O nouă încercare pentru Fritz Dopfer

Dacă e ceva ce regretă neamţul austriac este lipsa unei victorii de Cupă Mondială în palmares. Pe podiumuri a tot urcat, dar timpul său nu a fost niciodată de ajuns pentru cea mai înaltă treaptă. După ce în Kitzbühel şi-a risipit avantajul avut la pauza slalomului special, astăzi în Naeba încearcă încă o dată cucerirea piscului neatins. De data aceasta la slalom uriaş. Fritz Dopfer conduce după prima manşă cu timpul de 1’15”93. Îl urmează la distanţă destul de mare Alexis Pinturault (+o”52). Marcel Hirscher (+0”73) este doar pe locul 3.

© Agence Zoom

După ce acum două zile organizatorii au avut de îndepărtat un metru de zăpadă afânată de pe traseu, astăzi dimineaţa i-a găsit cu furtunurile cu apă şi oala cu sare în mână. S-a încălzit din nou şi în Japonia.

O privire fugară asupra numerelor de start ale primilor opt concurenţi ne lămureşte. A fost o cursă a numerelor de start. Totuşi fără constrângeri de neînlăturat după cum demonstrează Christian Hirschbühl, David Chodounsky, şi Marco Schwarz, toţi trei porniţi în cursă după numărul 40 şi totuşi calificaţi.

Dacă în Coreea părerile referitoare la pistă au fost împărţite, de data aceasta am avut unanimitate perfectă: grea. Grea rău pârtia japonezilor. Lungă, variată, având de toate, de la pasaj plat până la abrupt, cu multe schimbări de pantă şi teren ce nu stă o clipă locului.

S-a muncit fără încetare. Cu muncă de Sisif. Orice greşeală, chiar şi mică-mică, urmată de porţi pe plat a năruit eforturile de până atunci. De parcă asta n-ar fi fost destul, zăpada a dat senzaţia de fugă de sub picior. Cei care nu au lăsat schiurile să muşte pe sub stratul moale superficial, au avut de luptat şi cu piciorul din vale, permanent tentat să le fugă în lateral. Cum să mai fii rapid în condiţiile acestea?

Schiind fără greşeală şi menţinând fluiditatea alunecării, aşa cum bine a ştiut Fritz Dopfer s-o facă. Dar a fost singurul expert. Duelul manşei secunde va fi cel mai probabil între el şi Alexis Pinturault, într-un scenariu interesant, propus de soartă. Pintu îi seamănă cel puţin într-o privinţă neamţului. Amândoi gonesc oarecum în gol după rezultatele la care ar fi îndrituiţi de ceea ce ne arată din când în când pe piste. Francezul ţinteşte de patru ani la globul cel mare, dar cum-necum, niciodată nu se ridică la peste 6-7 podiumuri într-un sezon. Iar anul acesta în afară de victoria de la combinata din Kitz, n-a mai fost premiant în nici o altă cursă. Azi a schiat aproape perfect. Doar în pasajul de la mijloc nu s-a obrăznicit la atac precum o făcuse Fritz.

Clasamentul provizoriu continuă şi după podium cu poveşti ale unor schiori cu cariere sub posibilităţi. Philipp Schörghofer (4 / +0”92) este în primul sezon de după schimbarea razei de întoarcere când dă semne că are din nou puterea de a urca pe un podium după mai bine de patru ani. Suferinţa lui cea mare este la capitolul constanţă. De obicei pe parcusul aceleiaşi manşe. Astăzi i-a scăpat o singură poartă dificilă din plan. Una urmată de o accentuare a pantei, care pre mulţi i-a lăsat în aer, cu aterizare sub linia cea mai rapidă.

De aceeaşi poartă s-a lăsat surprins şi Roberto Nani (5 / +0”98), italianul care de două sezoane bate la uşa podiumului fără să i-o deschidă cineva. Nici Mathieu Faivre (6 / +1”23) nu are decât locuri 4-5 în palmares. Astăzi a urmat modelul celor buni. A schiat briliant la început, pierzând mult teren pe final. Nu fiindcă ar fi fost mai dificil jos. Lupta cu şanţurile adâncinde i-a costat energia de care ar fi avut nevoie pentru ultimele asalturi ale porţilor.

Fritz Dopfer, cu numărul 2 pe maieu, avusese avantajul unei piste nerăvăşite. Cum însă primul gest al lui Felix Neureuther, colegul ce îl precedase pe traseu, a fost să se apuce de coapsele arzânde, semn că de la bun început muşchii au fost forţaţi până spre limita rezistenţei, nu ar fi corect să scriu că de-aia a fost Fritz cel mai rapid.

În adunarea, nu chiar de taină, a acestor băieţi aflaţi în căutarea unui rezultat răzbătător, Marcel Hirscher cel răsfăţat de succese e cam pui de cuc. Austriacul a schiat la început cam ca Fritz, pentru ca pe final să scadă artificial ritmul prin ocoluri mai accentuate pe după porţi. Întârzierea îi este mare, însă tovarăşii lui de pe lista favoriţilor, vizibil încurcaţi de zăpezile mişcătoare de deasupra stratului gros injectat, sunt chiar mai jos. Victor Muffat-Jeandet (+1”26) porneşte încercarea de escaladare a clasamentului de pe locul 7, iar Henrik Kristoffersen (+1”46) de pe 8.

Manşa a doua începe la 6:00, iar clasamentul celor calificaţi se găseşte la articolul precedent.

Publicitate