Din nimic s-a ivit acest specialist al lucrurilor făcute pe jumătate. Până în Kitzbühel Fritz se plimbase comod pe trasee, lăsându-ne să ne întrebăm ce s-a întâmplat cu sprintenul locotenent al lui Felix Neureuther. Cu acesta din urmă nemaireuşind să găsească atitudinea de învingător, neamţul numărul doi părea şi el intrat în derivă. Însă o manşă bună în Kitz i-a readus încrederea pentru restul curselor, cel puţin în prima manşă. Astăzi Fritz Dopfer se află într-o situaţie de şefie diferită. Timpul său, 53”41, nu îi mai oferă anesteziantul sentiment de siguranţă al unui avantaj confortabil. Suedezul Mattias Hargin se află la doar două sutimi în urmă, iar colegul său Andre Myhrer (+0”22) este şi el îndrituit la speranţa într-o victorie. Situaţia strânsă din clasament îl va obliga pe Fritz să atace şi în manşa secundă.
© Agence Zoom
Este neobişnuit acest clasament provizoriu, trebuie să admitem. Ca un film fără roluri principale. Şi în acelaşi timp ca o pauză de la duelul (dezechilibrat al) titanilor. S-o luăm de la începuturi. Japonezii au lucrat intensiv la pârtie, prezentată într-o stare mai bună decât ieri la uriaş. Dar ploaia anunţată după orele amiezii i-a forţat pe marcatori, neamţul şi elveţianul, să discute despre planurile cu traseele celor două manşe. Cel puţin aşa crede Thomas Sykora, expertul orfilor austrieci.
Neamţul are în portofoliu nişte frumuseţi de trasee îmbârligate de li s-au împletit schiorilor picioarele printre porţi. Aşa că cel direct, fără capcane, rapid şi simplu, pe care l-a propus elitei slalomului special astăzi în Naeba, a surprins. Un motiv rezonabil ar fi încercarea de salvare a pistei pentru o manşă a doua mai echitabilă. De la elveţian se aşteaptă acum totuşi nişte viraje mai strânse, precum şi schimbări de ritm mai pronunţate.
Fritz Dopfer a deschis azi manşa. Concentrat şi fără greşeală, tehnicianul german a pendulat hipnotic printre porţi, amortizând frumos cele câteva schimbări de pantă. Fidel propriului stil, Fritz a schiat liniştit spre un nou loc întâi.
„A fost ca ieri la slalomul uriaş. Am putut profita de avantajul numărului 1 de start. Am observat în timpul cursei că în unele porţiuni a fugit pista de sub picioare şi atunci am fost şi mai motivat să caut scăparea în faţă. Dar diferenţele dintre mine şi ceilalţi sunt astăzi mult mai mici şi va trebui să atac fără rezerve şi în manşa a doua.”
Mattias Hargin a riscat mai mult. O verticală i-a dat peste schiuri, punându-l la punct cu o ameninţare de decolare în afara traseului. A salvat prompt şi după câteva porţi mai liniştite a reluat atacul, recuperând aproape integral decalajul faţă de lider.
Andre Myhrer a pornit cu dezavantajul numărului 9 de start. A avut de schiat prin şanţuri, dar suedezul este unul dintre puţinii specialişti în călcatul pe urmele celorlalţi. La propriu. Andre a folosit fiecare viraj pentru o nouă accelerare şi are şanse mari la primul său podium din acest sezon.
Ieşirea la rampă a celor trei s-a petrecut cu concursul marilor favoriţi ai iernii. Nu benevol, desigur, totuşi cât se poate de real. Mai întâi Alexander Khoroshilov (15 / +1”36) a mers smucit, fără să găsească alunecarea lină şi sprintenă ce i-a adus succesele de până acum. Apoi Marcel Hirscher a călcat a patra poartă de pe traseu. A patra! La interviu nu se dezmeticise încă, neştiind ce s-a întâmplat.
„E bună întrebarea cu motivul ratării. Am avut o apariţie foarte scurtă. Nu ştiu nici eu ce s-a întâmplat. E slalom şi călcarea porţilor e un lucru obişnuit. Normal că sper, dacă e să fiu sincer, ca Henrik să nu facă azi prea multe puncte. Dar cred că totuşi va profita de şansă. Are suficient sânge rece. Dacă va fugi cu punctele voi accepta şi îi voi aprecia rezultatul la valoarea lui. Ştiu foarte bine cât de dificil este să transformi mingile de meci în astfel de situaţii. Pentru mine sezonul nu este nici pe departe terminat. Mai am 11 curse la care voi lua startul.”
Cu drumul spre globul mare deschizându-i-se larg în faţă, Henrik Kristoffersen (8 / +0”79) şi-a pierdut lejeritatea. Sau poate că a fost nepregătit să pornească în cursă după un interval atât de scurt. Abia ce plecase Marcel de sub ochii lui. Cert este că regele slalomului are nevoie de o nouă manşă a doua ca cea din Kitz, unde tot aşa, după prima avea un handicap, ce la prima vedere părea greu de recuperat.
„Da, am ştiut că Marcel Hirscher a ieşit de pe traseu. Trebuie să recunosc că n-am mai schiat cu aceeaşi poftă de atac”, şi-a recunoscut tânărul norvegian vulnerabilitatea.
Restul lumii s-a cam înecat în monotonia de pendul a traseului, zbătâdu-se să iasă din ea şi recuperând timp doar spre final. Felix Neureuther (5 / +0”56) n-a lăsat să transpire secretul întârzierii din prima parte. Patrick Thaler ( 7 / +0”77) a schiat static. Julien Lizeroux (8 / +0”79) şi-a pierdut toată strălucirea după ce o scăpare a unui schi în lateral l-a intimidat şi cuminţit.
Invers au păcătuit doar doi dintre băieţii mai de la frunte. Stefano Gross (4 / +0”45) a schiat vioi, dar şi-a epuizat prospeţimea înainte de a ajunge la sosire. Iar Sebastian Foss-Solevaag (6 / +0”76) a riscat prea mult, intrările directe împingându-l spre spate, poziţie din care rapiditatea traseului nu i-a mai permis să iasă.
De la Alexis Pinturault (numărul 15 pe maieu / locul 10 / + 0”82) încolo norii aducători ai ploii prevăzute de meteorologi s-au adunat peste soare şi doar câte un schior izolat a mai prins o fereastră luminoasă pentru a ataca în cunoştinţă de locul gropilor şi şanţurilor.
Întunericul nu i-a împiedicat totuşi pe tinerii slalomului să se avânte fără reţineri în speranţa răstunării ierarhiilor care încă nu-i includ printre cei mai buni. Italianul Andrea Balerin, al 49-lea la start a prins ultimul bilet pentru manşa a doua, iar mezinul familiei Matt, Michael, ocupă un foarte onorant loc 22, în pofida numărului 41 de pe tricoul de concurs. Chiar dacă i-a crescut de mult barba nu vreau să trec cu vederea nici performanţa lui Kristian Leif Haugen: locul 24 cu numărul de start 39.
Manşa secundă începe la 6, iar clasamentul schiori calificaţi se găseşte aici.