care nu „stă locului” o clipă. Panta e schimbătoare, movilele şi valurile pândesc după fiece colţ şi este foarte greu să prinzi un ritm pe care să-l urmezi pâna la linia de sosire. Aceasta nu scade totuşi din meritele câştigării noului pariu, pe care l-a pus după super-G.

Marcel Hirscher a părăsit lupta învins, deşi timpul i-ar fi ajuns pentru victorie, din cauza unei porţi călcate, pentru care a fost descalificat. Lui Aksel Lund Svindal i-a mers chiar mai rău, tot după călcarea unei porţi la câteva secunde după start. Deşi schiul i-a sărit imediat din picior, liderul Cupei Mondiale a suferit cel puţin o întindere musculară şi startul la coborârea de astăzi are un mic semn de întrebare în dreptul ei. Aksel a coborât singur, pe schiuri, dar a fost imediat trimis la hotel, unde întregul personal care se îngrijeşte de sănătatea şi bunăstarea fizică a norvegianului a făcut tot ce s-a putut pentru a-i asigura o şansă integrală la titlul mult râvnit de îmblânzitor şef al Streif-ului.

Articol in curs de scriere

Clasamentul final al etapei