De parcă n-ar fi căzut

Astăzi au început în Garmisch-Partenkirchen antrenamentele pentru coborârea de sâmbătă. Fără Max Franz, fără Florian Scheiber, fără Georg Streitberger, fără Aksel Lund Svindal. În schimb cu Hannes Reichelt, care nici una, nici două, a reuşit cel mai bun timp al antrenamentului. Bun, a trişat, neocolind o poartă. Dar văzând că în spatele lui, Kjetil Jansrud a încasat o întârziere de 6 zecimi, nu pot să nu mă minunez de aşa îndrăzneală.

Căci ea pune sub îndoială o amintire pe care o credeam recentă. Streif, coborâre, explozia (cf. video) din compresia de pe Hausberg, trei victime: Streitberger, Reichelt, Svindal. Iar acum, în vreme ce Jorj si Aksel abia s-au despărţit de camera de spital pe care au împărţit-o cinci zile după operţii similare, Hannes – cel clătinat şi care nu se putea ţine pe picioare sâmbătă – se avântă iar într-o coborâre şi e cel mai rapid?

Norocul austriacului a fost probabil airbagul. Prima lovitură, măsurând 4-g a primit-o când a căzut pe şold. A doua a fost mult mai puternică, 9-g, încasată la aterizarea pe spinare. Dar airbagul simţise rotaţia ieşită din tipare, şi conform progamului se umflase, atenuând şocul asupra vertebrelor. Avea să spună Hannes ulterior: „tot ce a fost sub vestă e ca nou. Coatele, şoldul, genunchiul, absolut toate părţile neprotejate, dor.” Vizita cu elicopterul la spital a relevat doar două puncte mai grav afectate. O uşoară comoţie cerebrală şi un edem osos la genunchi, din fericire pentru el plasat într-un loc ce nu e presat atunci când schiază.

Simţindu-se de la zi la zi tot mai puternic, austriacul a decis să încerce nişte viraje pe zăpadă ieri. Totul strună şi viori, aşa că azi s-a înscris la startul antrenamentului. Desfăşurat majoritar pe pista fetelor, că aşa se schiază anul acesta. Afară temperaturi pe plus cu două cifre, şi pistă cedând pe alocuri. Deh, puterile magice ale îngheţului de două săptămâni au limitele lor. Căldura a ajutat probabil. Mâine va ploua şi se va face mai frig. Dacă va îngheţa înainte de cursă, s-ar putea ca Reichelt să nu mai fie la fel de scutit de dureri. Deocamdată se bucură: „e frumos să faci o cristiană după trecere liniei de sosire la doar cinci zile după aşa o trântă şi să n-ai dureri.” Complet pe sec nu este de fapt, l-au ajutat şi nişte calmante, dar uşoare.

A ţinut neapărat să schieze în Garmisch. Nu pentru că doar aşa ar mai avea şanse la globul disciplinei, ci fiindcă „era important să schiez. Ca să treci peste o căzătură e bine să nu aştepţi.” Superman, superman, dar coşmaruri tot a avut. „Azi noapte am visat că mă lovesc din nou pe Streif şi m-am tot trezit. N-a fost tocmai uşor.”

Kjetil Jansrud ştie cum este şi l-a admirat fără rezerve. „Poarta sărită nu contează. Jos pălăria! A revenit atât de rapid, pe deasupra şi cu cel mai bun timp! Demenţial!”

În rest, în clasament toate-s cum le ştim. Ignorând performanţa individuală a lui Hannes, norvegienii, chiar şi reduşi la doi, sunt tot cei mai buni, francezii schimbă echipa purtătoare a stindardului la viteză, dar nu lipsesc niciodată din spatele norvegienilor, iar austriecii au rămas – după 8 accidentări grave ale schiorilor cu puncte sau pe drum spre puncte – doar cu Reichelt la vedere. Restul pot fi regăsiţi de la mijloc spre coada clasamentului.

Pe pârtie în schimb au apărut noi modele de vopsele. Folosite un pic fantezist, doi stropi ici şi trei colea, noile culori au trecut neobservate de schiori. În vreme ce Otmar Striedinger le-a zis organizatorilor să şi le ia şi să plece cu ele, că nu-s bune de nimic, Travis Ganong a nuanţat. „Dacă tragi o linie de 3 metri într-o culoare nouă nu te aştepta să fim în stare s-o remarcăm. E nevoie de un marcaj continuu, pentru cel puţin 30 de secunde, cu aceeaşi culoare, şi atunci veţi primi un feed-back concludent din test”. (citatul e aproximativ)

Ca să vă faceţi o idee completă despre antrenament, iată şi rezultatele primilor:

  1. * Hannes Reichelt (AUT) 1:57,06
  2. Kjetil Jansrud (NOR) 1:57,66
  3. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 1:57,73
  4. Valentin Giraud-Moine (FRA) 1:57,75
  5. Adrien Theaux (FRA) 1:58,05
  6. Andreas Sander (GER) 1:58,16
  7. Maxence Mouzaton (FRA) 1:58,16
  8. Christof Innerhofer (ITA) 1:58,18
  9. Benjamin Thomsen (CAN) 1:58,24
  10. * Andrew Weibrecht (SUA) 1:58,25

Schiorii cu steluţă au ratat cel puţin o poartă. Se estimează că avantajul pe care i l-a adus scurtătura lui Hannes este de cel mult o secundă.