Pârtia ca arbitru în Maribor

Manşă tipică a numerelor de start astăzi la slalomul uriaş feminin din staţiunea slovenă. Iar separarea a fost mai drastică decât oricând. Conduce lidera disciplinei, Eva-Maria Brem (+1’12”85), urmată de învingătoarea din ultima etapă, Viktoria Rebensburg (+0”37) şi singura schioară care e reuşit două victorii la uriaş în acest sezon, Lara Gut (+0”53).

AP Photo/Marco Trovati

Peisajul specific Mariborului din ultimii ani le-a întâmpinat şi anul acesta pe cele mai bune tehniciene ale schiului alpin. Pârtia Pohorje a rămas încă o dată singura zonă albă, temperaturile fiind pentru a câta oară, foarte serios primăvăratice. Fără ajutorul naturii, organizatorii au apelat desigur la zăpada artificială. Au produs-o în cele două săptămâni mai reci din ianuarie, după care s-au străduit să o menţină tare la suprafaţă. Stratul îngheţat n-a măsurat însă prea mult: 3-4 centrimetri. Care, deşi experţii au fost convinşi că va rezista, a cedat foarte repede, îngreunând vizibil coborârea de la o fată la alta.

Nu este aşadar un lucru de mirare că primele locuri au mers la fetele cu primele numere la start. Viktoriei Rebensburg i-a revenit misiunea de deschizătoare a cursei, una pe o pârtie nu neapărat dificilă, dar lungă, şi în condiţiile de astăzi foarte obositoare. Cu elanul nou dobândit şi dospind de încredere, Viki şi-a dat drumul nonşalantă pe prima jumătate. Pe abrupt însă tendinţa ei de a tăia direct virajele a coborât-o de vreo două ori mult sub porţile ocolite şi a încheiat manşa clătinând nemulţumită din cap. Nemulţumirea n-a părăsit-o nici măcar după ce a văzut că nici restul adversarelor nu se decurcă mai bine. „„Sigur pot schia mai bine de atât. Bine este că nu sunt departe în spatele Evei. Iar partea bună a slalomului este că există o manşă a doua în care să-ţi pot îmbunătăţi evoluţia.”

Aş vrea să ştiu să vă explic de unde a provenit întârzierea Tinei Weirather (5 / +1”22). Mai mult de o secundă după o cursă fără greseli este enorm. Dar schioara din Lichtenstein n-a reuşit pur şi simplu să genereze viteză. A mers un pic în gol. La Nina Løseth (4 / +0”85) în schimb se poate pune degetul exact pe punctul nevralgic. După o cursă foarte bună, schioara norvegiană a intrat prea direct în ultimul viraj mai abrupt, străbătând porţile finale cu viteză redusă.

A patra s-a avântat pe traseu Eva-Maria Brem. Schioara austriacă nu a reuşit încă niciodată să termine uriaşul sloven mai sus de locul 4. Dar şi-a impus să creadă că „nimic din ce a fost în trecut nu are cum să influenţeze cursa de azi” şi a mers ca pe şine, reuşind tot ce îşi propusese, exact aşa cum îşi propusese.

Federica Brignone, cea care intrase atât de bine în sezon se vede din nou în imposibilitatea de a găsi doza necesară de risc. Pentru a doua oară consecutiv, italianca termină cursa fără a trece linia de sosire. Un derapaj clasic, o aproape-căzătură, ridicare în picioare de hopa-mitică urmată imediat de o încălecare a schiurilor, au condus-o drept printr-o poartă.

Vorbeam acum mai bine de o săptămână cu Dana Caill despre cât de complex e de fapt schiul alpin şi cum cele mai mici şi aparent insignifiante detalii pot genera evoluţii cu diferenţe de multe secunde. Tessa Worley (7 / +1”51) este exemplificarea perfectă a acestei teorii. A început sezonul neştiind unde se află în raport cu adversarele. S-a trezit la prima cursă cu un decalaj. A încercat o corectare din mers. La Courchevel în prima manşă s-a simţit în sfârşit din nou egala celor mai bune. A răsuflat uşurată, apoi a ratat în manşa a doua. Dezamăgirea ce a urmat a scufundat-o într-o groapă în care momentan nu găseşte scări pentru ieşire. Astăzi a schiat greoi şi fără să accelereze, atentă doar să treacă porţile cu bine. Nu o vedem mai jos în clasament doar pentru că fetele de după ea au fost împiedicate de zăpada zaharisită să o depăşească.

Lara Gut a încheiat grupa de elită a uriaşului. Poate că numărul 7 de start nu a reprezentat un avantaj, dar Lara a revenit pe vechiul pattern de mişcare, pe care l-a tot găsit vinovat pentru timpii mai slabi la ultimele curse: virajele întoarse prin derapaj.

Ana Drev (6 / +1”30) a tras lozul norocos, al primului număr din grupa a doua valorică. Un pic emoţionată, slovena a avut fluiditate în alunecare doar în pasajul median. Intrarea pe abrupt a surprins-o pe picior greşit şi asta a adus o uşoară nesincronizare în virajele ce au urmat. Este remarcabil totuşi ce a diamant a scos la iveală Andrea Massi, partenerul şi în acelaşi timp cel care a format-o şi pe Tina Maze.

Lindsey Vonn (12 / +2”45) a avut ghinion la tragerea la sorţi. Numărul 15, ultimul al grupei a doua a pus-o într-un dezavantaj evident. Foarte deranjată de zăpada care a refuzat să lucreze cu ea, Lindsey s-a zbătut totuşi până la capăt, nelăsând speranţa prinderii de viteză să se înnămolească şi ea în omătul greu. „Păcat, numerele mari nu mai au nici o şansă. Nu-mi place întârzierea, dar măcar am luptat.”

Orice oracol poate s-o angajeze pe Lindsey fără grijă. A avut totală dreptate. Fetele care înregistrând înaintea ei un handicap de peste trei secunde se gândeau că vor tremura pentru calificare, au fost curând liniştite de întârzierile adversarelor, ce au ameninţat recordurile dezavantajelor calificante.

Cea a ultimei fete calificate este uriaşă: cinci secunde şi 77 de sutimi, dar schioara care a încasat-o este de fapt marea performeră a manşei. Dincolo de numărul 33 de start au fost reuşite doar două manşe cu timpi calificanţi: a rusoaicei Anastasia Romanova (numărul 39 pe maieu, antepenultima în clasament şi a reprezentantei cantoanelor Simone Wild (numărul 45!!!), ce va deschide manşa secundă. Este de aşteptat ca ea să obţină un timp de top.

Viki Rebensburg speră totuşi ca temperatura în urcare să moaie stratul îngheţat şi şubred de la suprafaţă, astfel ca până la ora startului în manşa decisivă zăpada să se compacteze.

Manşa a doua începe în curând, la 14:00, iar clasamentul complet al fetelor calificate se găseşte aici.