Vremea dă peste cap etapele de astăzi

În Garmisch-Partenkirchen a plouat torenţial, ploaia s-a transformat în lapoviţă, apoi într-o ninsoare udă, care i-a forţat pe organizatori mai întâi să mute startul slalomului uriaş mai jos. Ninsoarea deasă şi pista moale nu le-au dat însă nici o şansă şi după inspecţia pasajelor în suferinţă, Markus Waldner a dat glas deciziei juriului: cursa nu se poate desfăşura în condiţii de siguranţă pentru schiori şi prin umare se anulează.

Erau păţiţi responsabilii curselor masculine, căci întâmplările din Kitzbühel şi deciziile în care a primat spectacolul şi nu siguranţa actorilor principali nu au trecut ignorate. Toată săptămâna Markus Waldner şi Hannes Trinkl trebuiseră să facă faţă unui tir de critici venite dinspre presă, dinspre fani şi dinspre schiori. Aksel Lund Svindal, care ca lider al Cupei Mondiale în momentul accidentării este văzut drept „marea victimă” a coborârii din Kitz, nu a rostit nici o vorbă împotrivă. Dar schiorii care pe perioade mai lungi sau mai scurte au trecut prin suferinţe cronice provocate de străbaterea pistelor cu ignorarea condiţiilor au fost acizi în replici. Dintre acuzele cele mai ascuţite, cele ale lui Hannes Reichelt şi Carlo Janka au găsit cel mai mult ecou, cuvintele lor dobândind greutate suplimentară datorită situaţiei lor la cursa blamată. Reichelt a fost victimă, Janka unul dintre învingători.

Să revenim la prezent. În pofida istoriei, ce-l încadrează printre clasice, Garmisch-ul este o escală cu vizibilitate mai mică, unde o anulare nu e foarte scumpă. Ocazie numai bună pentru nişte şefi ca să se bată în piept cu decizia corectă. Markus Waldner, directorul plin al curselor masculine, a ieşit în faţă şi a prezentat întâmplările dimineţii.

„Am fost pregătiţi căci schimbarea vremii fusese anunţată încă de ieri. Aşa că la 5 dimineaţa eram deja sus pe pârtie, unde am găsit 20 de cm de zăpadă proaspătă. Am mutat imediat startul mai jos şi, împreună cu cei 180 de voluntari, ne-am concentrat asupra părţii inferioare a pistei. Au muncit din greu şi au curăţat-o pe fâşia de concurs, ceea ce ne-a permis să confirmăm ora pentru recunoaştere.”

„Problema a fost că după recunoaştere s-a lăsat ceaţa. Combinaţia ceaţă-zăpadă umedă a modificat starea pârtiei, care s-a spart. Am încercat să mai coborâm startul o dată şi am lucrat la turaţie maximă pentru repararea pistei cu apă şi sare. Zăpada a reacţionat bine, dar nu în pasajele peste care trecuse traseul coborârii, unde zăpada era deja moartă. Nu mai există nici o bază în aceste zone. Prin urmare nu am mai putut asigura siguranţa schiorilor. Organizatorii merită aplaudaţi, au făcut o treabă foarte bună, dar astăzi, la fel ca în Adelboden, mama natură a fost mai puternică.”

Să vedem un pic ce înseamnă această nouă anulare. Spre deosebire de alţi ani, când a fost mai dificilă organizarea curselor de viteză, anul acesta Cupa Mondială suferă la capitolul curselor tehnice. Este a treia anulare a sezonului după slalomul din Levi şi uriaşul din Adelboden. Markus Waldner nu a făcut nici un efort pentru a găsi înlocuitor primei curse de slalom, iar vineri tocmai anunţase că este anulată definitiv. Într-o competiţie în care calendarul este alcătuit în aşa fel încât să nu ofere un avantaj nici tehnicienilor, nici viteziştilor, lipsa aceasta de interes poate fi născătoare de multe zâzanii. Norocul lui a fost accidentarea lui Svindal, lupta pentru globul mare fiind acum între doi schiori specializaţi în aceleaşi discipline.

Problema nu este însă rezolvată. Uriaşul din Adelboden a fost acceptat de Hinterstoder, care avea deja unul în program, pe lângă un super-uriaş. Dar este cald şi aici, iar zăpada e zaharisită deja. Daca nu se îndură iarna să dea un pui de ger, va fi imposibil să se ţină trei curse în staţiunea austriacă. Pentru uriaşul din Garmisch rămâne astfel un singur candidat: Kranjska Gora. Din motive pe care Waldner nu le-a dezvăluit, Naeba, staţiunea japoneză ce găzduieşte două etape tehnice peste două săptămâni, „nu intră în discuţie”. Lipsa aceasta de viziune cred că va duce până la urmă la conflicte între Waldner şi federaţiile naţionale. Imaginaţi-vă ce se va întâmpla dacă dispar şi uriaşele din Hinterstoder din program, Kranjska Gora rămâne la programul iniţial, iar Marcel Hirscher pierde globul mare în faţa lui Henrik Kristoffersen pentru că s-au anulat trei slalomuri uriaşe faţă de unul singur special.

Ca să nu rămână la mâna şefului cel mare, austriacul va încerca să mai adune câteva puncte la super-uriaş. Deşi după Wengen anunţase că nu are de gând să facă drumul până în Coreea, Marcel a schimbat programul şi va lua startul atât la unul din antrenamentele pentru coborâre, cât şi la super-G-ul de peste o săptămână.

***

La fete, în pofida opoziţiei majorităţii concurentelor după ce au văzut în ce hal arată zăpada, juriul FIS din Maribor a decis să se schieze. Pârtia s-a spart, fetele care bineînteles că au încercat să atace pentru un timp cât mai bun au început să fie aruncate cu forţă de gropi, şi în clipa în care pericolul unor accidentări serioase a devenit evident şi pentru necunoscători, juriul a decis oprirea şi anularea cursei. Schiaseră 25 de fete. Dintre ultimele 5 doar una, Katharina Truppe, reuşise să ajungă jos, dar întârzierea ei măsura deja peste cinci secunde.

Jos pălăria pentru Sarka Strachova. Ca reprezentantă a schioarelor, deşi era pe primul loc la egalitate cu Wendy Holdener, schioara cehă s-a împotrivit farsei pe care reprezentanţii FIS şi organizatorii ar fi vrut s-o gireze. Cuvântul ei şi al fetelor n-a contat. „Ni s-a cerut părerea după recunoaştere. Am discutat cu fetele şi au fost împotriva desfăşurării cursei. Nu toate, dar majoritatea. Le-am dat antrenorilor răspunsul nostru, dar FIS şi organizatorii au ţinut neapărat să aibă cursa. Ce mai era de făcut? A trebuit să luptăm cu pista. Dar nu este fair. Pârtia era deja spartă în unele locuri atunci când am schiat eu, cu numărul 4! Sper doar să nu devină şi periculos.”

Sarka a dat declaraţia cu 3 schioare înainte să se întrerupă cursa. Austriecele tunaseră şi fulgeraseră mai abitir la declaraţii. Cu numere mai mari de start, se scufundaseră în tranşee mai adânci decât gropile sesizate de schioara cehă. „Nu înţeleg de ce trebuie să se ţină neapărat o cursă în aşa condiţii. De la o schioară la alta este tot mai greu şi rezultatele nu sunt drepte,” răbufnise Carmen Thalmann, completată apoi de Michaela Kirchgasser: „Ăsta nu mai este schi. E de neînţeles ce se întâmplă. Dacă la numărul 14 ai aşa puţine şanse (n.r. – încasase două secunde şi jumătate doar în urma luptei cu gropile), atunci te întrebi dacă la numărul 52 mai are sens să-ţi pui schiurile în picioare. Şanţurile sunt deja aşa de adânci că-ţi dai cu genunchii peste urechi.”

În faţa supărării fetelor, stau seninătatea şi conştiinţa împăcată ale lui Atle Skaardal, omologul lui Waldner la cursele feminine. „Cred că decizia de a încerca să lucrăm la pistă azi dimineaţă, ca s-o îmbunătăţim şi s-o aducem la un standard acceptabil, a fost bună. Toată lumea [sic!] a fost de acord să începem cursa, dar tot unanim a fost şi acordul juriului că era momentul potrivit pentru oprirea ei, devenind clar că pârtia nu avea cum să reziste până la final.”

Fetele au avut noroc. Ultimele acrobaţii la schiatul prin şanţuri arătaseră extrem de solicitante pentru genunchi. Din fericire nu şi-a rupt nici una ligamentele. O accidentare a avut totuşi loc, însă înainte de start. La virajele de încălzire, Adeline Baud-Mugnier a căzut în cap. La propriu. O încrucişare de schiuri, o tumbă înainte şi aterizare direct în cap. Nu şi-a pierdut cunoştinţa, dar n-a mai ştiut unde se află şi ca urmare a fost transportată la spital în Maribor. Deocamdată nu i s-a depistat nimic grav.

Anularea aceasta lasă un loc mic-mic-mic pentru eventualitatea câştigării globului la slalom de către Mikaela Shiffrin! Azi dimineaţă ne aştepta o postare de-a ei pe facebook, cu primele viraje pe zăpadă.

Dacă slalomul anulat în Maribor va fi preluat de Soldeu, Mika ar putea fi deja prezentă la start. Şansele ei sunt totuşi mai degrabă teoretice. Nu e suficient ca ea să câştige tot, ci ar trebui să o ajute şi Frida Hansdotter cu câteva ratări. Frida este însă „Miss Constanţa” în persoană, după cum o lăudam în Flachau.

Cu acestea zise vă dau întâlnire la finalul săptămânii viitoare cu etapele feminine din Garmisch (oops, iar?) şi cele masculine exotice, programate la crăpat de zori europeni, în Jeongseon. Încă nu ştiu numele acesta pe dinafară, dar sper să-l învăţ până la Jocurile Olimpice din 2018.